My Story

Azam 2015 : Cash budget system

Assalamualaikum semua..

Sambungan cerita tentang azam 2015 saya..yang mana saya aim nak settlekan hutang2 saya semua tahun ni..InsyaAllah..

Alhamdulillah..usaha saya da mula nak menampakkan kesan positive..bila pihak bank pun da mula bagi ayat bunga2 nak bagi diskaun kalau dpt setel utang awal..Alhamdulillah..sikit pun diskaun juga kan?makin berkobar2 rasa nak berjimat..sebab nak live debt free..lepas ni taknak da utang2..nak guna cash je..xnak ada hutang kad krdt..

Jadi..saya selalu survey2 cara untuk berjimat cermat to the max..tetibe, saya terjumpe satu blog ni..tak ingat blog apa da..blog ni cerita macamana dia dan suami boleh settlekan hutang kad krdt dlm masa tak smpai setahun..pada saya tu sangat wowww..kalau saya berjaya bayar abes hutang kad krdt bermakna da one step closer to achieve azam saya tu kan..

So, secara ringkasnya..blogger ni guna cara Dave Ramsey..antaranya, guna cash budgeting system..Dalam sistem ni dia mengajar kita untuk berbudget dari minggu ke minggu..tetapkan berapa amount yg kita nak guna setiap minggu. Contohnya : Dalam satu minggu, saya guna minyak rm100, groceries rm100, makan luar rm100..

Ni contoh la ye..

jadi, dalam satu minggu tu, banyak tu je la amount yg saya bole guna..kalau ada lebih, bayar hutang kad..kalau tak cukup, haaa puasa la sampai minggu depan..

Sangat menarik..tapi saya belum share dgn my other half lagi..sebab benda yg bersangkut dgn duit ni saya kena cerita pd partner saya..kalau takkkk…sekejap je la azam nya…

Dan..dia cadangkan kita guna wallet yang macam dalam gambar ni..supaya boleh asingkan duit siap2..

cash wallet envelope style

 

Cantikkan…?

Untuk sesiapa yang alami keadaan macam saya..nasihat saya cuma satu..hang in there..we can do this..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s