B Complex, Breastfeeding, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Nutrisi penting ketika hamil dan selepas melahirkan bayi

Assalamualaikum semua

Lama tak update rindu pula rasa dengan blog sendiri. Sebenarnya, saya baru habis berpantang. Sekarang dalam proses nak adjust masa dengan baby. Al-maklum lah..dulu masa belum ada baby, masa agak teratur sebab bila anak-anak ke sekolah, ada la masa untuk update blog.

Tapi..memandangkan saya baruuu je habis berpantang. Terlintas pula nak share tentang nutrisi penting ketika hamil dan selepas bersalin (tempoh berpantang & menyusu)

Asid lemak Omega 3 (DHA & EPA)

Kenapa perlu ambil Omega 3 ketika hamil?

  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Galakkan tempoh kelahiran penuh
  • Menyokong perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin
  • Kurangkan risiko baby mengalami alahan

Kenapa penting ambil Omega 3 dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Kurangkan risiko kemurungan ibu
  • Tingkatkan fungsi mata dan otak bayi terutama pada 5 tahun pertama.
  • Kurangkan alahan makanan dan kulit sensitif pada baby.

 

Asid Folik

Kenapa perlu ambil Asid Folik ketika hamil?

  • Asid Folik diperlukan untuk pembentukkan tiub neural baby, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak
  • kekurangan Asid Folik boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural (berlaku selepas 15 – 28 hari selepas persenyawaan)
  • Asid Folik membantu mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

Kenapa penting ambil Asid Folik dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga dan menyokong proses pemulihan selepas bersalin
  • Kurangkan risiko tekanan perasaan atau meroyan
  • Meningkatkan motor sensor dan perkembangan otak baby.

 

Protein

Kenapa perlu ambil Protein ketika hamil?

  • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim

Kenapa penting ambil Protein dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga pada ibu untuk kecergasan sepanjang hari
  • Menyokong penghasilan susu ibu dan membekalkan nutrisi lengkap bagi pertumbuhan baby

 

Zat besi

Kenapa perlu ambil Zat Besi ketika hamil dan semasa tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu penghasilan sel darah merah untuk menyokong keperluan oksigen ibu dan baby (perlukan 30%-50% lebih banyak darah)
  • Kurangkan risiko anemia
  • Kurangkan risiko bayi pramatang dan berat bayi yang rendah.

 

Vitamin C

Kenapa perlu ambil Vitamin C ketika hamil?

  • Boleh membantu meningkan kesuburan
  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Meningkatkan penyerapan Zat Besi & Asid Folik
  • Membantu pembentukkan tisu penghubung, pertumbuhan otot dan tulang.

Kenapa penting ambil Vitamin C dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk kesihatan baik dan sokongan imun.

 

Kalsium

Kenapa perlu ambil Kalsium ketika hamil?

  • Kalsium diperlukan untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, perkembangan jantung, saraf dan otot yang sihat untuk baby.
  • Membantu penguncupan otot
  • Melindungi kepadatan tulang ibu kerana kekurangan kalsium boleh mengakibatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Kenapa penting ambil Kalsium dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk perkembangan dan pembesaran baby kerana susu ibu mengandungi 40% kalsium.

 

Alfalfa

Di ambil selepas kelahiran baby dan BUKANnya ketika hamil. Pastikan baby anda bebas jaundice sebelum mula makan Alfalfa.

Kenapa penting ambil Alfalfa dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu melancarkan pergerakkan usus.
  • Digunakan secara tradisional bagi menggalakkan penghasilan susu ibu.

 

Supplemen ini la yang saya ambil ketika saya pregnant anak ke 2 dan yang ke 3 ni. Alhamdulillah..sepanjang kehamilan, saya tak kena cramp atau kejang kaki, Hb pun cantik, kaki pun tak membengkak, tak ada mengidam yang bukan-bukan.

Kalau anda ada rasa tanda-tanda kekurangan nutrisi seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, cepat stress, tekanan gula dan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi..saya amat cadangkan supplemen ini untuk membantu.

**Sumber dari Shaklee**

 

Advertisements
Carotomax, ESP Soy Protein, Garlic, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea, Vivix

3 peringkat pertahanan tubuh.

Assalamualaikum semua..

Tahukah anda ada 3 peringkat pertahanan dalam sistem imun kita. Apa yang membentuk imun badan kita ni bukan satu entiti tunggal, tapi satu sistem organ, sel dan tisu yang ada di seluruh tubuh badan kita. Jadi, amat lah penting untuk kita jaga ketiga-tiga peringkat pertahanan tubuh kita ni agar badan kita kuat dan sihat.

Bagaimana 3 tahap perlindungan imun bekerja?

Tahap Pertama

Peringkat pertama adalah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut kita yang bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang kuman daripada memasuki badan kita.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Protein, Vitamin & Mineral, Omega 3

Omega 3 terbukti dapat membantu mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan dan gerak balas imun yang terlalu aktif.

Vitamin & Mineral membekalkan nutrien lengkap untuk fungsi optimum pada semua organ sistem imun.

Protein menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman untuk memasuki badan.

 

Tahap Kedua

Apabila kuman berjaya melalui halangan pertama, kuman akan jumpa pelbagai sel-sel imun, termasuk sel darah putih dan sel-sel pembunuh semulajadi yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan badan kita. Isyarat imun ni di panggil Interferon memainkan peranan penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindakbalas imun untuk melindungi badan kita dari serangan kuman.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Vitamin C, Bawang Putih, Karotenoid, Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun.

Vitamin C adalah ‘otot’ sistem imun. Ia menggalakkan fungsi sel-sel darah putih seperti mencari, memerangkap & memusnahkan kuman.

Karotenoid meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih.

Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang kuat dan berupaya meningkatkan pengeluaran sel darah putih.

Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun secara semulajadi meningkatkan tahap interferon & menyediakan sokongan imun pada peringkat sel.

 

Tahap Ketiga

Pertahanan tahap ketiga ni bertindakbalas secara khusus terhadap jenis kuman tertentu dan yang paling hebat badan kita boleh mengingati jenis kuman itu. Jika kuman ni menyerang badan kita lagi, sistem pertahanan badan kita akan bertindak sewajarnya. Tindak balas imun biasanya menyebabkan kerosakkan yang serius pada sel-sel badan kita. untuk pulih dengan sendiri, badan kita perlukan Resveratrol dan Polifenol untuk memulihkan sel dengan lebih cepat.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Resveratrol dan Polifenol

Resveratrol dan Polifenol meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semulajadi semasa membaiki & melindungi sel-sel DNA.

Sustained Release Vita C Plus, Uncategorized, Vita E Complex, Vivix

Kenapa Antioksidan penting untuk kita

Assalamualaikum semua..

Kita biasa dengar orang cakap pasal antioksidan ni kan. Tapi, apa sebenarnya anti oksidan & kenapa ianya penting untuk tubuh badan kita?

Di saat uolls tengah baca post ni, sel-sel dalam badan kita sebenarnya tengah ‘berperang’ dengan berjuta radikal bebas, yang mungkin boleh menyebabkan kesan negatif pada badan kita. Dan seperti mana-mana ‘peperangan’, ada pihak baik dan pihak jahat. Tapi, apa pihak jahat & baik tu? Apa yang dua-dua pihak ni buat? Dan, yang paling penting, macam mana kita nak protect badan kita dalam ‘peperangan’ ni?

Apa itu RADIKAL BEBAS?

                                                                           gambar dari mr.google

Radikal bebas ni sebenarnya MOLEKUL YANG KEHILANGAN ELEKTRON PENTING. Kehilangan elektron ini menyebabkan molekul ini TIDAK STABIL & SANGAT MERBAHAYA. Radikal bebas ni perlukan elektron yang dah hilang ni untuk survive dan cuba teka kat mana radikal bebas ni dapatkan elektron utk jadi stabil? Ye.. radikal bebas ni akan ‘curi’ elektron yang ada pada sel dalam badan kita untuk radikal bebas ni jadi stabil. Bila sel badan kita kurang elektron, sel badan kita pula akan ‘curi’ elektron dari sel badan yang lain. Jadi, macam satu rantaian/chain kan. Itu baru satu, bayangkan kalau berjuta radikal bebas yang masuk dalam badan kita?

Apa yang menyebabkan RADIKAL BEBAS ni?

Banyak faktor yang contribute kepada radikal bebas ni. Seperti :

  • Asap rokok
  • Stress
  • Pencemaran
  • Sinaran uV
  • Poor Nutrition
  • Amalan pemakanan yang buruk

Apa jadi bila terlalu banyak Radikal Bebas ni dalam badan kita?

Bila terlalu banyak radikal bebas dalam badan kita, ia akan mengganggu fungsi sel badan kita & dan menjadikan sel badan kita TAK NORMAL. Antara kesan yang kita bole nampak:

  • sel-sel berumur pendek – tua sebelum waktu, bintik-bintik penuaan.
  • sistem pertahanan tubuh menurun – kita jadi lemah & mudah sakit
  • reaksi abnormal dari sel, menyebabkan timbul sel-sel baru – tumor, kanser

Yeayyy.. ANTIOKSIDAN

Apa fungsi ANTIOKSIDAN?

Antioksidan ni berfungsi meneutralkan radikal bebas dengan ‘mendermakan’ satu elektron pada radikal bebas ni supaya ianya stabil. Antioksidan ni dah memang sedia stabil samada dia dermakan atau tak elektron tu. Bagus tak?

Kajian menunjukkan dengan makan makanan yang tinggi antioksidan, boleh :

  • mengurangkan risiko penyakit kanser
  • mengurangkan risiko sakit jantung dan darah tinggi
  • mengurangkan kesan penuaan
  • banyak lagi….

Luckily, terdapat banyak sumber makanan yang tinggi antioksidan seperti strawberry, blueberry, epal hijau, boleh google je sebab banyak.

Tapi..

Saya juga pilih supplemen Shaklee sebagai MAKANAN TAMBAHAN. Bukan pengganti makanan ye, cuma top up je mana yang tak cukup. Kenapa? Sebab..saya tahu sayur , buah-buahan yang saya beli bukan yang organik. Jadi saya tak tauberapa kandungan vitamin yang ada dalam sayur2 & buah2 tu. *wink*

  1. VIVIX

Kaya dengan resveraterol & tinggi antioksidan

2. Vitamin ACE (beta carotene, vitamin C & vitamin E)

Pakar nutrisi mencadangkan pengambilan Vitamin ACE ni bersama-sama untuk menggandakan kesan antioksidan bagi melawan radikal bebas.

That’s all guys..untuk sebarang pertanyaan lajut, boleh wa saya ye..

 

 

 

Sustained Release Vita C Plus

31 khasiat penting Vitamin C Shaklee

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Bila dapat tahu saja promo bulan ni Vitamin C, saya terus kaji apa khasiat Vitamin C Shaklee ni, sehingga ramai yang melonjak kegembiraan.

Rupa-rupanya..banyak sangat khasiat vitamin c ni. bukan setakat untuk kulit muka kita tapi juga untuk kesihatan badan kita, untuk kuku, rambut.. Jadi, kalau ada yang kata makan supplemen Shaklee tak nampak kesan, diharap bersabar ye. Sbb macam vitamin c ni, bukan setakat muka je nak khasiat vitamin c, tapi seluruh badan kita berebut2 nak vitamin c. Jadi, makan masa la sikit. Jgn risau..supplemen Shaklee kan sentiasa selamat.

vita-c-plus

Ok..jangan bebel panjang, moh saya share 31 KHASIAT VITAMIN C SHAKLEE :

  1. bantu meningkatkan imun
  2. antioksida yang kuat
  3. bantu mengurangkan stress/ tension
  4. bantu mengurangkan berat badan
  5. bantu menghalang katarak
  6. bantu menyekat sel kanser
  7. meningkatkan tenaga
  8. bantu menjaga kesihatan jantung
  9. mengurangkan risiko diabetes
  10. mengurangkan risiko asthma
  11. mencegah jangkitan & selesema
  12. sebagai pelindung semulajadi
  13. melawan radikal bebas
  14. bantu hasilkan kolagen untuk kulit, tendon, ligamen, salur darah
  15. merawat luka dengan cepat
  16. memperbaiki tekstur kulit
  17. menggalakkan pertumbuhan rambut
  18. bantu menghalang rambut gugur
  19. mengurangkan kelemumur
  20. menghalang rambut beruban
  21. antipenuaan
  22. meminimakan kesan histamine (bahan keradangan dihasilkan oleh sel sebagai respon kepada debunga)
  23. mengurangkan nafas berbau
  24. menguatkan rambut
  25. mengurangkan inflamasi
  26. bantu merawat ulser mulut
  27. bantu elakkan hidung berdarah
  28. menghalang pembentukkan batu karang
  29. mengurangkan kadar kolesterol
  30. mengurangkan kesan parut
  31. mengurangkan kesan menopaus

Nak tau tak apa yang lagi kagum? Ada lagi tau khasiat vitamin c ni. Ni baru antara je…kalau ada sebarang pertanyaan, bole wa/sms/telegram je ok. Free consultation uols..hihihi

love, fara shaklee

B Complex, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Set Hamil, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Set Hamil Shaklee : Khasiat lengkap untuk ibu dan baby

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya happy betul..dapat berita gembira dari customer yg makan Set Hamil Shaklee. Saya faham sangat perasaan customer saya ni. Sebagai bonda, kita mesti sentiasa nak yg terbaik untuk anak kita kan? Bukan setakat baju, seluar, tempat tinggal, stroller je..bahkan, kita akan make sure yang anak kita dapat khasiat secukupnya. Kalau sebelum ni kita tak pernah minum susu tepung sbb tak tahan bau, bila mengandung ni, kita gagahkan jugak diri untuk minum..janji anak dalam kandungan kita sihat. Betul tak? I feel u my friend…

testi hamil

Jadi, dengan rasa happynya, hari ni saya nak share..sekaligus nak ajak ibu2 yg hamil cuba Set Hamil Shaklee ni. Sebab ingredient yg Shaklee gunakan untuk supplemen dorg ni memang terbukti semulajadi dan dah diuji beratus2 kali. After all, Shaklee da berada 100tahun di pasaran. Bila sesebuah company mampu bertahan begitu lama, mesti ada something yg they did it right kan?

Set Hamil Shaklee yg awesome.

set hamil

Ada 6 supplemen dalam Set Hamil Shaklee ni. Menjadikan khasiat yang ada dalam set ini lengkap untuk ibu dan baby. Best kan bila dapat khasiat bukan je untuk ibu, tapi untuk baby jugak.

ESP – 850 gram

esp shaklee poster

  • ESP ialah sumber protein.
  • ketika hamil, penting untuk kita ambil protein secukupnya sebab setiap sel dalam badan kita perlukan protein. Protein ialah binaan asas tubuh kita. Bila kita pregnant, lagi perlukan protein sebab bukan untuk kita je kan?untuk baby kita juga.
  • selain itu, kandungan GI nya yang rendah sesuai untuk ibu yang mengawal paras gula.

B Complex – 120 biji

b-complex

  • mengandungi FOLIC ACID.
  • sangat2 penting bagi tumbesaran saraf tunjang bayi.
  • mengelakkan kecacatan seperti spina bifida iaitu cacat pada tulang belakang.
  • mengawal stress, metabolisme serta membantu meningkatkan paras HB.

Ostematrix – 120 biji

oste-matrix

  • pil kalsium terbaik. Sebab ostematrix ni, bukan saja mengandungi kalsium, tapi juga mengandungi mineral lain yang membantu badan kita untuk serap kalsium dengan lebih baik.
  • Nak tau apa tanda2 ibu hamil kurang kalsium? Sembelit, sakit kepala, cramp otot terutama bahagian betis dan sakit belakang.

Vitalea – 120 biji

vita-lea

  • multivitamin yang membantu meningkatkan paras HB ibu
  • bekalkan nutrisi-nutrisi penting.
  • Memberi tenaga pada ibu yang hamil
  • mengurangkan alahan dan mengidam yang bukan-bukan. Untuk info semua pembaca, ibu yang banyak mengidam tanda badannya kekurangan nutrisi penting.

Sustained Release Vita C Plus – 180 biji

vita-c-plus

  • vitamin c ialah iron enhancer. Sahabat baik zat besi. Ia membantu badan kita menyerap zat besi dengan lebih baik. Jadi, ibu yang rendah HB digalakkan ambil zat besi bersama vitamin c.
  • membantu penghasilan kolagen. Baby dalam kandungan perlukan banyak kolagen, untuk hasilkan kulit, otot, tulang dan sebagainya.
  • vitamin c juga penting untuk meningkatkan imun badan kita dan baby.

Omega Guard – 90 biji

omega-guard

  • minyak ikan yang ultra PURE..hihihihih
  • mengandungi DhA & EPA yang membantu perkembangan otak baby.
  • membantu sistem pertahanan badan.
  • untuk ibu, omega membantu mengawal tekanan darah ketika hamil.

Nampak tak…perfect set untuk ibu hamil. Saya amat2 cadangkan ambil supplemen kalau kita mula rasa badan kita kekurangan nutrisi. Yang penting, kesihatan anak dan ibu terjaga..

Betui dak?