Collagen Powder

16 jenis kolagen dalam badan manusia

Assalamualaikum semua

Tahukah anda (skema sikit..hihihi), yang sekurang-kurangnya ada 16 jenis kolagen dalam badan kita (at least 16 different types of collagen).

Maksudnya, lain bahagian lain kolagen yang badan kita bentukkan.

However, majority (kira-kira 80% – 90%) kandungan collagen dalam badan kita adalah dari jenis 1, jenis 2 dan jenis 3.

Antara jenis-jenis kolagen dan kegunaan yang terdapat dalam badan kita :

  • Jenis 1 – jenis yang paling banyak dalam badan kita. Jenis ini digunakan untuk kulit, otot, tulang, urat saraf, tendon dan juga organ. Penting untuk penyembuhan luka, jadikan kulit lebih elastik dan hold tissue together supaya tak senang koyak.
  • Jenis 2 – Kolagen Jenis 2 ni khusus digunakan untuk sendi.
  • Jenis 3 – Selalunya dijumpai bersama dengan kolagen Jenis 1 yang membantu kulit kekal elastik dan anjal. Juga digunakan untuk organ secara keseluruhan seperti hati, jantung, tulang sum-sum, arteri, usus, rahim.
  • Jenis 4 – Jenis 4 ni pegang fungsi yang penting  dimana kolagen ini membantu membentuk asas kepada sel membran dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang), kanta mata.
  • Jenis 5 – Diperlukan untuk permukaan sel, rambut dan juga uri.

Jadi, sebenarnya bukan hanya kulit kita je yang perlukan kolagen tapi hakikatnya satu badan kita perlukan kolagen.

Alhamdulillah.. Collagen Powder Shaklee tak tertumpu pada satu satu jenis kolagen je. Sebab tu Collagen Powder Shaklee bukan hanya famous di kalangan wanita muda tapi juga dikalangan warga emas tau. Mana taknya, sakit sendi hilang, kulit pun makin cantik.

 

InshaAllah, next post saya share ramuan utama Collagen Powder Shaklee yang menambahkan lagi specialnya..

Advertisements
Omega Guard

Omega 3 untuk seisi keluarga

Assalamualaikum semua..

Bila nak cerita tentang Omega 3 ni, dalam kepala saya mesti terfikirkan minyak ikan. Walaupun ada makanan lain yag kaya dengan Omega 3. Masa saya kecil dulu, mak saya pernah ada cubaan nak bagi saya makan minyak ikan dari brand Scott emulsion. Tapi, disebabkan hanyir sangat, sudahnya saya tak sanggup nak telan da minyak ikan tu. Jadi, bila upline saya perkenalkan Omega Guard untuk saya makan ketika saya hamilkan anak kedua, saya jadi fobia sebab teringatkan rasa hanyir minyak ikan tu.

Tapi…yang saya kagum, Omega Guard tak kuat rasa hanyirnya. Cuma sekali sekala saya rasa hanyir..itupun time sendawa. Sudahnya sekarang, kami sekeluarga akan amalkan Omega Guard setiap hari termasuk anak-anak saya. Semoga dengan ikhtiar makan Omega guard  dan supplemen-supplemen lain, menjadi asbab Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk kami sekeluarga. Aamiin..

Kenapa Omega 3 penting untuk kita?

Omega 3 ni merupakan lemak yang paling sihat antara semua lemak sebab ia menyokong kesihatan setiap sel, tisu dan organ dalam badan kita. Memandangkan badan kita tidak boleh menghasilkan Omega 3, jadi Omega 3 ni perlu diambil melalui makanan dan supplemen.

  1. Menyokong kesihatan jantung.
  • Membantu mengurangkan keradangan. Keradangan pada badan boleh merosakkan salur darah dan menyebabkan penyakit jantung dan strok.
  • Menurunkan tahap trigliserida dan tekanan darah
  • Mengekalkan peredaran darah dan irama jantung yang sihat

2. Menyokong fungsi otak yang sihat

  • Membantu meningkatkan daya ingatan, pembelajaran dan perhatian.
  • melambatkan kemerosotan mental yang berkaitan dengan penuaan.
  • Membantu menperbaiki fungsi kognitif & perasaan.

3. Menyokong fleksibiliti sendi

  • Membantu mengurangkan keradangan, melegakan simptom sakit.
  • Pelincir semulajadi, menyenangkan pergerakan
  • Mengurangkan kekakuan sendi, meningkatkan fleksibiliti sendi.

4. Untuk perkembangan baby

  • Menyokong perkembangan otak dan mata baby.
  • Kajian terbaru menunjukkan pengambilan omega 3 semasa bulan2 terakhir kehamilan meningkatkan
    perkembangan sensori, kognitif dan motor baby.
  • Mengurangkan risiko baby mengalami food allergy dan eczema.

5. Menyokong kesihatan kulit

  • Membantu mengurangkan kekeringan kulit.
  • Mengurangkan keradangan, yang boleh menyebabkan jerawat.

6. Meningkatkan kesihatan imun

7. Meningkatkan kesihatan sperma

  • Memainkan peranan penting dalam badan sebagai komponen fosfolipid yang membentuk struktur membran
    sel termasuk sel sperma.

Banyak sangat khasiat Omega 3. Pastikan anda pilih minyak ikan yang berkualiti tinggi. Pilih minyak ikan yang melalui proses penyulingan molekul bagi mengasingkan EPA dan DHA dari logam berat dan menyingkirkan toksin.

Nak lagi senang? Makan je Omega Guard. Yang terjamin selamat, berkesan, mesra alam dan yang penting halal.

B Complex, Breastfeeding, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Nutrisi penting ketika hamil dan selepas melahirkan bayi

Assalamualaikum semua

Lama tak update rindu pula rasa dengan blog sendiri. Sebenarnya, saya baru habis berpantang. Sekarang dalam proses nak adjust masa dengan baby. Al-maklum lah..dulu masa belum ada baby, masa agak teratur sebab bila anak-anak ke sekolah, ada la masa untuk update blog.

Tapi..memandangkan saya baruuu je habis berpantang. Terlintas pula nak share tentang nutrisi penting ketika hamil dan selepas bersalin (tempoh berpantang & menyusu)

Asid lemak Omega 3 (DHA & EPA)

Kenapa perlu ambil Omega 3 ketika hamil?

  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Galakkan tempoh kelahiran penuh
  • Menyokong perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin
  • Kurangkan risiko baby mengalami alahan

Kenapa penting ambil Omega 3 dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Kurangkan risiko kemurungan ibu
  • Tingkatkan fungsi mata dan otak bayi terutama pada 5 tahun pertama.
  • Kurangkan alahan makanan dan kulit sensitif pada baby.

 

Asid Folik

Kenapa perlu ambil Asid Folik ketika hamil?

  • Asid Folik diperlukan untuk pembentukkan tiub neural baby, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak
  • kekurangan Asid Folik boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural (berlaku selepas 15 – 28 hari selepas persenyawaan)
  • Asid Folik membantu mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

Kenapa penting ambil Asid Folik dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga dan menyokong proses pemulihan selepas bersalin
  • Kurangkan risiko tekanan perasaan atau meroyan
  • Meningkatkan motor sensor dan perkembangan otak baby.

 

Protein

Kenapa perlu ambil Protein ketika hamil?

  • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim

Kenapa penting ambil Protein dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga pada ibu untuk kecergasan sepanjang hari
  • Menyokong penghasilan susu ibu dan membekalkan nutrisi lengkap bagi pertumbuhan baby

 

Zat besi

Kenapa perlu ambil Zat Besi ketika hamil dan semasa tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu penghasilan sel darah merah untuk menyokong keperluan oksigen ibu dan baby (perlukan 30%-50% lebih banyak darah)
  • Kurangkan risiko anemia
  • Kurangkan risiko bayi pramatang dan berat bayi yang rendah.

 

Vitamin C

Kenapa perlu ambil Vitamin C ketika hamil?

  • Boleh membantu meningkan kesuburan
  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Meningkatkan penyerapan Zat Besi & Asid Folik
  • Membantu pembentukkan tisu penghubung, pertumbuhan otot dan tulang.

Kenapa penting ambil Vitamin C dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk kesihatan baik dan sokongan imun.

 

Kalsium

Kenapa perlu ambil Kalsium ketika hamil?

  • Kalsium diperlukan untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, perkembangan jantung, saraf dan otot yang sihat untuk baby.
  • Membantu penguncupan otot
  • Melindungi kepadatan tulang ibu kerana kekurangan kalsium boleh mengakibatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Kenapa penting ambil Kalsium dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk perkembangan dan pembesaran baby kerana susu ibu mengandungi 40% kalsium.

 

Alfalfa

Di ambil selepas kelahiran baby dan BUKANnya ketika hamil. Pastikan baby anda bebas jaundice sebelum mula makan Alfalfa.

Kenapa penting ambil Alfalfa dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu melancarkan pergerakkan usus.
  • Digunakan secara tradisional bagi menggalakkan penghasilan susu ibu.

 

Supplemen ini la yang saya ambil ketika saya pregnant anak ke 2 dan yang ke 3 ni. Alhamdulillah..sepanjang kehamilan, saya tak kena cramp atau kejang kaki, Hb pun cantik, kaki pun tak membengkak, tak ada mengidam yang bukan-bukan.

Kalau anda ada rasa tanda-tanda kekurangan nutrisi seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, cepat stress, tekanan gula dan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi..saya amat cadangkan supplemen ini untuk membantu.

**Sumber dari Shaklee**

 

ESP Soy Protein, Performance Drink

Benarkah berpuasa boleh membuatkan susu merundum?

Assalamualaikum semua

Masa saya baru lahirkan anak ke dua saya, ini yang selalu saya risau. Rasanya, bukan setakat bulan puasa je. Tapi sepanjang masa sebab saya tak dapat menyusukan anak sulung saya lama. Jadi, saya takutttt sangat jadi benda sama pada anak kedua saya.

Alhamdulillah..Allah beri rezeki untuk Iman. Dapat saya menyusukan anak saya cukup 2 tahun.

Betul ke bila berpuasa susu akan merundum?

Sebenarnya, kalau kita jaga pemakanan dan minum cukup 3 L air, InsyaAllah anak kita masih dapat menyusu seperti biasa. Yang penting, minum air secukupnya. Air kosong ye..bukan air manis. Kadang-kadang bila bulan puasa, kita mudah terlupa nak minum air kosong. Kadang-kadang minum segelas je. Tak cukup..

Pada saya, Performance Drink Shaklee banyak membantu ibu-ibu menyusu ketika berpuasa. Bila berpuasa, boleh rasa tahap kulit nak merekah tahap dahaga tu. Bukan lah kata, dengan minum PD ni tak haus langsung tapi, InshaAllah bearable sebab elektrolit yang ada dalam minuman PD ni boleh buat kita bertahan lama sikit. Plus, PD ni boleh membantu badan kita kekal hydrate.

Selain itu, saya akan cadangkan juga minuman berprotein Shaklee ni. ESP boleh menbantu memberi tenaga berterusan. Disebabkan GI ESP ni lebih rendah dari nasi, jadi kita tak akan rasa cepat lapar. Kan best, masih bertenaga walaupun berpuasa. Ibadah pun boleh dilakukan dengan hati senang. tak ada lah asyik melepek je kan..hihihihi

Ok..cukup..minum air secukupnya dan jaga pemakanan kita.

Jangan lupa untuk sentiasa berfikiran positif. Kesilapan saya masa menyusu anak sulung ialah saya terlalu percaya cakap orang. Ye la..anak pertama. Tambahan pula, anak saya lahir tak cukup bulan. Jadi, tak ada masa nak prepare. Tetiba, baby da nak keluar..hihihihi. Jadi, berfikiran positif. Jangan stress2. Dan sentiasa berdoa pada Allah semoga Dia murahkan rezeki anak kita. Rezeki datang dariNya kan..jadi kena lah istiqamah meminta.

Salam sayang dari saya..

 

Carotomax, ESP Soy Protein, Garlic, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea, Vivix

3 peringkat pertahanan tubuh.

Assalamualaikum semua..

Tahukah anda ada 3 peringkat pertahanan dalam sistem imun kita. Apa yang membentuk imun badan kita ni bukan satu entiti tunggal, tapi satu sistem organ, sel dan tisu yang ada di seluruh tubuh badan kita. Jadi, amat lah penting untuk kita jaga ketiga-tiga peringkat pertahanan tubuh kita ni agar badan kita kuat dan sihat.

Bagaimana 3 tahap perlindungan imun bekerja?

Tahap Pertama

Peringkat pertama adalah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut kita yang bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang kuman daripada memasuki badan kita.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Protein, Vitamin & Mineral, Omega 3

Omega 3 terbukti dapat membantu mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan dan gerak balas imun yang terlalu aktif.

Vitamin & Mineral membekalkan nutrien lengkap untuk fungsi optimum pada semua organ sistem imun.

Protein menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman untuk memasuki badan.

 

Tahap Kedua

Apabila kuman berjaya melalui halangan pertama, kuman akan jumpa pelbagai sel-sel imun, termasuk sel darah putih dan sel-sel pembunuh semulajadi yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan badan kita. Isyarat imun ni di panggil Interferon memainkan peranan penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindakbalas imun untuk melindungi badan kita dari serangan kuman.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Vitamin C, Bawang Putih, Karotenoid, Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun.

Vitamin C adalah ‘otot’ sistem imun. Ia menggalakkan fungsi sel-sel darah putih seperti mencari, memerangkap & memusnahkan kuman.

Karotenoid meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih.

Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang kuat dan berupaya meningkatkan pengeluaran sel darah putih.

Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun secara semulajadi meningkatkan tahap interferon & menyediakan sokongan imun pada peringkat sel.

 

Tahap Ketiga

Pertahanan tahap ketiga ni bertindakbalas secara khusus terhadap jenis kuman tertentu dan yang paling hebat badan kita boleh mengingati jenis kuman itu. Jika kuman ni menyerang badan kita lagi, sistem pertahanan badan kita akan bertindak sewajarnya. Tindak balas imun biasanya menyebabkan kerosakkan yang serius pada sel-sel badan kita. untuk pulih dengan sendiri, badan kita perlukan Resveratrol dan Polifenol untuk memulihkan sel dengan lebih cepat.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Resveratrol dan Polifenol

Resveratrol dan Polifenol meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semulajadi semasa membaiki & melindungi sel-sel DNA.