B Complex, Breastfeeding, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Nutrisi penting ketika hamil dan selepas melahirkan bayi

Assalamualaikum semua

Lama tak update rindu pula rasa dengan blog sendiri. Sebenarnya, saya baru habis berpantang. Sekarang dalam proses nak adjust masa dengan baby. Al-maklum lah..dulu masa belum ada baby, masa agak teratur sebab bila anak-anak ke sekolah, ada la masa untuk update blog.

Tapi..memandangkan saya baruuu je habis berpantang. Terlintas pula nak share tentang nutrisi penting ketika hamil dan selepas bersalin (tempoh berpantang & menyusu)

Asid lemak Omega 3 (DHA & EPA)

Kenapa perlu ambil Omega 3 ketika hamil?

  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Galakkan tempoh kelahiran penuh
  • Menyokong perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin
  • Kurangkan risiko baby mengalami alahan

Kenapa penting ambil Omega 3 dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Kurangkan risiko kemurungan ibu
  • Tingkatkan fungsi mata dan otak bayi terutama pada 5 tahun pertama.
  • Kurangkan alahan makanan dan kulit sensitif pada baby.

 

Asid Folik

Kenapa perlu ambil Asid Folik ketika hamil?

  • Asid Folik diperlukan untuk pembentukkan tiub neural baby, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak
  • kekurangan Asid Folik boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural (berlaku selepas 15 – 28 hari selepas persenyawaan)
  • Asid Folik membantu mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

Kenapa penting ambil Asid Folik dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga dan menyokong proses pemulihan selepas bersalin
  • Kurangkan risiko tekanan perasaan atau meroyan
  • Meningkatkan motor sensor dan perkembangan otak baby.

 

Protein

Kenapa perlu ambil Protein ketika hamil?

  • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim

Kenapa penting ambil Protein dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga pada ibu untuk kecergasan sepanjang hari
  • Menyokong penghasilan susu ibu dan membekalkan nutrisi lengkap bagi pertumbuhan baby

 

Zat besi

Kenapa perlu ambil Zat Besi ketika hamil dan semasa tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu penghasilan sel darah merah untuk menyokong keperluan oksigen ibu dan baby (perlukan 30%-50% lebih banyak darah)
  • Kurangkan risiko anemia
  • Kurangkan risiko bayi pramatang dan berat bayi yang rendah.

 

Vitamin C

Kenapa perlu ambil Vitamin C ketika hamil?

  • Boleh membantu meningkan kesuburan
  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Meningkatkan penyerapan Zat Besi & Asid Folik
  • Membantu pembentukkan tisu penghubung, pertumbuhan otot dan tulang.

Kenapa penting ambil Vitamin C dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk kesihatan baik dan sokongan imun.

 

Kalsium

Kenapa perlu ambil Kalsium ketika hamil?

  • Kalsium diperlukan untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, perkembangan jantung, saraf dan otot yang sihat untuk baby.
  • Membantu penguncupan otot
  • Melindungi kepadatan tulang ibu kerana kekurangan kalsium boleh mengakibatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Kenapa penting ambil Kalsium dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk perkembangan dan pembesaran baby kerana susu ibu mengandungi 40% kalsium.

 

Alfalfa

Di ambil selepas kelahiran baby dan BUKANnya ketika hamil. Pastikan baby anda bebas jaundice sebelum mula makan Alfalfa.

Kenapa penting ambil Alfalfa dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu melancarkan pergerakkan usus.
  • Digunakan secara tradisional bagi menggalakkan penghasilan susu ibu.

 

Supplemen ini la yang saya ambil ketika saya pregnant anak ke 2 dan yang ke 3 ni. Alhamdulillah..sepanjang kehamilan, saya tak kena cramp atau kejang kaki, Hb pun cantik, kaki pun tak membengkak, tak ada mengidam yang bukan-bukan.

Kalau anda ada rasa tanda-tanda kekurangan nutrisi seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, cepat stress, tekanan gula dan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi..saya amat cadangkan supplemen ini untuk membantu.

**Sumber dari Shaklee**

 

Advertisements
Alfalfa Complex, ESP Soy Protein, Ostematrix

Milk Booster Shaklee

Assalamualaikum semua..

Hari ni, saya nak share antara yang famous dalam Shaklee iaitu Set Menyusu. Sebenarnya, sejarah saya dulu, saya bukan lah penggemar supplemen. Saya memang tak makan vitamins. Kalau makan pun, hanya yang doktor bagi. Tapi, disebabkan anak kedua saya yang ada eczema..yang tak boleh minum susu lain selain susu ibu, buat saya mula mencari solusi supaya susu saya lebih berkualiti dan banyak.

Jadi, ini yang saya amalkan. ESP+Ostematrix (saya beli ketika pregnant tapi tak makan dengan konsisten..hihihi)  kemudian add on Alfalfa Complex.

 

ESP

 

  • Protein adalah bahan dalam pembentukkan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.
  • ESP juga membantu memekatkan susu. Jadi, baby tak cepat lapar.
  • Untuk ibu, ESP membantu membekalkan tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun.
  • Selain itu, ESP membantu merangsang pembentukkan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepatkan sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

 

Alfalfa Complex

  • sebagai agen untuk stimulate susu dengan lebih cepat.
  • turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu lebih lemak berkrim.

 

Ostematrix

  • meguatkan tulang & gigi – baby yang menyusu perlu banyak kalsium untuk tumbesaran.
  • mengurangkan stress.

Namun begitu, pengambilan supplement perlu juga disertakan dengan berikut:

  1. Berfikiran positif. Jika sekali sekala kita berfikiran negatif, itu normal. Asalkan jangan terbawa-bawa dengan emosi. Kena selalu kekal tenang dan yakin.
  2. Berdisiplin. Maksudnya, ikut jadual penyusuan. Pastikan sesi perahan konsisten sekurang-kurangnya setiap 3 jam. Walaupun, breast tidak menunjukkan tanda bengkak atau berat, para ibu tetap kena pam.
  3. Berilmu dan Beramal (Ilmu penyusuan hanya berguna jika diamalkan)
  4. Berdoa dan bertawakal. Rezeki susu badan memang kurniaan Allah. Jadi, perlu la istiqamah minta.

Perlukan consultation lebih lanjut? Boleh whatsapp saya sekarang.

Ostematrix

Apa yang istimewanya Ostematrix Shaklee?

Assalamualaikum semuaaa….

Hari ni saya teruja nak share tentang salah satu favourite product saya ni….Ostematrix. Hihihihihi..

Mungkin semua dah tau yang Ostematrix ni pil kalsium Shaklee. Sangat2 femes dikalangan ibu hamil, ibu yang berpantang dan ibu yang menyusu.

Tapi, apa yang membezakan Ostematrix Shaklee dengan pil kalsium yang lain?

Jom kita kupasss..(eche..macam pengacara Nona pula)

Mula-mula, fakta penting..

99% kalsium dalam badan kita disimpan/ada pada tulang dan gigi manakala 1% kalsium berada dalam darah kita. Walaupun nampak 1% tu sikit, tapi fungsi kalsium dalam darah ni sangaatttt penting sebab kalsium ni akan bergerak melalui darah ke seleruh badan kita. Untuk apa? Untuk saraf, untuk degupan jantung..

Badan kita tak boleh menghasilkan kalsium. jadi, kalsium perlu di ambil melalui pemakanan. Apa jadi bila kita tak cukup ambil kalsium?

Apabila, kalsium dalam darah mula menurun dan kita tak cukup ambil kalsium, darah mula akan ambil kalsium dari tulang dan gigi. Itu baru sekali..bayangkan selama ni kita tak minum susu langsung..apa jadi pada tulang & gigi kita agaknya..

 

Apa yang membuatkan Ostematrix Shaklee ni istimewa?

Kandungan Ostematrix ni yang membezakan Ostematrix lain dari yang lain.

  • Kalsium – membantu kesihatan tulang dan gigi, mencegah osteoporosis, membantu kesihatan jantung, saraf, kolesterol dan banyak lagi.
  • Magnesium – untuk denyutan jantung, saraf dan tenaga
  • Vitamin D – untuk serapan kalsium & fosforus.
  • Zinc, Boron, Manganese & Kuprum – untuk pertumbuhan otot.

Pernah tak uols terasa kadang-kadang jantung kita macam berdebar-debar je? Sebenarnya, itu tanda badan kita kekurangan Magnesium.

 

Omega Guard, Ostematrix, Slipped Disc, Vivix

Supplemen untuk Slipped Disc

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Kalau tak silap..dalam bulan lepas, kawan baik saya mesej pukul 2 pagi bertanyakan tentang Advanced Joint Health Tablet. Kawan saya ni memang ada sakit Slipped Disc. Kadang-kadang sakit sampai menggangu kerja dia seharian. Pulak tu, dia kerja sebagai Engineer. Lagi laaa menuntut dia bekerja lebih masa selalu.

Slipped-Disc

Advanced Joint Health Tablet (AJHT) memang sesgt bagus untuk pesakit Slipped Disc. Kawan saya ni pun, lepas makan AJHT secara konsisten, dapat rasa perubahan ketara. Tapi, buat masa ni Shaklee stopkan dulu pengeluaran AJHT dengan tujuan nak improve lagi formula AJHT.

Jadi, inilah supplemen yang saya cadangkan pada kawan saya tu. Semoga post kali ni, harap dapat membantu semua yang sakit Slipped Disc atau kenal orang yg ada sakit ni. Ikhtiar tu hak kita..tapi yang menyembuhkan tetap Allah SWT.

Vivix

vivix-bottle

ini lah start Shaklee.

Sebab banyak sangat khasiat yang terkandung dalam Vivix. Fungsi utama Vivix ialah :

  • melindungi dan memperbaiki selullar DNA.
  • mengawal genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
  • menggalakkan pembentukkan baru mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
  • melambatkan pembentukkan protin AGE.

Dengan 4 fungsi utama di atas ni, menjadikan Vivix paling banyak khasiat. Antaranya :

  • merendahkan tekanan darah
  • meningkatkan tenaga
  • meningkatkan pengeluaran sperma
  • memutihkan dan mengurangkan pigmentasi
  • mengurangkan kedutan halus
  • anti kanser
  • merendahkan tahap kolesterol
  • menguatkan tulang
  • melambatkan penuaan
  • mengurangkan artritis
  • anti inflamasi
  • menghalang kejadian tumor

Eh..banyakkkkk lagi tau sebenarnya. Kalau baca kandungan Vivix ni..lagi la kagum.

Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan terbaik di dunia.

Betul ni. Seriously..

Manfaat Omega:

  • Memelihara fungsi-fungsi sendi – paras asid lemak Omega 3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu, ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan selain mencegah artritis, gaut dan memelihara fungsi-fungsi sendi dengan efektif.

Ostematrix

lebih dari kalsium

Ostematrix ni memang terkenal sebagai Pil Kalsium Shaklee. Tapi, apa yang membezakan pil kalsium Shaklee & pil kalsium yang berada di pasaran ialah kandungannya. Formulanya sangat unik, dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron. Nutrien-nutrien ni perlu diambil bersama-sama untuk bantu tubuh kita menyerap kalsium dengan lebih baik dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Hasil gabungan nutrien-nutrin ni, menjadikan Ostematrix pil kalsium yang isinya paling seimbang dan memastikan kadar penyerapan sebanyak 99%.

Manfaat Ostematrix:

  • menguatkan tulang – kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Juga merawat tulang retak, kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah.
  • mengurangkan rasa kebas-kebas dan kekejangan – pengambilan 600mg sebelum tidurakan mengurangkan rasa-rasa kebas, kekejangan, sakit sendi dan artritis.
  • meringankan stress – mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress.

Love,

Fara | 017.347.1218

B Complex, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Set Hamil, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Set Hamil Shaklee : Khasiat lengkap untuk ibu dan baby

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya happy betul..dapat berita gembira dari customer yg makan Set Hamil Shaklee. Saya faham sangat perasaan customer saya ni. Sebagai bonda, kita mesti sentiasa nak yg terbaik untuk anak kita kan? Bukan setakat baju, seluar, tempat tinggal, stroller je..bahkan, kita akan make sure yang anak kita dapat khasiat secukupnya. Kalau sebelum ni kita tak pernah minum susu tepung sbb tak tahan bau, bila mengandung ni, kita gagahkan jugak diri untuk minum..janji anak dalam kandungan kita sihat. Betul tak? I feel u my friend…

testi hamil

Jadi, dengan rasa happynya, hari ni saya nak share..sekaligus nak ajak ibu2 yg hamil cuba Set Hamil Shaklee ni. Sebab ingredient yg Shaklee gunakan untuk supplemen dorg ni memang terbukti semulajadi dan dah diuji beratus2 kali. After all, Shaklee da berada 100tahun di pasaran. Bila sesebuah company mampu bertahan begitu lama, mesti ada something yg they did it right kan?

Set Hamil Shaklee yg awesome.

set hamil

Ada 6 supplemen dalam Set Hamil Shaklee ni. Menjadikan khasiat yang ada dalam set ini lengkap untuk ibu dan baby. Best kan bila dapat khasiat bukan je untuk ibu, tapi untuk baby jugak.

ESP – 850 gram

esp shaklee poster

  • ESP ialah sumber protein.
  • ketika hamil, penting untuk kita ambil protein secukupnya sebab setiap sel dalam badan kita perlukan protein. Protein ialah binaan asas tubuh kita. Bila kita pregnant, lagi perlukan protein sebab bukan untuk kita je kan?untuk baby kita juga.
  • selain itu, kandungan GI nya yang rendah sesuai untuk ibu yang mengawal paras gula.

B Complex – 120 biji

b-complex

  • mengandungi FOLIC ACID.
  • sangat2 penting bagi tumbesaran saraf tunjang bayi.
  • mengelakkan kecacatan seperti spina bifida iaitu cacat pada tulang belakang.
  • mengawal stress, metabolisme serta membantu meningkatkan paras HB.

Ostematrix – 120 biji

oste-matrix

  • pil kalsium terbaik. Sebab ostematrix ni, bukan saja mengandungi kalsium, tapi juga mengandungi mineral lain yang membantu badan kita untuk serap kalsium dengan lebih baik.
  • Nak tau apa tanda2 ibu hamil kurang kalsium? Sembelit, sakit kepala, cramp otot terutama bahagian betis dan sakit belakang.

Vitalea – 120 biji

vita-lea

  • multivitamin yang membantu meningkatkan paras HB ibu
  • bekalkan nutrisi-nutrisi penting.
  • Memberi tenaga pada ibu yang hamil
  • mengurangkan alahan dan mengidam yang bukan-bukan. Untuk info semua pembaca, ibu yang banyak mengidam tanda badannya kekurangan nutrisi penting.

Sustained Release Vita C Plus – 180 biji

vita-c-plus

  • vitamin c ialah iron enhancer. Sahabat baik zat besi. Ia membantu badan kita menyerap zat besi dengan lebih baik. Jadi, ibu yang rendah HB digalakkan ambil zat besi bersama vitamin c.
  • membantu penghasilan kolagen. Baby dalam kandungan perlukan banyak kolagen, untuk hasilkan kulit, otot, tulang dan sebagainya.
  • vitamin c juga penting untuk meningkatkan imun badan kita dan baby.

Omega Guard – 90 biji

omega-guard

  • minyak ikan yang ultra PURE..hihihihih
  • mengandungi DhA & EPA yang membantu perkembangan otak baby.
  • membantu sistem pertahanan badan.
  • untuk ibu, omega membantu mengawal tekanan darah ketika hamil.

Nampak tak…perfect set untuk ibu hamil. Saya amat2 cadangkan ambil supplemen kalau kita mula rasa badan kita kekurangan nutrisi. Yang penting, kesihatan anak dan ibu terjaga..

Betui dak?