Kenali Shaklee dan Dr. Forrest C Shaklee

Assalamualaikum semua..terutama untuk keluarga saya di Apple Green Group.

Selalu kita baca tentang produk dan supplemen Shaklee kan? Kali ni, apakata kita bercerita pula tentang sejarah Shaklee. **Yawnnnnn…*** hehehehe. Sebut je sejarah, semua da mengantuk. Tapi, elok la kita baca dan faham pasal Shaklee ni. Dan…saya akan cuba cerita ringkas-ringkas je. hihihihihihi.

dr-shaklee

Dr. Forrest C. Shaklee ni adalah pengasas syarikat Shaklee pada tahun 1956. ketika tu, beliau berusia 61 tahun. Dan pada ketika beliau berusia 80 an, Shaklee telah menjadi sebuah syarikat Fortune 500.

Minat Dr. Shaklee dalam kesihatan bermula kerana penyakit kanak-kanaknya, batuk kering. Tanpa bergantung pada hospital atau ubat-ubatan, rawatan beliau adalah rehat yang cukup, makanan berkhasiat dan menghabiskan waktu di luar, di kawasan luar bandar Iowa. Hidup berharmoni dengan alam semulajadi menjadi satu cara hidup beliau.

Beliau sentiasa percaya bahawa pemakanan yang baik adalah asas untuk kesihatan dan kesejahteraan. Sentiasa mencuba, Dr. Shaklee membangunkan teknik untuk mengekstrak nutrien dari makanan. Pada tahun 1915, Vitalea atau sebelum ni dikenali sebagai “Vitalized Mineral” telah diperkenalkan disaat dunia belum lagi faham tentang konsep vitamin sepenuhnya, sekaligus menjadikan “Vitalized Mineral” sebagai multivitamin pertama didunia.

vitalized minerals

Bersama-sama anak beliau Forrest Jr dan Raleigh, Dr. Shaklee mengasaskan Shaklee Corporation dengan menekankan konsep pemakanan untuk mencegah dan konsep hidup yang positif. Keluarga Shaklee menubuhkan syarikat bukan untuk mendapatkan keuntungan yang banyak tapi lebih kepada membantu orang untuk hidup dengan lebih sihat.

Perbezaan produk Shaklee telah menjadikan syarikat ini jauh dihadapan. Nak tau tak perbezaannya?

  1. Dr. Shaklee mahu pastikan setiap produk shaklee menjadi yang terbaik & memenuhi keperluan sebenar. Bukan setakat diletak di atas rak.
  2. Beliau akan consult setiap pesakitnya sendiri sebab beliau tahu perbualan secara peribadi adalah cara terbaik menerangkan faedah kesihatan melalui pencegahan. Kata Dr. Shaklee ” Kita akan mengajar beberapa perkara dan mereka akan mengajar orang lain untuk mengajar orang lain untuk mengajar orang lain”. Jadi, orang-orang Shaklee melakukan dengan cara bercakap, consult dengan ramai orang. Mereka bercerita, orang mendengar dan memberitahu orang lain. Walaupun tanpa ‘jurujual’ formal, mesej Shaklee tersebar luas. Pasukan bapa & anak ni, telah mencipta beratus ribu gerakan akar umbi dan syarikat kini bernilai US$500juta.
  3. Inovasi Dr. Shaklee tidak berakhir dengan makanan. Beliau mengamalkan ‘Hidup berharmoni dengan alam’ dalam penjagaan rumah, mencipta pembersih biodegrasi selama berdekad-dekad sebelum keselamatan alam sekitar menjadi satu kebimbangan. Beliau mempelopori penemuan baru dalam pemakanan yang menjadi arus perdana pada tahun-tahun kemudian.

basic h dulu

Love, Fara 017.347.1218

Supplemen untuk Sembelit : apa yang anak saya makan

Assalamualaikum semua…

Crying 2 years little boy sitting on potty

Crying 2 years little boy sitting on potty

Post saya hari ni, inspirasi dari status FB. Hihihih,,biasanya, macam tu la. Dapat idea dari kenalan-kenalan FB.

Mengikut Dr. Zubaidi, kalau nak tahu samada bayi kita atau anak kita tu sembelit, bukan diukur berapa kali dia buang air besar dalam masa 3 hari. Ada anak-anak yang buang setiap hari, ada juga yang buang 3 hari sekali. Itupun di kira normal jika tak ada tanda-tanda yang anak kita tu sembelit.

Jadi, macam mana kita nak tau yang baby kita sembelit?

  • bila baby / anak kita menunjukkan tanda resah atau menangis setiap kali nak membuang.
  • najis nampak kering, keras dan berbiji-biji seperti biji kacang.

Apa pula punca anak kita sembelit? Well, menurut Dr. Zubaidi ada banyak faktor yang menyumbang kepada faktor sembelit ni. Antaranya :

  • Susu formula. Susu formula lebih susah untuk dihadam berbanding dengan susu ibu.
  • Untuk baby yang da mula makan makanan separuh pepejal, kadang-kala mudah sembelit.
  • Bila baby atau anak kita demam/selesema/baru tumbuh gigi yang membuatkan dia tak ada selera untuk minum susu juga boleh sembelit disebabkan kurang minum air atau dehidrasi.

Bila anak kita mula menunjukkan tanda sembelit, seeloknya kita bawa dulu anak kita berjumpa doktor. Bukan apa, lagi cepat kita ruled out semua penyakit lagi elok kan?

Bila semua ok, tak ada masalah, bagi yang nak cuba elakkan ubat atau nak cuba dari sumber semulajadi, boleh cuba langkah-langkah berikut :

  • Baringkan bayi dengan kaki di atas dan cuba lakukan pergerakkan seolah-olah sedang mengayuh basikal. Ini boleh merangsang pergerakkan najis dalam usus.
  • Untuk baby yang berusia 6 bulan ke atas yang menyusu formula dan mula mengenal makanan separa pepejal, Berikan juga sayur-sayuran yang dikisar seperti carrot. Anak-anak yang makan sayur biasanya jarang sembelit.
  • Untuk anak yang berusia 1 tahun ke atas, boleh cuba beri jus buahan (atas nasihat doktor) seperti betik. Sebab betik ni kaya dengan serat dan khasiatnya yg elok untuk pergerakkan usus.
  • Untuk anak-anak yang macam anak-anak saya, yang tak suka kan sayur, boleh la cuba beri multivitamin yang dari semulajadi, tanpa pengawet dan gula.

Mealshakes

meal-shakes

  • Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral & zat yang diperlukan oleh badan. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita.
  • Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
  • Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.
  • Mengamdungi vitamin B lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi kulit yang lebih cantik.
  • Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang sisa buangan dari usus dan perut.

 

Chewable Vitalea for Kids

Vita-LeaChildren

  • Menyediakan 19 vitamin dan mineral yang sangat diperlukan untuk tumbesaran
  • Membekalkan kalsium untuk tulang, otak dan gigi
  • Meningkatkan tahap daya tahan melawan penyakit
  • Lengkap dengan vitamin B untuk fungsi tubuh yang betul
  • Menyediakan 150% nilai harian Vitamin D untuk menyerap kalsium dengan berkesan
  • Mengandungi 100% nilai harian Vitamin C yang diperlukan
  • Multivitamin yang kaya dengan antioksidan untuk kulit yang cantik
  • Sesuai untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas
  • Rasa yang sedap dan memang digemari kanak-kanak

Siapa yang perlukan Chewable Vitalea for kids ni?

  • Anak yang kurang selera makan
  • Anak yang suka makan junk food
  • Selalu dan mudah dapat penyakit seperti demam, batuk dan selsema. Tingkatkan sistem imuniti badan
  • Ibu bapa yang gagal menyediakan makanan seimbang berkhasiat kepada anak kerana kesibukan bekerja.
  • Anak yang kurang minum susu (bekalkan 200mg dalam setiap tablet)
  • Anak yang tak suka makan sayur (mengandungi vitamin k bantu pembekuan darah dengan cepat jika luka)

Anak-anak saya memang makan dua-dua supplemen ni. Dan Alhamdulillah, belum ada masalah sembelit lagi, walaupun yang sulung ni picky eater dan yang bongsu ni memang tak suka makan sayur. Hanya buah-buahan yang mereka makan.

 

 

 

Slipped-Disc

Supplemen untuk Slipped Disc

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Kalau tak silap..dalam bulan lepas, kawan baik saya mesej pukul 2 pagi bertanyakan tentang Advanced Joint Health Tablet. Kawan saya ni memang ada sakit Slipped Disc. Kadang-kadang sakit sampai menggangu kerja dia seharian. Pulak tu, dia kerja sebagai Engineer. Lagi laaa menuntut dia bekerja lebih masa selalu.

Slipped-Disc

Advanced Joint Health Tablet (AJHT) memang sesgt bagus untuk pesakit Slipped Disc. Kawan saya ni pun, lepas makan AJHT secara konsisten, dapat rasa perubahan ketara. Tapi, buat masa ni Shaklee stopkan dulu pengeluaran AJHT dengan tujuan nak improve lagi formula AJHT.

Jadi, inilah supplemen yang saya cadangkan pada kawan saya tu. Semoga post kali ni, harap dapat membantu semua yang sakit Slipped Disc atau kenal orang yg ada sakit ni. Ikhtiar tu hak kita..tapi yang menyembuhkan tetap Allah SWT.

Vivix

vivix-bottle

ini lah start Shaklee.

Sebab banyak sangat khasiat yang terkandung dalam Vivix. Fungsi utama Vivix ialah :

  • melindungi dan memperbaiki selullar DNA.
  • mengawal genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
  • menggalakkan pembentukkan baru mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
  • melambatkan pembentukkan protin AGE.

Dengan 4 fungsi utama di atas ni, menjadikan Vivix paling banyak khasiat. Antaranya :

  • merendahkan tekanan darah
  • meningkatkan tenaga
  • meningkatkan pengeluaran sperma
  • memutihkan dan mengurangkan pigmentasi
  • mengurangkan kedutan halus
  • anti kanser
  • merendahkan tahap kolesterol
  • menguatkan tulang
  • melambatkan penuaan
  • mengurangkan artritis
  • anti inflamasi
  • menghalang kejadian tumor

Eh..banyakkkkk lagi tau sebenarnya. Kalau baca kandungan Vivix ni..lagi la kagum.

Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan terbaik di dunia.

Betul ni. Seriously..

Manfaat Omega:

  • Memelihara fungsi-fungsi sendi – paras asid lemak Omega 3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu, ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan selain mencegah artritis, gaut dan memelihara fungsi-fungsi sendi dengan efektif.

Ostematrix

lebih dari kalsium

Ostematrix ni memang terkenal sebagai Pil Kalsium Shaklee. Tapi, apa yang membezakan pil kalsium Shaklee & pil kalsium yang berada di pasaran ialah kandungannya. Formulanya sangat unik, dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron. Nutrien-nutrien ni perlu diambil bersama-sama untuk bantu tubuh kita menyerap kalsium dengan lebih baik dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Hasil gabungan nutrien-nutrin ni, menjadikan Ostematrix pil kalsium yang isinya paling seimbang dan memastikan kadar penyerapan sebanyak 99%.

Manfaat Ostematrix:

  • menguatkan tulang – kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Juga merawat tulang retak, kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah.
  • mengurangkan rasa kebas-kebas dan kekejangan – pengambilan 600mg sebelum tidurakan mengurangkan rasa-rasa kebas, kekejangan, sakit sendi dan artritis.
  • meringankan stress – mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress.

Love,

Fara | 017.347.1218

Berdiet dengan Herblax dan Lecithin

Assalamualaikum semua

Lepas raya tetibe berat ada naik daaaaa….hihihi. Jadi, dengan pantas saya mula balik berdiet dengan Shaklee. Mulakan dengan yang asas dulu, Herblax & Lecithin.

Herblax

herb-lax

Herblax ni turut dikenali sebagai Julap Lembut. Memang fungsi utama Herblax ni ialah membersihkan usus. Bila usus kita bersih, baru lah senang nutrien di serap. Tak kisah la nutrien dari makanan atau supplemen.

Selain itu, Herblax turut membantu :

1) Mengempiskan perut

2) masalah sembelit

Jadi, seelok-eloknya sekali sekala tu kita ambil Herblax untuk bersihkan usus kita. Tak semestinya nak kurus je kena detox usus. Kadang-kadang, kulit kita berjerawat pun disebabkan usus kita kotor. Tapi, tak semua macam tu. Ada juga sebab hormon.

Lecithin

lecithin

Lecithin ni pun best. Tambahan pula harga dia memang mampu milik. Lagi bertambah-tambah bestnya. hihihihihi. Lecithin ni bukan setakat membantu memecahkan lemak, tapi membantu mencantikkan kulit tau uols. Takkan tak nak, makan Lecithin untuk kurus, dapat kulit yang moist jugak.

Jom saya share testimoni dari ahkak ahkak yg pernah consume Herblax dan Lecithin.

testi lecithin 1 testi lecithin 2 testi lecithin 3 testi lecithin 4 testi lecithin 5

Sebenarnya, banyak lagiiii testi. Kalau nak info lanjut, jom wa/telegram je saya ye.

Love,

Fara | 017.347.1218

Dugaan kali 2 : Kanser kembali menyerang

Assalamualaikum semua..

Awal puasa baru2 ni, mak saya di diagnose menghidap penyakit kanser paru-paru.

Ujian yang berat untuk kami sekeluarga..tapi InsyaAllah, kami cuba take one day at a time.

Antara perubahan yang paling ketara pada mak saya ialah tak ada selera makan. Kadang2, dalam satu hari tu, mak saya hanya makan cornflakes je untuk breakfast. Lepas tu, satu hari tak makan apa dah. Berat badan mak saya turun dengan mendadak. Dari 80kg masa awal tahun, turun jadi 65kg pada bulan 6 baru ni.

Semua pun tahu, bila tak ada selera makan, badan kita pun jadi lemah sebab tak ada tenaga. Jadi, hari-hari mak saya banyak dihabiskan dengan tidur dan baring atas katil je. Sebagai anak, memang rasa susah hati sangat. Saya cuba juga bagi mak saya makan supplemen Shaklee. Tapi, supplemen yang berbentuk pil semuanya dimuntahkan balik.

Jadi, hari ni, saya nak share supplemen yang mak saya makan sepanjang dia di sahkan menghidap penyakit ini. DAN supplemen-supplemen ni, semua da dah ditunjukkan pada doktor serta dietician dan dah dapat approval dari mereka.

  1. Mealshakes

meal-shakes

Memandangkan mak saya hampir-hampir kena thyroid, jadi ESP bukan pilihan. Mealshakes lah yang saya cadangkan dan tunjukkan pada doktor. Selepas baca ingredient Mealshakes, doktor dan dietician terus galakkan mak saya minum Mealshakes. Sampaikan di suruh minum 3-4 kali sehari.

Antara khasiat Mealshakes :

  • Nutrisi Lengkap – menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat yang diperlukan oleh badan.
  • Membekalkan nutrisi kepada sel tubuh – kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
  • Anti oksida – mengandungi vitamin A, C, E, zinc, selenium yang merupakan agen anti oksida yang bertindak melawan penyakit dan melambatkan proses penuaan.
  • Mengembalikan seri wajah – mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.

Jadi, jangan risau sebab Mealshakes ni bukan saja sesuai untuk kanak-kanak, malahan orang dewasa pun boleh minum Mealshakes. InsyaAllah, jika diminum dengan konsisten, Mealshakes boleh membantu menaikkan selera makan mak saya.

2. Peppermint Ginger Plus

peppermint-ginger-plus

Bila mak saya kurang makan, antara yang paling saya risau ialah gastrik. Jadi, Peppermint Ginger Plus yang saya tunjukkan pada doktor dan dietician. Tambahan pula, Peppermint Ginger Plus ni boleh membantu mencegah masalah loya mak saya bila kena kimo nanti.

Kombinasi 4 ramuan: daun pudina, halia, adas dan cekur manis ni memang banyak khasiatnya. Antaranya ialah :

  • Pudina – Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan sakit gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Selain itu, ia melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan hilang selera makan yang timbul akibat rawatan kimo. Pudina merangsang mengeluarkan peluh, oleh itu menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selsema.

 

  • Halia – Masyarakat cina telah menggunakan halia lebih daripada 2 ribu tahun. Halia merangsang rembesan enzim salvia untuk pencernaan makanan. Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa berpantang). Ada satu kajian di UK menunjukkan bahawa halia menghalang muntah selepas pembedahan ke atas pesakit wanita. Penyelidik Switzerland mendapati halia adalah berkesan sebagai remedi lain seperti merawat mabuk laut.

 

  • Pokok Adas (fennel) – Orang-orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. ia melegakan sakit perut, melegakan gejala selsema juga membantu dalam mengatasi masalah elergi pada saluran usus.

 

  • Cekur Manis (anise) – Digunakan oleh orang-orang Mesir purba. Melegakan masalah pencernaan dan gejala sakit haid, batuk dan kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, memberikan peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.

 

Walaupun Peppermint Ginger Plus ni berbentuk pil, tapi pil ni boleh dilarutkan dalam air panas dan dijadikan minuman teh herba untuk mak saya minum.

Sebenarnya, ada banyak lagi supplemen yang bukan berbentuk pil untuk mak saya makan/minum. Ada Vivix, Nutriferon. Tapi, hanya 2 supplemen ni je yang sempat saya tunjukkan pada doktor dan dietician hari tu. InsyaAllah, next appointment saya akan tunjukkan lagi 2 supplemen ni.

Have a great day !

Love,

Fara | 017.347.1218