Alfalfa Complex, B Complex, Dengkur, Omega Guard, Ostematrix

Supplemen untuk Dengkur : SAY GOODBYE 2 SNORING

Assalamualaikum semua

Baru-baru ni, ada yang tanya pada saya ada tak supplemen Shaklee yang boleh kurangkan dengkuran. Bagus cik adik tu sebab tak pandang ringan dengan masalah dengkuran.

 

Tapi first step..kita kena tau dulu kenapa kita berdengkur? sebab terlalu penat? sebab berat badan berlebihan? Bila kita da tau punca dengkuran kita, baru senang kita cari supplemen yang sesuai.

Antara punca yang biasa dengkuran adalah :

  1. Obesiti/ Berat badan berlebihan – Walaupun kita bukan over weight in general, tapi lebihan lemak/tisu di sekitar kawasan leher turut mengakibatan dengkuran.
  2. Usia – faktor usia turut memainkan peranan. Semakin meningkat usia kita, throat kita becomes narrower, dan muscle tone kita decreases.
  3. Hidung tersumbat/ selsema/ allegic – Bila hidung kita tersumbat, menyebabkan kita susah nak bernafas seperti biasa.
  4. Pengambilan ubat/ alkohol/ rokok sebelum tidur – Percaya tak dengan mengambil ubat/alkohol dan hisap rokok sebelum tidur menyebabkan otot kita lebih relax dan seterusnya mengakibatkan dengkuran.
  5. Posisi tidur – Tidur dalam keadaan terlentang membuatkan throat kita lebih relax sekaligus menghalang airway.
  6. Terlalu penat akibat aktiviti seharian

Hari ini saya nak cadangkan supplemen Shaklee yang sesuai bagi membantu mengurangkan masalah dengkuran.

  1. Berat badan berlebihan

set diet

 

Ini set diet Shaklee yang paling basic. Bekerja dalam 3 cara : Bakar, Buang dan Bina. Yang bestnya, bukan je badan kita boleh kurus dengan cara yang sihat, bahkan boleh membantu mengurangkan dengkuran. Kan best tu..

Untuk info yang lebih detail tentang set diet ni, boleh baca post saya yg bertajuk Set Diet Shaklee: Bina, Bakar Buang

2. Hidung tersumbat/ allegic/sinus

SET resdung

Ada 3 supplemen yang dicadangkan untuk jenis dengkuran ini. ALFALFA COMPLEX, B COMPLEX & SUSTAINED RELEASE VITA C. Untuk yang selalu selsema, memang saya cadangkan Vitamin C. Vitamin C ni seperti yang kita tau, elok untuk meningkatkan imunisasi badan kita.

3. Terlalu penat

lebih dari kalsium

OSTEMATRIX. Sebab apa ostematrix? Ostematrix ni menggalakkan tidur yang lebih nyenyak. Bukan itu saja..bila bangun, badan kita akan rasa segar.

Kalau anda tak tau apa punca dengkuran anda, saya akan cadangkan OSTEMATRIX dan OMEGA GUARD. Omega Guard ni elok membantu mengurangkan tekanan dan mencegah insomnia. Selain itu, Omega Guard mengurangkan risiko penyakit strok. Apa kena mengena strok ngan tidur? nak tau ke? Tunggguuuuu….hehehehehe