Vita E Complex, Vivix

Apa khasiat anggur?

Assalamualaikum semua..

khasiat anggur
Sedaaaapppnyaaa tengok gambar anggur ni kan? dapat plak yang manis dan seedless..hikhikhik..pemalas betul nak g buang seeds..dulu2 masa saya kecik-kecik, nak makan anggur mesti buang kulit..time tu, duduk ngan arwah nenek..apa nak, arwah nenek ikottt jee..tapi bila nenek da takde ni, bole plak makan anggur ngan kulit2 skali..sedap jugak..bukan malas ye..No no no..perasaan ni rasa mcm kenangan makan anggur tanpa kulit tu hanya dengan arwah nenek..sob sob sob..sorry yek ter’feeling’ plak 😉
Ok..bukan nak cite pasal arwah nenek saya..tapi nak share khasiat yang terkandung dalam buah anggur ni..Sebenarnya, anggur hijau ke merah memiliki khasiat yang sama..mengikut laman web rasmi Hospital Taiping, anggur merupakan sejenis buah yang rendah lemak, malah ada juga pakar-pakar kesihatan yang mencadangkan anggur antara salah satu buah dalam diet seharian bagi mereka yang bercadang untuk menurunkan berat badan kerana kandungan anggur yang mengandungi serat, air dan nutrisi.
Anggur mengandungi 70 kalori per setengah cawan 70 kalori per setengah cawan dan merupakan sumber pottasium, vitamin c dan pectin iaitu sejenis serat yang dapat membantu mengurangkan kolesterol darah.
Antara khasiat lain anggur adalah :-
  • mencegah kerosakkan mata.
  • mengurangkan risiko mendapat serangan strok.
  • terdapat khasiat flavonoids zat antioksida yang berfungsi melindungi tubuh dari penyakit jantung dan kanser.
  • Jus anggur boleh membantu penyembuhan dari penyakit hemaroid (buasir), gangguan pencernaan, batu ginjal dan gangguan hempedu.
Anggur juga mengandungi beberapa phytochemical termasuk  resveratrol yang terdapat dalam kulitnya. Dalam beberapa penelitian terhadap resveratrol yang terdapat dalam kulit semua jenis anggur, ianya baik untuk mengurangi risiko kanser payudara, kanser hati,  kanser usus dan penyakit jantung.
Banyakkan khasiat dalam anggur? Malahan anggur ni disebut2 di dalam Al-Quran sebanyak 14 kali..menunjukkan betapa banyaknya nikmat yang Allah s.w.t berikan pada kita dalam sebiji anggur ni.
Sebab tu..Shaklee pun ada produk supplemen yang ekstrak anggur..antaranya, yang paling femes Vivix dan Vitamin E Complex.
Eh..sebelum terlupa..bulan ni promo VIVIX ye sayangness..tengah murah ni..rugi kalau x beli sekarang..
Hehehe..peace no war

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s