ESP Soy Protein, GLA Complex, Istimewa untuk Wanita, Ostematrix, Vivix

Supplemen untuk kesihatan wanita

Assalamualaikum semua

Tajuk kali ni, kira sambungan post Supplemen untuk Kesihatan Wanita : Pentingnya Hormon Estrogen.

Kali ni, saya nak discuss pulak supplemen mana yang elok untuk wanita. Kenapa? sebab badan kita ni amanah dari Allah..takkan kita nak jaga sambil lewa kan? Kalau kita pinjam buku dari kawan pun, mesti kita nak jaga elok2 kan..sebab bimbang bila pulang nanti kawan marah pulak. Kan? Jadi, penjagaan tubuh badan kita bukan la kena amek time sakit je atau time nak mano, kena bermula dari sekarang..masa tubuh kita tengah sihat..supaya senang nutrien diserap.

Ok..terus je kepada cadangan supplemen ye..

1) Vivix

vivix-bottle

 

  • Sangat terkenal sebagai agen yang mencegah kanser, cegah sakit jantung..kiranya, Vivix ni elok untuk kesihatan menyeluruh.
  • Selain tu, Vivix juga menggalakkan penuaan yang sihat. Bukan tak tua tau..tapi tua dengan sihat. Sebab, biasanya bila kita da mula nak menginjak usia pra-manopous ni, kita sebenarnya berisiko untuk mendapat penyakit kanser, penyakit sakit jantung dan paling femes, Osteoporosis.
  • Antara kandungan Vivix yang penting ialah Anggur Muscadine. Saiz sebiji anggur ni lebih kurang besar bola golf dan harganya pulak lebih kurang RM100++ sebiji. Bayangkan betapa bestnya Vivix ni. Anggur Muscadine ni la yang mengandungi khasiat anti kanser.

 

2) ESP

esp shaklee poster

 

  • Semestinya ESP yang femes ni. Sebab ESP ni sejenis minuman protein dan protein penting untuk penghasilan sel baru dalam badan.
  • Juga membantu mencegah penyakit jantung.
  • Selain itu, membantu mengurangkan risiko kanser payudara.

 

3) GLA Complex

gla-complex

 

  • Untuk yang ada masalah hormon, seperti period tidak teratur atau susah nak hamil, GLA ni memang femes. Untuk yang ada cyst atau fibroid, pengambilan Omega 6 sangat penting untuk proses pengecutan. Tapi itu tajuk lain ye..kali ni untuk kesihatan menyeluruh kaum hawa.
  • yang ramai tak tahu atau lupa, GLA membantu mengurangkan mood swing yang biasanya wanita Pra Mano hadapi.
  • Turut membantu mengurangkan kekeringan vagina jika dimakan dengan konsisten.

 

4) Omega Guard

omega-guard

 

  • Kandungan Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard ni sangat2 elok untuk perkembangan otak, kesihatan jantung dan kesihatan sendi. Untuk yang mengalami masalah cyst atau fibroid, pengambilan Omega 6 dalam GLA Complex je tidak mencukupi ye..kena beserta dengan Omega 3 juga. sebab Omega 3 ni mengurangkan simptom keradangan.
  • Plus, Omega 3 ni berupaya merendahkan kadar kolesterol dalam darah. kira macam bulldozer tarah bukit di tengah jalan..hehehehe..(once upon a time saya dulu ni engineer..jadi banyak perumpamaan macam engineering sket. maaf kan saya..). Bulldozer tu Omega Guard, bukit tu kolesterol dan jalan tu salur darah kita.

 

5) B complex

b-complex

 

  • Panggilan manja B -Complex ni adalah The Perfect B sebab B complex Shaklee mengandungi vitamin B yang paling lengkap dan seimbang. Mengandungi 8 jenis vitamin B.
  • Meningkatkan fungsi otak..mengurangkan stress.
  • Kandungan asid folik dan B12 membantu dalam pembentukkan sel-sel merah dalam darah.
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Jadi, untuk yang nak kurus, bukan je set sliming yang penting tau..B complex pun membantu.

 

6) Vitalea

vita-lea

 

  • Multivitamin pertama DI DUNIA tu. bukan di Malaysia tapi di DUNIA. usia da menginjak 100 tahun pun. bila product begitu lama di pasaran, mesti ada something good betul tak? *wink*
  • Jika di ambil setiap hari, Vita-Lea mampu membantu mengekalkan kesihatan yang baik.
  • Mengandungi beta karotena yang membantu mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Elok untuk kesihatan gigi dan tulang sebab mengandungi kalsium, fosfurus dangan vitamin C dan D.

7) Ostematrix

oste-matrix

 

  • Ostematrix ni basically pil kalsium. Tapi, yang membezakan Ostematrix dengan pil kalsium di luar adalah kandungan Magnesium dalam ostematrix ni. Magnesium ni membantu menjadikan kalsium lebih mudah di serap. Dan kalau ikotkan kajian, magnesium ni elok di makan ketika sebelum tidur sebab menggalakkan tidur malam yang lebih lena. Sebab tu, selepas seharian bekerja, malam tu telan 4 biji ostematrix. InshaAllah, bangun esok badan rasa lebih segar dan tidak lesu.
  • Of kos, kalsium sangat penting untuk tulang, gigi dan mencegah Osteoporosis.
  • Untuk yang ada slip disc, elok di amalkan Vivix, Ostematrix, AJHT dan Omega Guard.

Macam mana? teruja tak?saya pun teruja ni..on top of that, semua supplemen Shaklee berasaskan sumber semulajadi. Cuba teka..badan kita lebih mudah menyerap bahan dari sumber semulajadi atau sintetik?

Sebenarnye banyak lagi supplemen yang elok untuk kita kaum hawa..tapi ini yang basic..harap2 semua dapat manfaat.

Advertisements
Istimewa untuk Wanita, Uncategorized

Supplemen untuk kesihatan wanita : Pentingnya hormon estrogen

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah…semalam akhirnya saya dapat join kelas health talk yang Shaklee anjurkan..sebenarnye, memang setiap bulan Shaklee ada buat health talk ni..macam2 topik..contohnya, last month topik kesihatan sendi..seronok..dapat la tambah pengetahuan dan faham mcmana setiap supplemen tu berfungsi untuk setiap penyakit.

Maknanye..Shaklee ni bukan la semata2 nak kejar duit jeee..tak de la harap org jadi ahli, kemudian pandai2 la org tu nak suggest supplemen ape kan..bukan kelas mengenai kesihatan je..kelas mengenai product pun ade..best sgt222..cayo la ckp den..

Panjang plak pendahuluan ni..hehehehe

Sebenarnya nak berkongsi apa yang saya belajar tadi..semua ni untuk kesihatan wanita.

Kesihatan kita orang perempuan ni bermula SEKARANG..bukan masa umur 40an nanti..sementara kita tengah sihat ni adalah waktu yang paling elok untuk kita amalkan cara hidup yang sihat. Maknanye, exercise selalu..dont drink..jangan merokok..amalkan diet yg seimbang..benda2 macam tu..baru lah kita dapat hadapi zaman menopause dengan tenang…

Sebelum kita menopause, badan kita akan menghasilkan hormon estrogen..hormon estrogen ni banyak fungsi bukan setakat menyiapkan uterus kita untuk janin je..tapi hormon estrogen ni jugak la yang membantu mengawal ketumpatan tulang..yang membantu mempertahan suhu tubuh..

estrogen

 

Kalau tengok gambar diatas ni, boleh nmpak macamana hormon estrogen berfungsi untuk tubuh seorang wanita. Jadi, bayangkan bila masa menopause kita tiba..dimana hormon estrogen da tak ada..atau da kurang..

  • Tulang akan jadi lebih rapuh
  • Badan akan rasa panas
  • Sakit pada payudara
  • Kekeringan pada vagina
  • mengalami masalah sukar tidur

Ini antara gejala atau tanda-tanda yang seseorang wanita itu alami bila masuk perimenopause. Perimenopause ni mungkin berlaku awal 40an..ada juga kes seawal 30an pun da ada..

Menurut Dr. Zubaidi Hj Ahmad..

‘Perimenopause, adalah satu fasa dalam kehidupan seorang wanita berlaku beberapa tahun sebelum wanita itu mengalami menopause sebenar.

Keadaan ini berlaku bila kelanjar ovari mula kurang berfungsi dengan tidak mengeluarkan hormon estrogen secukupnya. Namun, ketika ini (peringkat perimenopause) ovum, benih wanita masih dikeluarkan tapi tidak sebagaimana dia berumur 20an’

Antara risiko penyakit yang mungkin wanita hidapi selepas menopause adalah:

  • penyakit kanser. Penyakit yang terkenal dikalangan wanita ialah kanser payudara.
  • penyakit jantung.
  • yg paling ketara adalah Osteoporosis.

 

Ini lah serba sedikit yang dapat saya share mengenai kesihatan wanita..InsyaAllah..entry seterusnya akan discuss tentang apa supplemen yang sesuai untuk memastikan hidup yang lebih sihat bila kita hit 40 plus nanti..

Lepas dengar health talk semalam, terasa hebatnya ciptaan Allah terutama untuk kaum hawa ni..MasyaAllah..