Omega Guard

Omega 3 untuk seisi keluarga

Assalamualaikum semua..

Bila nak cerita tentang Omega 3 ni, dalam kepala saya mesti terfikirkan minyak ikan. Walaupun ada makanan lain yag kaya dengan Omega 3. Masa saya kecil dulu, mak saya pernah ada cubaan nak bagi saya makan minyak ikan dari brand Scott emulsion. Tapi, disebabkan hanyir sangat, sudahnya saya tak sanggup nak telan da minyak ikan tu. Jadi, bila upline saya perkenalkan Omega Guard untuk saya makan ketika saya hamilkan anak kedua, saya jadi fobia sebab teringatkan rasa hanyir minyak ikan tu.

Tapi…yang saya kagum, Omega Guard tak kuat rasa hanyirnya. Cuma sekali sekala saya rasa hanyir..itupun time sendawa. Sudahnya sekarang, kami sekeluarga akan amalkan Omega Guard setiap hari termasuk anak-anak saya. Semoga dengan ikhtiar makan Omega guard  dan supplemen-supplemen lain, menjadi asbab Allah kurniakan kesihatan yang baik untuk kami sekeluarga. Aamiin..

Kenapa Omega 3 penting untuk kita?

Omega 3 ni merupakan lemak yang paling sihat antara semua lemak sebab ia menyokong kesihatan setiap sel, tisu dan organ dalam badan kita. Memandangkan badan kita tidak boleh menghasilkan Omega 3, jadi Omega 3 ni perlu diambil melalui makanan dan supplemen.

  1. Menyokong kesihatan jantung.
  • Membantu mengurangkan keradangan. Keradangan pada badan boleh merosakkan salur darah dan menyebabkan penyakit jantung dan strok.
  • Menurunkan tahap trigliserida dan tekanan darah
  • Mengekalkan peredaran darah dan irama jantung yang sihat

2. Menyokong fungsi otak yang sihat

  • Membantu meningkatkan daya ingatan, pembelajaran dan perhatian.
  • melambatkan kemerosotan mental yang berkaitan dengan penuaan.
  • Membantu menperbaiki fungsi kognitif & perasaan.

3. Menyokong fleksibiliti sendi

  • Membantu mengurangkan keradangan, melegakan simptom sakit.
  • Pelincir semulajadi, menyenangkan pergerakan
  • Mengurangkan kekakuan sendi, meningkatkan fleksibiliti sendi.

4. Untuk perkembangan baby

  • Menyokong perkembangan otak dan mata baby.
  • Kajian terbaru menunjukkan pengambilan omega 3 semasa bulan2 terakhir kehamilan meningkatkan
    perkembangan sensori, kognitif dan motor baby.
  • Mengurangkan risiko baby mengalami food allergy dan eczema.

5. Menyokong kesihatan kulit

  • Membantu mengurangkan kekeringan kulit.
  • Mengurangkan keradangan, yang boleh menyebabkan jerawat.

6. Meningkatkan kesihatan imun

7. Meningkatkan kesihatan sperma

  • Memainkan peranan penting dalam badan sebagai komponen fosfolipid yang membentuk struktur membran
    sel termasuk sel sperma.

Banyak sangat khasiat Omega 3. Pastikan anda pilih minyak ikan yang berkualiti tinggi. Pilih minyak ikan yang melalui proses penyulingan molekul bagi mengasingkan EPA dan DHA dari logam berat dan menyingkirkan toksin.

Nak lagi senang? Makan je Omega Guard. Yang terjamin selamat, berkesan, mesra alam dan yang penting halal.

Advertisements
B Complex, Breastfeeding, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Nutrisi penting ketika hamil dan selepas melahirkan bayi

Assalamualaikum semua

Lama tak update rindu pula rasa dengan blog sendiri. Sebenarnya, saya baru habis berpantang. Sekarang dalam proses nak adjust masa dengan baby. Al-maklum lah..dulu masa belum ada baby, masa agak teratur sebab bila anak-anak ke sekolah, ada la masa untuk update blog.

Tapi..memandangkan saya baruuu je habis berpantang. Terlintas pula nak share tentang nutrisi penting ketika hamil dan selepas bersalin (tempoh berpantang & menyusu)

Asid lemak Omega 3 (DHA & EPA)

Kenapa perlu ambil Omega 3 ketika hamil?

  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Galakkan tempoh kelahiran penuh
  • Menyokong perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin
  • Kurangkan risiko baby mengalami alahan

Kenapa penting ambil Omega 3 dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Kurangkan risiko kemurungan ibu
  • Tingkatkan fungsi mata dan otak bayi terutama pada 5 tahun pertama.
  • Kurangkan alahan makanan dan kulit sensitif pada baby.

 

Asid Folik

Kenapa perlu ambil Asid Folik ketika hamil?

  • Asid Folik diperlukan untuk pembentukkan tiub neural baby, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak
  • kekurangan Asid Folik boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural (berlaku selepas 15 – 28 hari selepas persenyawaan)
  • Asid Folik membantu mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

Kenapa penting ambil Asid Folik dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga dan menyokong proses pemulihan selepas bersalin
  • Kurangkan risiko tekanan perasaan atau meroyan
  • Meningkatkan motor sensor dan perkembangan otak baby.

 

Protein

Kenapa perlu ambil Protein ketika hamil?

  • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim

Kenapa penting ambil Protein dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga pada ibu untuk kecergasan sepanjang hari
  • Menyokong penghasilan susu ibu dan membekalkan nutrisi lengkap bagi pertumbuhan baby

 

Zat besi

Kenapa perlu ambil Zat Besi ketika hamil dan semasa tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu penghasilan sel darah merah untuk menyokong keperluan oksigen ibu dan baby (perlukan 30%-50% lebih banyak darah)
  • Kurangkan risiko anemia
  • Kurangkan risiko bayi pramatang dan berat bayi yang rendah.

 

Vitamin C

Kenapa perlu ambil Vitamin C ketika hamil?

  • Boleh membantu meningkan kesuburan
  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Meningkatkan penyerapan Zat Besi & Asid Folik
  • Membantu pembentukkan tisu penghubung, pertumbuhan otot dan tulang.

Kenapa penting ambil Vitamin C dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk kesihatan baik dan sokongan imun.

 

Kalsium

Kenapa perlu ambil Kalsium ketika hamil?

  • Kalsium diperlukan untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, perkembangan jantung, saraf dan otot yang sihat untuk baby.
  • Membantu penguncupan otot
  • Melindungi kepadatan tulang ibu kerana kekurangan kalsium boleh mengakibatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Kenapa penting ambil Kalsium dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk perkembangan dan pembesaran baby kerana susu ibu mengandungi 40% kalsium.

 

Alfalfa

Di ambil selepas kelahiran baby dan BUKANnya ketika hamil. Pastikan baby anda bebas jaundice sebelum mula makan Alfalfa.

Kenapa penting ambil Alfalfa dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu melancarkan pergerakkan usus.
  • Digunakan secara tradisional bagi menggalakkan penghasilan susu ibu.

 

Supplemen ini la yang saya ambil ketika saya pregnant anak ke 2 dan yang ke 3 ni. Alhamdulillah..sepanjang kehamilan, saya tak kena cramp atau kejang kaki, Hb pun cantik, kaki pun tak membengkak, tak ada mengidam yang bukan-bukan.

Kalau anda ada rasa tanda-tanda kekurangan nutrisi seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, cepat stress, tekanan gula dan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi..saya amat cadangkan supplemen ini untuk membantu.

**Sumber dari Shaklee**

 

Carotomax, ESP Soy Protein, Omega Guard, Vitalea, Vivix

Macam mana nak jaga kesihatan mata kita?

Assalamualaikum all..

Semalam saya ada share tentang supplemen untuk penjagaan mata anak-anak kita. Macam mana pula supplemen untuk orang dewasa? Seharian mengadap komputer mesti mata kita letih kan?

Saya faham..sebab saya WAHM (Work at home mom). Kerja saya banyak mengadap laptop. Tapi..tahu tak kita, yang Omega 3 membantu melegakan mata yang kering?

Ok la..jom saya share supplemen penting untuk mata kita.

 

ESP

  • Protein berperanan penting dalam sel hidup. Protein dibentuk dari Asid Aminodan merupakan bahan asas semua benda hidup. Ia juga boleh menyebabkan hilang ketahanan terhadap penyakit. Kajian menunjukkan adanya kaitan antara kekurangan protein dengan keadaan rabun jauh. Protein yang mencukupi dalam diet boleh mengelak berlakunya rabun jauh. Sumber protein adalah daging, telur, ikan, ayam dan susu.

 

Vitalea

  • Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.
  • Tablet Vita-Lea ni disaluti dengan serbuk spirulina.
  • Vitalea merupakan tablet multi vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan badan manusia.
  • Mengandungi vitamin A yang bagus untuk kesihatan mata, mencegah rabun malam, menguatkan kerangka tulang, gusi,gigi dan banyak lagi khasiat vitamin.
  • turut mengandungi Biotin yang membantu B kompleks berfungsi lebih efektif, mencegah rabun, rambut beruban & gugur, diabetes, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.

Omega Guard

  • membantu mengurangkan simptom mata kering

Carotomax

  • turut digelar vitamin mata sebab kandungan Vitamin A yang terkenal untuk masalah rabun.
  • membantu meningkatkan penglihatan dengan menghasilkan ‘visual ungu’ yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap.
  • membantu mengurangkan masalah mata yang rabun & kering
  • membantu mengurangkan penyakit katarak & glaucoma
  • membantu mengatasi kelesuan mata akibat mengadap komputer & smartphone.
  • membantu mengurangkan masalah ‘eye bag’ di bawah mata.
  • melindungi lapisan luar kornea mata.

VIVIX

  • Kandungan resveratrol  dan polifenol yang tinggi di dalam Vivix terutamanya Anthocyanins mampu mengurangkan risiko kerosakan mata, memperbaiki daya penglihatan dan membantu merawat saraf saraf mata yang bermasalah.

Alhamdulillah..ada banyak testimoni yang menyokong pemilihan supplemen di atas membantu menjaga mata kita. Untuk order atau konsultasi, boleh terus whatsapp saya ye.

Chewable Vitalea for Children, Mealshakes, Omega Guard

Macam mana nak jaga kesihatan mata kanak-kanak?

Assalamualaikum semua..

Pernah tak anda risau kesihatan mata anak-anak anda bila terlalu banyak tengok tab, ipad, telefon? Well, saya risau..nak pulak anak saya ni jenis susah makan sayur. Puas lah sorok dalam makanan, tetap dia korek keluarkan sayur tu.

*sigh*

Takut sangat bila fikir mata anak-anak saya tak cukup nutrien sampaikan kena pakai cermin mata diusia muda. Jadi, apa solution saya?

Tadaaaa…

Supplemen lengkap untuk kanak-kanak
Mealshakes

  • Sesuai untuk anak-anak yang belum boleh makan makanan pepejal. Anak saya yang sulung, payah makan supplemen. Dengan Mealshakes ni, saya boleh campur sesudu teh ke dalam minuman dia.
  • Membekalkan 19 vitamin & mineral penting termasuk vitamin A, Bs, C, D, E, zat besi, zink & iodin.
  • Vitamin A penting untuk penglihatan yang baik.
  • Vitamin C, E dan Bs – untuk melawan jangkitan, membaiki tisu.
  • Vitamin C – untuk gusi, gigi & kulit yang sihat.
  • Sodium – untuk keseimbangan bendalir.
  • Vitamin B – Penghasilan tenaga, fokus & daya tumpuan.
  • Serat pemakanan – membantu sistem pencernaan & mengatasi sembelit.
  • Vitamin A, C, E – anti oksida untuk mengekalkan kulit yang cantik & memperbaiki tisu.
  • Protein, Lemak & Karbohidrat – untuk perkembangan tumbesaran yang sihat, pemulihan & tenaga.
  • Kalsium & Vitamin D – untuk tulang yang sihat.
  • Vitamin B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folik – membantu dalam sistem saraf.

 

Chewable Vitalea

  • merupakan vitamin boleh kunyah. Jadi sesuai untuk kanak-kanak yang boleh makan makanan pepejal.

Omega Guard

  • Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasukEPA, DHA, ALA dan banyak lagi.
  • DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf & retina.
  • Jangan tak tahu tau..kajian menunjukkan pelajar yang ambil omega 3, menunjukkan peningkatan mendadak dalam plajaran; membaca, mengeja dan tingkah laku.

Ini lah supplemen lengkap untuk kanak-kanak. Nak tahu cara pemakanan yang betul? Whatsapp je saya tau..

B Complex, Lecithin, Omega Guard

3 supplemen yang membantu minda pelajar

Assalamualaikum semua

Bukan senang sebenarnya jadi budak-budak zaman sekarang..dengan silibus yang makin mencabar, dengan jadual sekolah yang penuh. Saya tau..sebab saya guru tuisyen. Kadang-kadang ada student yang sampai tertidur kat kelas.  Jadi, apa yang boleh kita sebagai ibu bapa bantu supaya masa belajar yang kita tetapkan tu jadi masa yang berkualiti. Kalau 24jam belajar macam ulat buku tapi satu pun tak lekat di kepala pun tak betul juga..yang penting semua kena seimbang.

Untuk kali ni, saya nak share apa yang saya belajar, apa yang saya amati selama 10 tahun lebih saya mengajar, ketika saya jadi part time lecturer di UiTM sehingga sekarang.

Bagaimana kita nak ‘siapkan’ anak-anak kita supaya mereka bersedia untuk menerima pelajaran?

  • Makan

Yang penting, kita kena pastikan pemakanan yang seimbang untuk anak-anak kita, bukan sekadar makan banyak. Seperti bahagian tubuh kita yang lain, otak kita juga perlukan tenaga untuk kita kekalkan konsentrasi dan fokus. Menurut kajian, ada beberapa makanan yang boleh menbantu otak kita kekal cerdas dan kekal fokus. Antaranya :

3d82ac2b6864b013473765e97c49a96a

  • Bersenam

benefits-of-exercises1

Bila kita bersenam, sebenarnya bukan saja baik untuk badan malahan otak kita juga dapat faedah. Kajian menunjukkan dengan bersenam, darah yang mengalir ke otak kita akan meningkat, sekaligus darah akan membawa lebih banyak oksigen dan nutrien ke otak.

Selain dari tu, dengan bersenam, boleh release stress..ye dak? Ada juga yang ckp, dengan bersenam, kita impove kita punya self confidence.

  • Rehat

Ini satu kemestian. Seperti juga bahagian tubuh kita yang lain, otak pun perlukan masa untuk berehat selepas selalu under pressure. Bila otak kita letih, kita akan kurang daya tumpuan dan fokus

  • Bermain

brain game

Tujuan bermain ni ialah supaya anak kita boleh belajar sifat-sifat lain seperti belajar sifat  kepimpinan, belajar untuk bersosial dan mungkin juga belajar untuk bina keyakinan diri.

Jadi, dalam erti kata lain, Belajar ni adalah tugas Mental dan Jasmani sekaligus.

Bagaimana pula Shaklee boleh membantu?

Shaklee membantu melengkapkan nutrien kita dan anak-anak kita. Cuma perlu diingat, makanan tambahan atau supplemen bukan pil ajaib. Supplemen cuma ‘booster’ atau penolak saja. Jadi, walaupun kita da makan makanan seimbang, dan bersenam semua..tetap kena belajar. ok guys..*wink*

Alrite..

 

  1. Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan memang terkenal dengan kandungan omega 3, DHA dan EPA. Dan Shaklee ada minyak ikan terbaik dunia. Betul ni…tak tipu.

  • DHA adalah nutrien utama untuk otak, terutamanya bahagian Korteks Serebral. Korteks Serebral ni bahagian yang bertanggungjawab untuk memory, languange, emosi, dan segala sifat kreatif kita. Kekurangan DHA boleh mengakibatkan kita mudah lupa, depression atau mungkin juga Alzheimer.

2. Lecithin

lecithin

Lecithin ni memang best..ramai customer saya dikalangan student2 IPT suka sangat dengan Lecithin. Ada yg asalnya ambil Lecithin untuk kolesterol tapi dapat khasiat tambahan juga. Syok tak, sambil makan untuk pecah lemak dan kawal kolesterol, dapat mempertingkatkan daya ingatan dan ringankan stress? Best kan..

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Acethylcholine ni dihasilkan dari choline. Jika bekalannya mencukupi, maka fungsi-fungsi otak dapat dilakukan. Jika tidak mencukupi, maka fungsi ini akan tergugat. Choline merupakan antara bahan utama Lecithin.

 

3. B Complex

b-complex

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadiyang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan yang sangat tinggi dan berkualiti.

  • menukarkan makanan kepada tenaga – bantu penghadaman, menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
  • melawan tekanan – memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • baik untuk mata.

Ok..selesai sudah cerita tentang supplemen untuk minda. Ops..sebelum saya lupa, supplemen ni sesuai untuk peringkat sekolah menegah dan ke atas. Untuk sekolah rendah, InsyaAllah next post ye.

Untuk pertanyaan yang lebih detail, boleh mesej je saya ye..