3 supplemen yang membantu minda pelajar

Assalamualaikum semua

Bukan senang sebenarnya jadi budak-budak zaman sekarang..dengan silibus yang makin mencabar, dengan jadual sekolah yang penuh. Saya tau..sebab saya guru tuisyen. Kadang-kadang ada student yang sampai tertidur kat kelas.  Jadi, apa yang boleh kita sebagai ibu bapa bantu supaya masa belajar yang kita tetapkan tu jadi masa yang berkualiti. Kalau 24jam belajar macam ulat buku tapi satu pun tak lekat di kepala pun tak betul juga..yang penting semua kena seimbang.

Untuk kali ni, saya nak share apa yang saya belajar, apa yang saya amati selama 10 tahun lebih saya mengajar, ketika saya jadi part time lecturer di UiTM sehingga sekarang.

Bagaimana kita nak ‘siapkan’ anak-anak kita supaya mereka bersedia untuk menerima pelajaran?

  • Makan

Yang penting, kita kena pastikan pemakanan yang seimbang untuk anak-anak kita, bukan sekadar makan banyak. Seperti bahagian tubuh kita yang lain, otak kita juga perlukan tenaga untuk kita kekalkan konsentrasi dan fokus. Menurut kajian, ada beberapa makanan yang boleh menbantu otak kita kekal cerdas dan kekal fokus. Antaranya :

3d82ac2b6864b013473765e97c49a96a

  • Bersenam

benefits-of-exercises1

Bila kita bersenam, sebenarnya bukan saja baik untuk badan malahan otak kita juga dapat faedah. Kajian menunjukkan dengan bersenam, darah yang mengalir ke otak kita akan meningkat, sekaligus darah akan membawa lebih banyak oksigen dan nutrien ke otak.

Selain dari tu, dengan bersenam, boleh release stress..ye dak? Ada juga yang ckp, dengan bersenam, kita impove kita punya self confidence.

  • Rehat

Ini satu kemestian. Seperti juga bahagian tubuh kita yang lain, otak pun perlukan masa untuk berehat selepas selalu under pressure. Bila otak kita letih, kita akan kurang daya tumpuan dan fokus

  • Bermain

brain game

Tujuan bermain ni ialah supaya anak kita boleh belajar sifat-sifat lain seperti belajar sifat  kepimpinan, belajar untuk bersosial dan mungkin juga belajar untuk bina keyakinan diri.

Jadi, dalam erti kata lain, Belajar ni adalah tugas Mental dan Jasmani sekaligus.

Bagaimana pula Shaklee boleh membantu?

Shaklee membantu melengkapkan nutrien kita dan anak-anak kita. Cuma perlu diingat, makanan tambahan atau supplemen bukan pil ajaib. Supplemen cuma ‘booster’ atau penolak saja. Jadi, walaupun kita da makan makanan seimbang, dan bersenam semua..tetap kena belajar. ok guys..*wink*

Alrite..

 

  1. Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan memang terkenal dengan kandungan omega 3, DHA dan EPA. Dan Shaklee ada minyak ikan terbaik dunia. Betul ni…tak tipu.

  • DHA adalah nutrien utama untuk otak, terutamanya bahagian Korteks Serebral. Korteks Serebral ni bahagian yang bertanggungjawab untuk memory, languange, emosi, dan segala sifat kreatif kita. Kekurangan DHA boleh mengakibatkan kita mudah lupa, depression atau mungkin juga Alzheimer.

2. Lecithin

lecithin

Lecithin ni memang best..ramai customer saya dikalangan student2 IPT suka sangat dengan Lecithin. Ada yg asalnya ambil Lecithin untuk kolesterol tapi dapat khasiat tambahan juga. Syok tak, sambil makan untuk pecah lemak dan kawal kolesterol, dapat mempertingkatkan daya ingatan dan ringankan stress? Best kan..

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Acethylcholine ni dihasilkan dari choline. Jika bekalannya mencukupi, maka fungsi-fungsi otak dapat dilakukan. Jika tidak mencukupi, maka fungsi ini akan tergugat. Choline merupakan antara bahan utama Lecithin.

 

3. B Complex

b-complex

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadiyang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan yang sangat tinggi dan berkualiti.

  • menukarkan makanan kepada tenaga – bantu penghadaman, menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
  • melawan tekanan – memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • baik untuk mata.

Ok..selesai sudah cerita tentang supplemen untuk minda. Ops..sebelum saya lupa, supplemen ni sesuai untuk peringkat sekolah menegah dan ke atas. Untuk sekolah rendah, InsyaAllah next post ye.

Untuk pertanyaan yang lebih detail, boleh mesej je saya ye..

lovefara

Meal Shakes : Supplemen lengkap untuk kanak-kanak

Assalamualaikum semua..

Lama pulak tak berupdate blog ni..hihihihi..

Hari ni, saya nak share kenapa saya HEART sangat Meal Shakes Shaklee.

meal-shakes

Meal Shakes merupakan minuman enak yang kaya dengan nutrisi dan mudah untuk dibancuh. Sebenarnya, Meal Shakes Shaklee bukan saja sesuai untuk kanak-kanak, bahkan dewasa pun boleh minum, of course dengan dose yang berbeza. *wink*

Kelebihan Meal Shakes untuk anak kita:

  • Sumber protien yang kaya dengan 9 asid amino penting – membekalkan tenaga untuk memulakan hari si manja.
  • Sumber terbaik kalsium dan serat pencernaan – menyokong perkembangan tumbesaran yang sihat.
  • Membekalkan 19 vitamin & mineral penting, termasuk vitamin A, Bs, C, D, E, zat besi, zink dan iodin – membantu mengekalkan kesihatan tubuh dan sistem pencernaan.
  • Formula rendah lemak dan rendah indeks glisemik.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal.

Nak tahu tak antara vitamin yang ada dalam Meal Shakes ni?

  • Kalsium dan vitamin D – untuk tulang yang sihat
  • Protein, Lemak dan Karbohidrat – untuk perkembangan tumbesaran yang sihat, pemulihan dan tenaga.
  • Gabungan vitamin A, C dan E – untuk mengekalkan kulit yang cantik dan perbaiki tisu.
  • Serat pemakanan – membantu sistem pencernaan dan mengatasi sembelit.
  • Vitamin B – untuk penghasilan tenaga, fokus dan daya tumpuan.
  • Sodium – untuk keseimbangan bendalir.
  • Vitamin C – untuk kesihatan gusi, gigi dan kulit.
  • Gabungan Vitamin C, E dan B – untuk melawan jangkitan dan perbaiki tisu.
  • Vitamin A – untuk penglihatan yang baik
  • Gabungan Vitamin B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folik – membantu dalam sistem saraf.

Nampak tak..nampak tak? Sebab tu la saya akan pastikan stok Meal Shakes ni sentiasa ada kat rumah saya. Jika anak anda seperti anak saya yang tak gemarkan sayuran dan buah-buahan serta sering mengelak sarapan pagi, Meal Shakes ni jawapannya..hihihihihi..

Sebab Meal Shakes ni sarapan segera yang enak, murah, segera untuk dihidang dan yang pasti, berkhasiat…..

lovefara

Set Breastfeeding Shaklee : 1) Energizing Soy Protein (ESP)

Assalamualaikum semua..

Baru-baru ni, ada seorang customer ni datang jumpa saya untuk beli ESP. Katanya, daripada apa yang dia baca, ESP boleh membantu banyakkan susu.

Sebenarnya..tahukah anda, selain membantu banyakkan susu, ESP juga membantu memekatkan susu? Hmmm…sebab tu, kadang2 walaupun susu kita nmpak tak bertambah, tapi cuba perhatikan kepekatan susu kita? bertambah pekat tak? bila susu bertambah pekat, baby pun cepat kenyang walaupun minum sikit je.

Yang lagi best..bukan baby je rasa khasiat ESP..ibu yang menyusu pun turut dapat manfaat ESP ni.

esp shaklee poster

Manfaat ESP untuk ibu menyusu :

  1. Pembekal tenaga – membekalkan tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun.
  2. Mengurangkan masalah rambut gugur.
  3. Memudarkan parut jerawat dan jeragat.
  4. Kulit menjadi cerah berseri.
  5. Meningkatkan kuantiti susu
  6. Meningkatkan kualiti susu (susu menjadi lebih pekat)
  7. Mengurangkan rasa sakit pinggang dan lenguh badan.

Best ke best? Kalau nak info lebih atau nak free consultation, cecepat mesej saya naaa…

lovefara

31 khasiat penting Vitamin C Shaklee

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Bila dapat tahu saja promo bulan ni Vitamin C, saya terus kaji apa khasiat Vitamin C Shaklee ni, sehingga ramai yang melonjak kegembiraan.

Rupa-rupanya..banyak sangat khasiat vitamin c ni. bukan setakat untuk kulit muka kita tapi juga untuk kesihatan badan kita, untuk kuku, rambut.. Jadi, kalau ada yang kata makan supplemen Shaklee tak nampak kesan, diharap bersabar ye. Sbb macam vitamin c ni, bukan setakat muka je nak khasiat vitamin c, tapi seluruh badan kita berebut2 nak vitamin c. Jadi, makan masa la sikit. Jgn risau..supplemen Shaklee kan sentiasa selamat.

vita-c-plus

Ok..jangan bebel panjang, moh saya share 31 KHASIAT VITAMIN C SHAKLEE :

  1. bantu meningkatkan imun
  2. antioksida yang kuat
  3. bantu mengurangkan stress/ tension
  4. bantu mengurangkan berat badan
  5. bantu menghalang katarak
  6. bantu menyekat sel kanser
  7. meningkatkan tenaga
  8. bantu menjaga kesihatan jantung
  9. mengurangkan risiko diabetes
  10. mengurangkan risiko asthma
  11. mencegah jangkitan & selesema
  12. sebagai pelindung semulajadi
  13. melawan radikal bebas
  14. bantu hasilkan kolagen untuk kulit, tendon, ligamen, salur darah
  15. merawat luka dengan cepat
  16. memperbaiki tekstur kulit
  17. menggalakkan pertumbuhan rambut
  18. bantu menghalang rambut gugur
  19. mengurangkan kelemumur
  20. menghalang rambut beruban
  21. antipenuaan
  22. meminimakan kesan histamine (bahan keradangan dihasilkan oleh sel sebagai respon kepada debunga)
  23. mengurangkan nafas berbau
  24. menguatkan rambut
  25. mengurangkan inflamasi
  26. bantu merawat ulser mulut
  27. bantu elakkan hidung berdarah
  28. menghalang pembentukkan batu karang
  29. mengurangkan kadar kolesterol
  30. mengurangkan kesan parut
  31. mengurangkan kesan menopaus

Nak tau tak apa yang lagi kagum? Ada lagi tau khasiat vitamin c ni. Ni baru antara je…kalau ada sebarang pertanyaan, bole wa/sms/telegram je ok. Free consultation uols..hihihi

love, fara shaklee

Supplemen Shaklee : Sembelit untuk dewasa

Assalamualaikum semua..

Sembelit…

Sakit gileeee…kan? I should know..I’d experienced it. sob sob…

Sampaikan pernah satu tahap setiap hari saya buat air oren pekat-pekat supaya rasa sakit perut. Sob..sob..sob..Kenapa la dari dulu saya tak jumpa Shaklee? kalau tak, tak ada la terseksa dulu…

Ramai yang anggap sembelit ni bukan masalah besar. Tapi, sebenarnya kan, kalau tak dipulihkan dengan cepat, takot-takot boleh terkena kanser tau. Takot kannnn…saya pun takot.

Jadi, saya harapppp sangggattt anda boleh cuba supplemen Shaklee ni. Sebab yang lagi best, supplemen Shaklee menggalakkan proses pergerakkan usus semulajadi. Bukan paksa-paksa. Ok, cukup intro..Moh saya share supplemen Shaklee yang mana elok untuk dewasa yang sembelit.

Herblax

herb-lax

Herblax ni mengandungi 9 herba ramuan semulajadi iaitu alfalfa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver’s root. Herblax ni menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Apa khasiat utama Herbalax?

  • merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh.
  • membantu masalah sembelit
  • tindakkan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakkan usus dan secara langsungnya membantu masalah sembelit.
  • mengempiskan perut

 

 

Performance Drink

performance

Sangat-sangat sesuai untuk diminum oleh para atlet, mereka yang berpuasa, mereka yang akan dan sudah menjalani pembedahan, tidur lewat malam, keletihan, cirit birit, mereka yang tiada selera makan dan ramai lagi.

Manfaat utama :

  • cegah penyahhidratan – mengurangkan kehausan, melembabkan kulit dan mencegah penyahhidratan.
  • meningkatkan daya ketahanan badan – memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal.

 

Lecithin

lecithin

Lecithin ni dalam bentuk kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin ni memang famous di kalangan mereka yang nak pecahkan lemak. Tapi, sebenarnya, lecithin ni ada khasiat lain selain bantu pecah lemak dan kolesterol.

Lecithin adalah pelembut najis yang berkesan, ianya melembapkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus.

Sebab tu la, ramai yang cakap lepas makan Lecithin, makin mudah ke toilet. Harga pun tak mahal sangat dan dijamin mampu dimiliki. Bukan mampu tengok..hihihihi

So..there you go guys. Supplemen Shaklee untuk sembelit. Kalau nak tahu dengan lebih detail tentang supplemen ni, bole je sms/wa/telegram saya. Yang pasti, harga supplemen ni tak mahal pun kalau nak dibanding dengan kesakitan setiap hari.