ESP Soy Protein, Performance Drink

Benarkah berpuasa boleh membuatkan susu merundum?

Assalamualaikum semua

Masa saya baru lahirkan anak ke dua saya, ini yang selalu saya risau. Rasanya, bukan setakat bulan puasa je. Tapi sepanjang masa sebab saya tak dapat menyusukan anak sulung saya lama. Jadi, saya takutttt sangat jadi benda sama pada anak kedua saya.

Alhamdulillah..Allah beri rezeki untuk Iman. Dapat saya menyusukan anak saya cukup 2 tahun.

Betul ke bila berpuasa susu akan merundum?

Sebenarnya, kalau kita jaga pemakanan dan minum cukup 3 L air, InsyaAllah anak kita masih dapat menyusu seperti biasa. Yang penting, minum air secukupnya. Air kosong ye..bukan air manis. Kadang-kadang bila bulan puasa, kita mudah terlupa nak minum air kosong. Kadang-kadang minum segelas je. Tak cukup..

Pada saya, Performance Drink Shaklee banyak membantu ibu-ibu menyusu ketika berpuasa. Bila berpuasa, boleh rasa tahap kulit nak merekah tahap dahaga tu. Bukan lah kata, dengan minum PD ni tak haus langsung tapi, InshaAllah bearable sebab elektrolit yang ada dalam minuman PD ni boleh buat kita bertahan lama sikit. Plus, PD ni boleh membantu badan kita kekal hydrate.

Selain itu, saya akan cadangkan juga minuman berprotein Shaklee ni. ESP boleh menbantu memberi tenaga berterusan. Disebabkan GI ESP ni lebih rendah dari nasi, jadi kita tak akan rasa cepat lapar. Kan best, masih bertenaga walaupun berpuasa. Ibadah pun boleh dilakukan dengan hati senang. tak ada lah asyik melepek je kan..hihihihi

Ok..cukup..minum air secukupnya dan jaga pemakanan kita.

Jangan lupa untuk sentiasa berfikiran positif. Kesilapan saya masa menyusu anak sulung ialah saya terlalu percaya cakap orang. Ye la..anak pertama. Tambahan pula, anak saya lahir tak cukup bulan. Jadi, tak ada masa nak prepare. Tetiba, baby da nak keluar..hihihihi. Jadi, berfikiran positif. Jangan stress2. Dan sentiasa berdoa pada Allah semoga Dia murahkan rezeki anak kita. Rezeki datang dariNya kan..jadi kena lah istiqamah meminta.

Salam sayang dari saya..

 

Carotomax, ESP Soy Protein, Garlic, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea, Vivix

3 peringkat pertahanan tubuh.

Assalamualaikum semua..

Tahukah anda ada 3 peringkat pertahanan dalam sistem imun kita. Apa yang membentuk imun badan kita ni bukan satu entiti tunggal, tapi satu sistem organ, sel dan tisu yang ada di seluruh tubuh badan kita. Jadi, amat lah penting untuk kita jaga ketiga-tiga peringkat pertahanan tubuh kita ni agar badan kita kuat dan sihat.

Bagaimana 3 tahap perlindungan imun bekerja?

Tahap Pertama

Peringkat pertama adalah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut kita yang bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang kuman daripada memasuki badan kita.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Protein, Vitamin & Mineral, Omega 3

Omega 3 terbukti dapat membantu mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan dan gerak balas imun yang terlalu aktif.

Vitamin & Mineral membekalkan nutrien lengkap untuk fungsi optimum pada semua organ sistem imun.

Protein menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman untuk memasuki badan.

 

Tahap Kedua

Apabila kuman berjaya melalui halangan pertama, kuman akan jumpa pelbagai sel-sel imun, termasuk sel darah putih dan sel-sel pembunuh semulajadi yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan badan kita. Isyarat imun ni di panggil Interferon memainkan peranan penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindakbalas imun untuk melindungi badan kita dari serangan kuman.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Vitamin C, Bawang Putih, Karotenoid, Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun.

Vitamin C adalah ‘otot’ sistem imun. Ia menggalakkan fungsi sel-sel darah putih seperti mencari, memerangkap & memusnahkan kuman.

Karotenoid meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih.

Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang kuat dan berupaya meningkatkan pengeluaran sel darah putih.

Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun secara semulajadi meningkatkan tahap interferon & menyediakan sokongan imun pada peringkat sel.

 

Tahap Ketiga

Pertahanan tahap ketiga ni bertindakbalas secara khusus terhadap jenis kuman tertentu dan yang paling hebat badan kita boleh mengingati jenis kuman itu. Jika kuman ni menyerang badan kita lagi, sistem pertahanan badan kita akan bertindak sewajarnya. Tindak balas imun biasanya menyebabkan kerosakkan yang serius pada sel-sel badan kita. untuk pulih dengan sendiri, badan kita perlukan Resveratrol dan Polifenol untuk memulihkan sel dengan lebih cepat.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Resveratrol dan Polifenol

Resveratrol dan Polifenol meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semulajadi semasa membaiki & melindungi sel-sel DNA.

Alfalfa Complex, ESP Soy Protein, Ostematrix

Milk Booster Shaklee

Assalamualaikum semua..

Hari ni, saya nak share antara yang famous dalam Shaklee iaitu Set Menyusu. Sebenarnya, sejarah saya dulu, saya bukan lah penggemar supplemen. Saya memang tak makan vitamins. Kalau makan pun, hanya yang doktor bagi. Tapi, disebabkan anak kedua saya yang ada eczema..yang tak boleh minum susu lain selain susu ibu, buat saya mula mencari solusi supaya susu saya lebih berkualiti dan banyak.

Jadi, ini yang saya amalkan. ESP+Ostematrix (saya beli ketika pregnant tapi tak makan dengan konsisten..hihihi)  kemudian add on Alfalfa Complex.

 

ESP

 

  • Protein adalah bahan dalam pembentukkan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.
  • ESP juga membantu memekatkan susu. Jadi, baby tak cepat lapar.
  • Untuk ibu, ESP membantu membekalkan tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun.
  • Selain itu, ESP membantu merangsang pembentukkan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepatkan sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

 

Alfalfa Complex

  • sebagai agen untuk stimulate susu dengan lebih cepat.
  • turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu lebih lemak berkrim.

 

Ostematrix

  • meguatkan tulang & gigi – baby yang menyusu perlu banyak kalsium untuk tumbesaran.
  • mengurangkan stress.

Namun begitu, pengambilan supplement perlu juga disertakan dengan berikut:

  1. Berfikiran positif. Jika sekali sekala kita berfikiran negatif, itu normal. Asalkan jangan terbawa-bawa dengan emosi. Kena selalu kekal tenang dan yakin.
  2. Berdisiplin. Maksudnya, ikut jadual penyusuan. Pastikan sesi perahan konsisten sekurang-kurangnya setiap 3 jam. Walaupun, breast tidak menunjukkan tanda bengkak atau berat, para ibu tetap kena pam.
  3. Berilmu dan Beramal (Ilmu penyusuan hanya berguna jika diamalkan)
  4. Berdoa dan bertawakal. Rezeki susu badan memang kurniaan Allah. Jadi, perlu la istiqamah minta.

Perlukan consultation lebih lanjut? Boleh whatsapp saya sekarang.

Ostematrix

Apa yang istimewanya Ostematrix Shaklee?

Assalamualaikum semuaaa….

Hari ni saya teruja nak share tentang salah satu favourite product saya ni….Ostematrix. Hihihihihi..

Mungkin semua dah tau yang Ostematrix ni pil kalsium Shaklee. Sangat2 femes dikalangan ibu hamil, ibu yang berpantang dan ibu yang menyusu.

Tapi, apa yang membezakan Ostematrix Shaklee dengan pil kalsium yang lain?

Jom kita kupasss..(eche..macam pengacara Nona pula)

Mula-mula, fakta penting..

99% kalsium dalam badan kita disimpan/ada pada tulang dan gigi manakala 1% kalsium berada dalam darah kita. Walaupun nampak 1% tu sikit, tapi fungsi kalsium dalam darah ni sangaatttt penting sebab kalsium ni akan bergerak melalui darah ke seleruh badan kita. Untuk apa? Untuk saraf, untuk degupan jantung..

Badan kita tak boleh menghasilkan kalsium. jadi, kalsium perlu di ambil melalui pemakanan. Apa jadi bila kita tak cukup ambil kalsium?

Apabila, kalsium dalam darah mula menurun dan kita tak cukup ambil kalsium, darah mula akan ambil kalsium dari tulang dan gigi. Itu baru sekali..bayangkan selama ni kita tak minum susu langsung..apa jadi pada tulang & gigi kita agaknya..

 

Apa yang membuatkan Ostematrix Shaklee ni istimewa?

Kandungan Ostematrix ni yang membezakan Ostematrix lain dari yang lain.

  • Kalsium – membantu kesihatan tulang dan gigi, mencegah osteoporosis, membantu kesihatan jantung, saraf, kolesterol dan banyak lagi.
  • Magnesium – untuk denyutan jantung, saraf dan tenaga
  • Vitamin D – untuk serapan kalsium & fosforus.
  • Zinc, Boron, Manganese & Kuprum – untuk pertumbuhan otot.

Pernah tak uols terasa kadang-kadang jantung kita macam berdebar-debar je? Sebenarnya, itu tanda badan kita kekurangan Magnesium.

 

Carotomax, ESP Soy Protein, Omega Guard, Vitalea, Vivix

Macam mana nak jaga kesihatan mata kita?

Assalamualaikum all..

Semalam saya ada share tentang supplemen untuk penjagaan mata anak-anak kita. Macam mana pula supplemen untuk orang dewasa? Seharian mengadap komputer mesti mata kita letih kan?

Saya faham..sebab saya WAHM (Work at home mom). Kerja saya banyak mengadap laptop. Tapi..tahu tak kita, yang Omega 3 membantu melegakan mata yang kering?

Ok la..jom saya share supplemen penting untuk mata kita.

 

ESP

  • Protein berperanan penting dalam sel hidup. Protein dibentuk dari Asid Aminodan merupakan bahan asas semua benda hidup. Ia juga boleh menyebabkan hilang ketahanan terhadap penyakit. Kajian menunjukkan adanya kaitan antara kekurangan protein dengan keadaan rabun jauh. Protein yang mencukupi dalam diet boleh mengelak berlakunya rabun jauh. Sumber protein adalah daging, telur, ikan, ayam dan susu.

 

Vitalea

  • Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.
  • Tablet Vita-Lea ni disaluti dengan serbuk spirulina.
  • Vitalea merupakan tablet multi vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan badan manusia.
  • Mengandungi vitamin A yang bagus untuk kesihatan mata, mencegah rabun malam, menguatkan kerangka tulang, gusi,gigi dan banyak lagi khasiat vitamin.
  • turut mengandungi Biotin yang membantu B kompleks berfungsi lebih efektif, mencegah rabun, rambut beruban & gugur, diabetes, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.

Omega Guard

  • membantu mengurangkan simptom mata kering

Carotomax

  • turut digelar vitamin mata sebab kandungan Vitamin A yang terkenal untuk masalah rabun.
  • membantu meningkatkan penglihatan dengan menghasilkan ‘visual ungu’ yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap.
  • membantu mengurangkan masalah mata yang rabun & kering
  • membantu mengurangkan penyakit katarak & glaucoma
  • membantu mengatasi kelesuan mata akibat mengadap komputer & smartphone.
  • membantu mengurangkan masalah ‘eye bag’ di bawah mata.
  • melindungi lapisan luar kornea mata.

VIVIX

  • Kandungan resveratrol  dan polifenol yang tinggi di dalam Vivix terutamanya Anthocyanins mampu mengurangkan risiko kerosakan mata, memperbaiki daya penglihatan dan membantu merawat saraf saraf mata yang bermasalah.

Alhamdulillah..ada banyak testimoni yang menyokong pemilihan supplemen di atas membantu menjaga mata kita. Untuk order atau konsultasi, boleh terus whatsapp saya ye.