Kanser, Mealshakes, Peppermint-Ginger Plus

Dugaan kali 2 : Kanser kembali menyerang

Assalamualaikum semua..

Awal puasa baru2 ni, mak saya di diagnose menghidap penyakit kanser paru-paru.

Ujian yang berat untuk kami sekeluarga..tapi InsyaAllah, kami cuba take one day at a time.

Antara perubahan yang paling ketara pada mak saya ialah tak ada selera makan. Kadang2, dalam satu hari tu, mak saya hanya makan cornflakes je untuk breakfast. Lepas tu, satu hari tak makan apa dah. Berat badan mak saya turun dengan mendadak. Dari 80kg masa awal tahun, turun jadi 65kg pada bulan 6 baru ni.

Semua pun tahu, bila tak ada selera makan, badan kita pun jadi lemah sebab tak ada tenaga. Jadi, hari-hari mak saya banyak dihabiskan dengan tidur dan baring atas katil je. Sebagai anak, memang rasa susah hati sangat. Saya cuba juga bagi mak saya makan supplemen Shaklee. Tapi, supplemen yang berbentuk pil semuanya dimuntahkan balik.

Jadi, hari ni, saya nak share supplemen yang mak saya makan sepanjang dia di sahkan menghidap penyakit ini. DAN supplemen-supplemen ni, semua da dah ditunjukkan pada doktor serta dietician dan dah dapat approval dari mereka.

  1. Mealshakes

meal-shakes

Memandangkan mak saya hampir-hampir kena thyroid, jadi ESP bukan pilihan. Mealshakes lah yang saya cadangkan dan tunjukkan pada doktor. Selepas baca ingredient Mealshakes, doktor dan dietician terus galakkan mak saya minum Mealshakes. Sampaikan di suruh minum 3-4 kali sehari.

Antara khasiat Mealshakes :

  • Nutrisi Lengkap – menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat yang diperlukan oleh badan.
  • Membekalkan nutrisi kepada sel tubuh – kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
  • Anti oksida – mengandungi vitamin A, C, E, zinc, selenium yang merupakan agen anti oksida yang bertindak melawan penyakit dan melambatkan proses penuaan.
  • Mengembalikan seri wajah – mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.

Jadi, jangan risau sebab Mealshakes ni bukan saja sesuai untuk kanak-kanak, malahan orang dewasa pun boleh minum Mealshakes. InsyaAllah, jika diminum dengan konsisten, Mealshakes boleh membantu menaikkan selera makan mak saya.

2. Peppermint Ginger Plus

peppermint-ginger-plus

Bila mak saya kurang makan, antara yang paling saya risau ialah gastrik. Jadi, Peppermint Ginger Plus yang saya tunjukkan pada doktor dan dietician. Tambahan pula, Peppermint Ginger Plus ni boleh membantu mencegah masalah loya mak saya bila kena kimo nanti.

Kombinasi 4 ramuan: daun pudina, halia, adas dan cekur manis ni memang banyak khasiatnya. Antaranya ialah :

  • Pudina – Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan sakit gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Selain itu, ia melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan hilang selera makan yang timbul akibat rawatan kimo. Pudina merangsang mengeluarkan peluh, oleh itu menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selsema.

 

  • Halia – Masyarakat cina telah menggunakan halia lebih daripada 2 ribu tahun. Halia merangsang rembesan enzim salvia untuk pencernaan makanan. Ia melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa berpantang). Ada satu kajian di UK menunjukkan bahawa halia menghalang muntah selepas pembedahan ke atas pesakit wanita. Penyelidik Switzerland mendapati halia adalah berkesan sebagai remedi lain seperti merawat mabuk laut.

 

  • Pokok Adas (fennel) – Orang-orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut. ia melegakan sakit perut, melegakan gejala selsema juga membantu dalam mengatasi masalah elergi pada saluran usus.

 

  • Cekur Manis (anise) – Digunakan oleh orang-orang Mesir purba. Melegakan masalah pencernaan dan gejala sakit haid, batuk dan kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, memberikan peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.

 

Walaupun Peppermint Ginger Plus ni berbentuk pil, tapi pil ni boleh dilarutkan dalam air panas dan dijadikan minuman teh herba untuk mak saya minum.

Sebenarnya, ada banyak lagi supplemen yang bukan berbentuk pil untuk mak saya makan/minum. Ada Vivix, Nutriferon. Tapi, hanya 2 supplemen ni je yang sempat saya tunjukkan pada doktor dan dietician hari tu. InsyaAllah, next appointment saya akan tunjukkan lagi 2 supplemen ni.

Have a great day !

Love,

Fara | 017.347.1218

Alfalfa Complex, Detox, DTX Complex, Herb-Lax, Peppermint-Ginger Plus, Phytocol ST, Vivix

Detox : Apa itu detox?

Assalamualaikum semua..

Semenjak 2 menjak ni banyak saya baca di fb, instag tentang detox. Alhamdulillah, kita semua semakin prihatin dan ambil berat tentang badan kita. Seeloknya kita jaga bebaik kurniaan Allah pada kita..sedangkan kalau kita pinjam buku kat library pun kita jaga elok2 kan. Takkan pemberian Allah ni kita nak ambil sambil lewa. Ye tak?

Tapi..sebelum saya cerita panjang tentang detox ni, elok la kita ketahui dulu apa makna detox.

Apa itu detox?

Detox atau detoksifikasi adalah proses semulajadi badan untuk neutralkan atau singkirkan bahan buangan atau toksin dari tubuh badan kita. Contoh, bila kita berpuasa, badan kita akan melakukan proses detox secara semulajadi.

Memang dah menjadi kebiasaan kita jaga kebersihan badan kita. Kita gosok gigi, mandi, shampoo dan macam2 lagi. Kita suka berwangi2an dan pakai cantik2 sebab we feel better. Jadi detox ni, pada saya macam proses pembersihan dalaman. Masalahnya sekarang, kita tak tau bila organ dalaman kita kurang berfungsi dengan baik untuk bantu kita singkirkan toksin dari badan kita.  Contohnya, organ hati. Hati manusia ni merupakan organ yang sangat penting dalam membantu kita menyingkirkan atau meneutalizekan toksin dalam badan kita. Hati lah yang menapis segala macam bakteria dan toksin dari masuk kedalam salur darah. Unlike other parts of our body, kita tau bila jari kita luka atau sakit. Tapi, macam mana dengan hati kita?

 

Apa itu toksin?

Toksin adalah bahan buangan beracun dalam badan kita. Agak mustahil utk kita elak dari terkena toksin ni, sebab toksin ni berada dimana2 saja kita berada. Samada dari udara yang kita sedut, atau dari makanan yang kita makan. Bila banyak toksin dalam badan, susah untuk nutrien nak diserap. Sebab keje toksin ni bunuh nutrien je.Tak kisah la nutrien dari makanan atau dari supplemen. Bila kurang nutrien di serap, macam mana pula organ badan kita yang lain nak berfungsi dengan baik?

Saya ambil sel darah putih sebagai contoh. Sel darah putih ni fungsi dia melawan penyakit kan? Kira macam askar dalam badan kita. Sel darah putih ni perlukan vitamin c untuk dia sado. Atau erti kata lain vitamin c penting untuk sel darah putih ni kekal kuat. Kalau andaikata kurang vitamin c di serap, sian askar2 dalam badan kita kan?

Haaaaa…..

Alrite..macam mana pula kita nak tau badan kita berlebihan toksin ke idok? Ini tanda-tandanya :

  1. Sembelit
  2. Perut kembung
  3. Sering sakit kepala
  4. Nafas berbau
  5. Perut gelebeh
  6. Makan tanpa henti
  7. Kulit kusam
  8. Keletihan dan kurang tenaga

Shaklee sebenarnya ada banyak suplemen yang sangat bagus untuk detox. Ada 6 kesemuanya. Ok..ready semua?

agen detox

  1. Phytocol ST

phytocol-st

Dalam Phytocol ni ada satu nutrien yang dikenali sebagai fitosterol. Fitosterol ni membantu mencegah penyerapan kolesterol dalam salur darah. Mengikut cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia, kita kena ambil fitosterol sebanyak 2000mg setiap hari.

2. VIVIX

18cf6-kandungan2bvivix

Vivix ni memang terkenal dengan anti oksidan dan mengandungi 10 kali resveratrol. Kelebihan Vivix adalah dari segi bahan2nya. Setiap satu bahan dalam Vivix ni mengandungi sangat banyak khasiat. Saya ambil contoh Anggur Muscadine. Sebiji Anggur Muscadine ni size dia seperti sebiji bola golf. Haaaa besar tak? bila lagi besar, maknanya khasiat antioksidan dia lagi tinggi.

Macam mana Vivix ni berfungsi?

  1. Membaiki dan melindungi DNA.
  2. Kesan postif ke atas kawalan genetik.
  3. Meningkatkan tenaga pada sel.
  4. Melambatkan proses penghasilan AGE protein.

3. DTX Complex

dtx-complex

Dtx Complex ni pula untuk membantu hati untuk detoks dengan lebih effisyen disamping menggalakkan pertumbuhan sel-sel hati yang lebih sihat. Macam mana nak tau hati kita sihat ke tak? Haa..antara tanda2 hati kita tak sihat ialah :

  • sering keletihan
  • mata menjadi kuning
  • warna air kencing bertambah gelap
  • muntah dan loya
  • kurang berselera
  • kulit jadi sangat sensitif

Selain dari tu, Dtx Complex membantu mengekalkan kesihatan cecair hempedu. Bila cecair hempedu kita sihat, senang lemak nak dihancurkan.

4. Alfalfa Complex

alfafa-complex-s

Dikenali sebagai ‘Father of all food’. Manfaat Alfalfa Complex ni ialah :

  • membantu membersihkan darah secara semulajadi.
  • membantu pencernaan.
  • membantu melawaskan.
  • elok juga untuk anti hastamin. Maknanya, kurangkan allegic, asthma dan juga sinus.
  • kurangkan jerawat dan kulit sensitif.

5. Herb-Lax

herb-lax

Seterusnya, Herb-Lax. Herb-Lax ni membantu merangsang usus percepatkan proses pembersihan secara lembut.

6. Peppermint-Ginger Plus

peppermint-ginger-plus

Peppermint-Ginger Plus ni sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut dan penghadaman. Peppermint-Ginger ni boleh dibancuh dengan air uols. jadi minuman detoks.

Haaaaaaa….banyak tak? Tak perlu makan semua sebenarnya. Ikot keperluan diri sendiri. Biasanya, saya akan cadangkan ikot keadaan customer. Sebab, mungkin ada orang kena makan Herb-Lax, ada orang pula, lagi elok kalau makan Alfalfa. jadi, tak sama. Setiap orang lain keperluan.