Chewable Vitalea for Children, Mealshakes, Sembelit

Supplemen untuk Sembelit : apa yang anak saya makan

Assalamualaikum semua…

Crying 2 years little boy sitting on potty
Crying 2 years little boy sitting on potty

Post saya hari ni, inspirasi dari status FB. Hihihih,,biasanya, macam tu la. Dapat idea dari kenalan-kenalan FB.

Mengikut Dr. Zubaidi, kalau nak tahu samada bayi kita atau anak kita tu sembelit, bukan diukur berapa kali dia buang air besar dalam masa 3 hari. Ada anak-anak yang buang setiap hari, ada juga yang buang 3 hari sekali. Itupun di kira normal jika tak ada tanda-tanda yang anak kita tu sembelit.

Jadi, macam mana kita nak tau yang baby kita sembelit?

  • bila baby / anak kita menunjukkan tanda resah atau menangis setiap kali nak membuang.
  • najis nampak kering, keras dan berbiji-biji seperti biji kacang.

Apa pula punca anak kita sembelit? Well, menurut Dr. Zubaidi ada banyak faktor yang menyumbang kepada faktor sembelit ni. Antaranya :

  • Susu formula. Susu formula lebih susah untuk dihadam berbanding dengan susu ibu.
  • Untuk baby yang da mula makan makanan separuh pepejal, kadang-kala mudah sembelit.
  • Bila baby atau anak kita demam/selesema/baru tumbuh gigi yang membuatkan dia tak ada selera untuk minum susu juga boleh sembelit disebabkan kurang minum air atau dehidrasi.

Bila anak kita mula menunjukkan tanda sembelit, seeloknya kita bawa dulu anak kita berjumpa doktor. Bukan apa, lagi cepat kita ruled out semua penyakit lagi elok kan?

Bila semua ok, tak ada masalah, bagi yang nak cuba elakkan ubat atau nak cuba dari sumber semulajadi, boleh cuba langkah-langkah berikut :

  • Baringkan bayi dengan kaki di atas dan cuba lakukan pergerakkan seolah-olah sedang mengayuh basikal. Ini boleh merangsang pergerakkan najis dalam usus.
  • Untuk baby yang berusia 6 bulan ke atas yang menyusu formula dan mula mengenal makanan separa pepejal, Berikan juga sayur-sayuran yang dikisar seperti carrot. Anak-anak yang makan sayur biasanya jarang sembelit.
  • Untuk anak yang berusia 1 tahun ke atas, boleh cuba beri jus buahan (atas nasihat doktor) seperti betik. Sebab betik ni kaya dengan serat dan khasiatnya yg elok untuk pergerakkan usus.
  • Untuk anak-anak yang macam anak-anak saya, yang tak suka kan sayur, boleh la cuba beri multivitamin yang dari semulajadi, tanpa pengawet dan gula.

Mealshakes

meal-shakes

  • Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral & zat yang diperlukan oleh badan. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita.
  • Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
  • Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.
  • Mengamdungi vitamin B lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi kulit yang lebih cantik.
  • Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang sisa buangan dari usus dan perut.

 

Chewable Vitalea for Kids

Vita-LeaChildren

  • Menyediakan 19 vitamin dan mineral yang sangat diperlukan untuk tumbesaran
  • Membekalkan kalsium untuk tulang, otak dan gigi
  • Meningkatkan tahap daya tahan melawan penyakit
  • Lengkap dengan vitamin B untuk fungsi tubuh yang betul
  • Menyediakan 150% nilai harian Vitamin D untuk menyerap kalsium dengan berkesan
  • Mengandungi 100% nilai harian Vitamin C yang diperlukan
  • Multivitamin yang kaya dengan antioksidan untuk kulit yang cantik
  • Sesuai untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas
  • Rasa yang sedap dan memang digemari kanak-kanak

Siapa yang perlukan Chewable Vitalea for kids ni?

  • Anak yang kurang selera makan
  • Anak yang suka makan junk food
  • Selalu dan mudah dapat penyakit seperti demam, batuk dan selsema. Tingkatkan sistem imuniti badan
  • Ibu bapa yang gagal menyediakan makanan seimbang berkhasiat kepada anak kerana kesibukan bekerja.
  • Anak yang kurang minum susu (bekalkan 200mg dalam setiap tablet)
  • Anak yang tak suka makan sayur (mengandungi vitamin k bantu pembekuan darah dengan cepat jika luka)

Anak-anak saya memang makan dua-dua supplemen ni. Dan Alhamdulillah, belum ada masalah sembelit lagi, walaupun yang sulung ni picky eater dan yang bongsu ni memang tak suka makan sayur. Hanya buah-buahan yang mereka makan.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s