ESP Soy Protein, My Story, Omega Guard, Set Diet, Vitalea

Set Diet Shaklee : Challenge Accepted..Day 1

Assalamualaikum semua

Macam da tak cukup cabaran dalam hidup..kali ni, saya mencabar diri sendiri plak untuk kurus. Hehehehehe…Lately ni, saya dapat rasa badan macam tak secergas dulu..which is frustrating..dulu boleh pusing 2-3 shopping complex satu hari, sekarang ni nak abeskan satu shopping mall pun rase da lelah. Mungkin sebab faktor umo?tapi..saya salahkan dulu faktor berat badan..hahahaha.

So, bermula semalam (15/11/2015) saya da mula berdiet..i mean secara serius. Sebelum ni pun diet juga tapi diet ala-ala je giteww. Kali ni, memang bertekad. Of kos, dengan bantuan supplemen Shaklee. InsyaAllah setiap hari saya akan update di blog dengan jujur sejujur2nya. Tujuannya, bukan nak berlagak atau poyo. Tapi supaya saya rasa bertanggungjawab sikit. Ye la..sebelum ni asyik culas je, hopefully kali ni boleh berjaya.

Saya mark kat sini..

Tinggi 161cm.

Berat 58kg

berat ideal ikut ketinggian 5okg

berat target 49kg

DM-I-will-fight-for-it

Day 1 – Sunday 15/11/2015

Breakfast

Lepas subuh semalam, saya mula bancuh ESP dan makan murtabak untuk breakfast. (hehehehe…i know kan..on diet tapi da melantak murtabak. Tapi murtabak tu tempting sgt wey..haish..) Jujur kan?

Selepas breakfast, dengan langkah berat saya melangkah untuk exercise.

20 Jumping jack, 10 crunches.

Niat dihati nak sambung buat squats dan push up..tapi mengah wey..ok..stop dulu exercise, kang sambung..hehehehe

Sebelum lunch, saya telan Vitalea 2 biji dengan air kosong. Vitalea ni multivitamin Shaklee. Walaupun berdiet, saya nak make sure badan saya dapat khasiat yang secukupnya. Aim saya bukan saja nak kurus tapi nak kurus dengan sihat.

Lunch

Sebelum lunch, saya telan dulu Omega Guard 2 biji. Kat rumah ni, memang stok Omega Guard ada sentiasa sebab anak saya eczema plus Omega ni elok untuk otak.

Lepas telan Omega, untuk lunch saya makan laksam..sebungkus laksam tu share dengan husband dan anak saya. Kiranya saya makan ulam-ulam dia je..ok ngan 2 potong laksam. Minum dengan air kosong.

Bila nak berdiet, satu tips yg saya baca, banyakkan minum air kosong. Sebab air kosong ni bole naikkan kadar metabolism kita.

Dinner

Petang semalam, husband ajak keluar jalan-jalan g shopping mall. Seronoknyeeeee….boleh cuci2 mata. hehehehehe..tapi, godaan betul orang tgh nak berdiet ni..sorang anak mintak kepci..sorang pulak nak makan nasi beriani. Huish..

Akhirnya, suami pilih makan di kedai makan masakan melayu. Jadi, saya dan anak share bihun goreng dan air milo ais.

Supper

Eh..ada supper? lapa jugak sebenarnye..hehehehe tapi teringat hari ni da makan murtabak kan, jadi sebelum tido saya minum air kosong je dan makan roti bakar lebihan anak saya.

Oooppss..saya sambung juga buat side plank exercise 10 sec dan 10 sit up.

Boleh la untuk first day..ye dak?(nak sedapkan hati)

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s