ESP Soy Protein, GLA Complex, Istimewa untuk Wanita, Ostematrix, Vivix

Supplemen untuk kesihatan wanita

Assalamualaikum semua

Tajuk kali ni, kira sambungan post Supplemen untuk Kesihatan Wanita : Pentingnya Hormon Estrogen.

Kali ni, saya nak discuss pulak supplemen mana yang elok untuk wanita. Kenapa? sebab badan kita ni amanah dari Allah..takkan kita nak jaga sambil lewa kan? Kalau kita pinjam buku dari kawan pun, mesti kita nak jaga elok2 kan..sebab bimbang bila pulang nanti kawan marah pulak. Kan? Jadi, penjagaan tubuh badan kita bukan la kena amek time sakit je atau time nak mano, kena bermula dari sekarang..masa tubuh kita tengah sihat..supaya senang nutrien diserap.

Ok..terus je kepada cadangan supplemen ye..

1) Vivix

vivix-bottle

 

  • Sangat terkenal sebagai agen yang mencegah kanser, cegah sakit jantung..kiranya, Vivix ni elok untuk kesihatan menyeluruh.
  • Selain tu, Vivix juga menggalakkan penuaan yang sihat. Bukan tak tua tau..tapi tua dengan sihat. Sebab, biasanya bila kita da mula nak menginjak usia pra-manopous ni, kita sebenarnya berisiko untuk mendapat penyakit kanser, penyakit sakit jantung dan paling femes, Osteoporosis.
  • Antara kandungan Vivix yang penting ialah Anggur Muscadine. Saiz sebiji anggur ni lebih kurang besar bola golf dan harganya pulak lebih kurang RM100++ sebiji. Bayangkan betapa bestnya Vivix ni. Anggur Muscadine ni la yang mengandungi khasiat anti kanser.

 

2) ESP

esp shaklee poster

 

  • Semestinya ESP yang femes ni. Sebab ESP ni sejenis minuman protein dan protein penting untuk penghasilan sel baru dalam badan.
  • Juga membantu mencegah penyakit jantung.
  • Selain itu, membantu mengurangkan risiko kanser payudara.

 

3) GLA Complex

gla-complex

 

  • Untuk yang ada masalah hormon, seperti period tidak teratur atau susah nak hamil, GLA ni memang femes. Untuk yang ada cyst atau fibroid, pengambilan Omega 6 sangat penting untuk proses pengecutan. Tapi itu tajuk lain ye..kali ni untuk kesihatan menyeluruh kaum hawa.
  • yang ramai tak tahu atau lupa, GLA membantu mengurangkan mood swing yang biasanya wanita Pra Mano hadapi.
  • Turut membantu mengurangkan kekeringan vagina jika dimakan dengan konsisten.

 

4) Omega Guard

omega-guard

 

  • Kandungan Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard ni sangat2 elok untuk perkembangan otak, kesihatan jantung dan kesihatan sendi. Untuk yang mengalami masalah cyst atau fibroid, pengambilan Omega 6 dalam GLA Complex je tidak mencukupi ye..kena beserta dengan Omega 3 juga. sebab Omega 3 ni mengurangkan simptom keradangan.
  • Plus, Omega 3 ni berupaya merendahkan kadar kolesterol dalam darah. kira macam bulldozer tarah bukit di tengah jalan..hehehehe..(once upon a time saya dulu ni engineer..jadi banyak perumpamaan macam engineering sket. maaf kan saya..). Bulldozer tu Omega Guard, bukit tu kolesterol dan jalan tu salur darah kita.

 

5) B complex

b-complex

 

  • Panggilan manja B -Complex ni adalah The Perfect B sebab B complex Shaklee mengandungi vitamin B yang paling lengkap dan seimbang. Mengandungi 8 jenis vitamin B.
  • Meningkatkan fungsi otak..mengurangkan stress.
  • Kandungan asid folik dan B12 membantu dalam pembentukkan sel-sel merah dalam darah.
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Jadi, untuk yang nak kurus, bukan je set sliming yang penting tau..B complex pun membantu.

 

6) Vitalea

vita-lea

 

  • Multivitamin pertama DI DUNIA tu. bukan di Malaysia tapi di DUNIA. usia da menginjak 100 tahun pun. bila product begitu lama di pasaran, mesti ada something good betul tak? *wink*
  • Jika di ambil setiap hari, Vita-Lea mampu membantu mengekalkan kesihatan yang baik.
  • Mengandungi beta karotena yang membantu mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Elok untuk kesihatan gigi dan tulang sebab mengandungi kalsium, fosfurus dangan vitamin C dan D.

7) Ostematrix

oste-matrix

 

  • Ostematrix ni basically pil kalsium. Tapi, yang membezakan Ostematrix dengan pil kalsium di luar adalah kandungan Magnesium dalam ostematrix ni. Magnesium ni membantu menjadikan kalsium lebih mudah di serap. Dan kalau ikotkan kajian, magnesium ni elok di makan ketika sebelum tidur sebab menggalakkan tidur malam yang lebih lena. Sebab tu, selepas seharian bekerja, malam tu telan 4 biji ostematrix. InshaAllah, bangun esok badan rasa lebih segar dan tidak lesu.
  • Of kos, kalsium sangat penting untuk tulang, gigi dan mencegah Osteoporosis.
  • Untuk yang ada slip disc, elok di amalkan Vivix, Ostematrix, AJHT dan Omega Guard.

Macam mana? teruja tak?saya pun teruja ni..on top of that, semua supplemen Shaklee berasaskan sumber semulajadi. Cuba teka..badan kita lebih mudah menyerap bahan dari sumber semulajadi atau sintetik?

Sebenarnye banyak lagi supplemen yang elok untuk kita kaum hawa..tapi ini yang basic..harap2 semua dapat manfaat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s