Carotomax, ESP Soy Protein, Kanser, Nutriferon, Sustained Release Vita C Plus, Vita E Complex, Vivix

Supplemen untuk Kanser : Apa yang mak saya makan?

Assalamualaikum semua..

Sebelum ni, saya tak pernah cerita apa2 mengenai mak saya, adik2 saya ataupun suami saya..tapi, baru2 ni saya dapat tahu ada suami kawan saya yang kena kanser paru-paru..kesian pulak tapi x mampu nak tolong..jadi, saya cuba kongsikan apa yang mak saya makan semasa dan selepas kimo.

Dalam 3 tahun lepas, mak saya di diagnos mengidap kanser payudara..sejak dari tu, mak saya mula consume Shaklee..

Jadi, hari ni saya nak share kat sini apa yang mak saya pernah dan masih lagi makan/minum hingga ke hari ini :

 

vivix

vivix-bottle

1) Vivix – Every now and then, mak saya akan minum satu sudu kecil Vivix sebelum tidur. Antara khasiat utama Vivix ni ialah Vivix dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, radiotherapy dan kimo.


esp shaklee poster

2) Energizing Soy Protein (ESP) – Setiap pagi, mak saya akan bancuh 1-2 sudu besar ESP ni untuk menambah tenaga. Frankly speaking, ESP banyak membantu especially semasa mak saya masih dalam rawatan kimo. Biasanye, selepas rawatan kimo tu, mak saya akan hilang selera makan dan muntah2. Alhamdulillah, walaupun masih tak ada selera tapi sekurang2nya mak saya rasa tak lapar sangat dan saya tau mak saya masih dapat khasiat dari minum ESP ni.

 

caro

3) Carotomax – Setiap hari mak saya akan makan 1 biji Carotomax ni utk anti-oksida. Anti oksida ni merupakan nutrisi yang boleh melindungi sel-sel ini daripada radikal bebas, meningkatkan kesihatan sel secara menyeluruh dan menyediakan perlindungan untuk menentang kerosakan sel-sel.

 

vita-c-plus

4) Sustained Release  Vita C Plus – Antaravitamin yang mak saya wajib ambil 2 biji setiap hari. Vita C ni sangat penting untuk pencegahan kanser. Ciri-ciri antioksidannya melindungi sel-sel dan DNA dari kerosakan dan mutasi. Ia menyokong sistem imun badan, dan merupakan baris pertama pertahanan terhadap kanser, dan mencegah sebatian penyebab kanser tertentu daripada terbentuk dalam badan. Vitamin C mengurangkan risiko mendapat hampir semua jenis kanser. Vitamin C ini tidak secara langsung menyerang kanser yang telah berlaku, tetapi ia membantu mengekalkan dan meningkatkan sistem imun, yang membolehkan ia untuk melawan kanser.

VITA E

5) Vita E Complex – bezanya Vitamin E Shaklee dengan Vitamin E yang lain, Vita E Complex ni ada mengandungi ekstrak biji anggur. Ekstrak biji anggur mengandungi pelbagai khasiat kesihatan iaitu protien, lipid, karbohidrat dan polifenol. Kuasa antioksidan polifenol adalah 20 kali lebih baik dari vit E dan50 kali lebih baik daripada vitamin C..dlm erti kata lain minyak biji anggur ni amat berkesan mengatasi masalah kanser

nutriferon

6) Nutriferon – mengukuhkan sistem imun kita dalam masa 3 hari. Satu2nya interferon yang semulajadi di dunia. Interferon semulajadi mengandungi poliksakarida ang merangsang dan mengaktifkan immunoglubalin melawan sel-sel tumor dan kanser. Selain dari itu, ia juga mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.

Tapi..bukan la saya cakap atau claim yang supplemen Shaklee ni bole menyembuhkan kanser atau menhalang kanser dari terjadi sebab semua itu atas Izin Allah..kita sebagai manusia cuma bole berusaha je kan?dan saya sebagai anak pun, kalau bole nak pilih yang terbaik untuk mak saya.

Selebihnya, hanya Allah je yang tahu..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s