Istimewa untuk Wanita, Uncategorized

Supplemen untuk kesihatan wanita : Pentingnya hormon estrogen

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah…semalam akhirnya saya dapat join kelas health talk yang Shaklee anjurkan..sebenarnye, memang setiap bulan Shaklee ada buat health talk ni..macam2 topik..contohnya, last month topik kesihatan sendi..seronok..dapat la tambah pengetahuan dan faham mcmana setiap supplemen tu berfungsi untuk setiap penyakit.

Maknanye..Shaklee ni bukan la semata2 nak kejar duit jeee..tak de la harap org jadi ahli, kemudian pandai2 la org tu nak suggest supplemen ape kan..bukan kelas mengenai kesihatan je..kelas mengenai product pun ade..best sgt222..cayo la ckp den..

Panjang plak pendahuluan ni..hehehehe

Sebenarnya nak berkongsi apa yang saya belajar tadi..semua ni untuk kesihatan wanita.

Kesihatan kita orang perempuan ni bermula SEKARANG..bukan masa umur 40an nanti..sementara kita tengah sihat ni adalah waktu yang paling elok untuk kita amalkan cara hidup yang sihat. Maknanye, exercise selalu..dont drink..jangan merokok..amalkan diet yg seimbang..benda2 macam tu..baru lah kita dapat hadapi zaman menopause dengan tenang…

Sebelum kita menopause, badan kita akan menghasilkan hormon estrogen..hormon estrogen ni banyak fungsi bukan setakat menyiapkan uterus kita untuk janin je..tapi hormon estrogen ni jugak la yang membantu mengawal ketumpatan tulang..yang membantu mempertahan suhu tubuh..

estrogen

 

Kalau tengok gambar diatas ni, boleh nmpak macamana hormon estrogen berfungsi untuk tubuh seorang wanita. Jadi, bayangkan bila masa menopause kita tiba..dimana hormon estrogen da tak ada..atau da kurang..

  • Tulang akan jadi lebih rapuh
  • Badan akan rasa panas
  • Sakit pada payudara
  • Kekeringan pada vagina
  • mengalami masalah sukar tidur

Ini antara gejala atau tanda-tanda yang seseorang wanita itu alami bila masuk perimenopause. Perimenopause ni mungkin berlaku awal 40an..ada juga kes seawal 30an pun da ada..

Menurut Dr. Zubaidi Hj Ahmad..

‘Perimenopause, adalah satu fasa dalam kehidupan seorang wanita berlaku beberapa tahun sebelum wanita itu mengalami menopause sebenar.

Keadaan ini berlaku bila kelanjar ovari mula kurang berfungsi dengan tidak mengeluarkan hormon estrogen secukupnya. Namun, ketika ini (peringkat perimenopause) ovum, benih wanita masih dikeluarkan tapi tidak sebagaimana dia berumur 20an’

Antara risiko penyakit yang mungkin wanita hidapi selepas menopause adalah:

  • penyakit kanser. Penyakit yang terkenal dikalangan wanita ialah kanser payudara.
  • penyakit jantung.
  • yg paling ketara adalah Osteoporosis.

 

Ini lah serba sedikit yang dapat saya share mengenai kesihatan wanita..InsyaAllah..entry seterusnya akan discuss tentang apa supplemen yang sesuai untuk memastikan hidup yang lebih sihat bila kita hit 40 plus nanti..

Lepas dengar health talk semalam, terasa hebatnya ciptaan Allah terutama untuk kaum hawa ni..MasyaAllah..

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s