B Complex, Lecithin, Omega Guard

3 supplemen yang membantu minda pelajar

Assalamualaikum semua

Bukan senang sebenarnya jadi budak-budak zaman sekarang..dengan silibus yang makin mencabar, dengan jadual sekolah yang penuh. Saya tau..sebab saya guru tuisyen. Kadang-kadang ada student yang sampai tertidur kat kelas.  Jadi, apa yang boleh kita sebagai ibu bapa bantu supaya masa belajar yang kita tetapkan tu jadi masa yang berkualiti. Kalau 24jam belajar macam ulat buku tapi satu pun tak lekat di kepala pun tak betul juga..yang penting semua kena seimbang.

Untuk kali ni, saya nak share apa yang saya belajar, apa yang saya amati selama 10 tahun lebih saya mengajar, ketika saya jadi part time lecturer di UiTM sehingga sekarang.

Bagaimana kita nak ‘siapkan’ anak-anak kita supaya mereka bersedia untuk menerima pelajaran?

  • Makan

Yang penting, kita kena pastikan pemakanan yang seimbang untuk anak-anak kita, bukan sekadar makan banyak. Seperti bahagian tubuh kita yang lain, otak kita juga perlukan tenaga untuk kita kekalkan konsentrasi dan fokus. Menurut kajian, ada beberapa makanan yang boleh menbantu otak kita kekal cerdas dan kekal fokus. Antaranya :

3d82ac2b6864b013473765e97c49a96a

  • Bersenam

benefits-of-exercises1

Bila kita bersenam, sebenarnya bukan saja baik untuk badan malahan otak kita juga dapat faedah. Kajian menunjukkan dengan bersenam, darah yang mengalir ke otak kita akan meningkat, sekaligus darah akan membawa lebih banyak oksigen dan nutrien ke otak.

Selain dari tu, dengan bersenam, boleh release stress..ye dak? Ada juga yang ckp, dengan bersenam, kita impove kita punya self confidence.

  • Rehat

Ini satu kemestian. Seperti juga bahagian tubuh kita yang lain, otak pun perlukan masa untuk berehat selepas selalu under pressure. Bila otak kita letih, kita akan kurang daya tumpuan dan fokus

  • Bermain

brain game

Tujuan bermain ni ialah supaya anak kita boleh belajar sifat-sifat lain seperti belajar sifat  kepimpinan, belajar untuk bersosial dan mungkin juga belajar untuk bina keyakinan diri.

Jadi, dalam erti kata lain, Belajar ni adalah tugas Mental dan Jasmani sekaligus.

Bagaimana pula Shaklee boleh membantu?

Shaklee membantu melengkapkan nutrien kita dan anak-anak kita. Cuma perlu diingat, makanan tambahan atau supplemen bukan pil ajaib. Supplemen cuma ‘booster’ atau penolak saja. Jadi, walaupun kita da makan makanan seimbang, dan bersenam semua..tetap kena belajar. ok guys..*wink*

Alrite..

 

  1. Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan memang terkenal dengan kandungan omega 3, DHA dan EPA. Dan Shaklee ada minyak ikan terbaik dunia. Betul ni…tak tipu.

  • DHA adalah nutrien utama untuk otak, terutamanya bahagian Korteks Serebral. Korteks Serebral ni bahagian yang bertanggungjawab untuk memory, languange, emosi, dan segala sifat kreatif kita. Kekurangan DHA boleh mengakibatkan kita mudah lupa, depression atau mungkin juga Alzheimer.

2. Lecithin

lecithin

Lecithin ni memang best..ramai customer saya dikalangan student2 IPT suka sangat dengan Lecithin. Ada yg asalnya ambil Lecithin untuk kolesterol tapi dapat khasiat tambahan juga. Syok tak, sambil makan untuk pecah lemak dan kawal kolesterol, dapat mempertingkatkan daya ingatan dan ringankan stress? Best kan..

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Acethylcholine ni dihasilkan dari choline. Jika bekalannya mencukupi, maka fungsi-fungsi otak dapat dilakukan. Jika tidak mencukupi, maka fungsi ini akan tergugat. Choline merupakan antara bahan utama Lecithin.

 

3. B Complex

b-complex

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadiyang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan yang sangat tinggi dan berkualiti.

  • menukarkan makanan kepada tenaga – bantu penghadaman, menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
  • melawan tekanan – memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • baik untuk mata.

Ok..selesai sudah cerita tentang supplemen untuk minda. Ops..sebelum saya lupa, supplemen ni sesuai untuk peringkat sekolah menegah dan ke atas. Untuk sekolah rendah, InsyaAllah next post ye.

Untuk pertanyaan yang lebih detail, boleh mesej je saya ye..

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s