Kolesterol, Lecithin, Omega Guard, Vivix

Supplemen untuk kolestrol : Bahayanya kolestrol

Assalamualaikumsemua

Masa mula-mula dengar cerita pasal kolestrol ni…honestly…saya tak paham satu apa langsung..hahahahaha..tak kisah la org nak ckp saya slow ke ape..janji saya tak tipu kan..tak paham, cakap je tak paham..nanti bole belajar..ye dak? hehehehehehe…

Puas jugak la otak ni nak cuba memahamkan cerita kolestrol ni..jadi hari ni, saya nak share apa yg saya faham..kalau salah, tolong betulkan..tapi, kalau boleh tegur dgn berhemah la ye..

Apa itu kolesterol?

Kolesterol ni ialah bahan berlemak (lipid) yg merupakan sebahagian dari membran luar sel dalam badan haiwan. Kolestrol juga boleh ditemui dalam edaran darah manusia. Ada 2 sumber utama kolesterol : melalui pemakanan dan kolesterol yang dikeluarkan oleh hati.

Ada 2 jenis kolesterol. HDL (high-density lipoprotein) dan LDL (low-density lipoprotein).

HDL ni dikenali sebagai kolesterol baik. Kolesterol HDL ni elok utk mengatasi masalah arteri tersumbat yg disebabkan oleh salur darah tersumbat akibat makanan berlemak atau berminyak.

LDL pulak dikenali sebagai kolesterol jahat..hehehe yg bole menyebabkan masalah jantung.

Sebenarnye, kalau HDL tinggi dan LDL tinggi belum masalah lagi..masalah timbul kalau LDL tinggi tapi HDL rendah.

Bayangkan macam simpang empat..kenderaan penuh setiap simpang. Kenderaan byk bukan masalah selagi traffic lite berfungsi dengan baik. Tapi bygkan kalau traffic lite tak berfungsi..lepas tu bygkan pulak takde bantuan polis trafik..

Haaa kenderaan tu umpama LDL. traffic lite tu HDL dan polis trafik tu umpama supplemen.

Supplemen untuk kolesterol

set kolesterol

Shaklee ada beberapa supplemen yang sangat elok untuk merendahkan kadar kolesterol. Sebenarnya, setiap satu supplemen Shaklee ni ada banyak khasiat tapi untuk post kali ni, kita fokus pada kolesterol saja ek..Jadi, antaranya adalah :

1) OMEGA GUARD

omega-guard

Omega Guard yang mengandungi omega 3 ni elok untuk menurunkan kadar kolesterol LDL yang ada dalam salur darah. Untuk lebih jelas, kita bayangkan bukit di yg menghalang laluan jalan..bukit tu umpama kolesterol yang menghalang perjalanan darah. Omega Guard pula bertindak macam bulldozer yang tarah bukit..

2) LECITHIN

lecithinLecithin ni kalau dengan customer Shaklee memang femes untuk kuruskan badan. Tapi, apa yang ramai tak tau atau lupa, Lecithin ni juga bertindak sebagai pembersih salur darah, membantu mengemulsi dan memetabolismekan lemak dan kolesterol di dalam tubuh.

3) PHYTOCOL

phytocol-stPhytocol ni tak perlu diperkenalkan lagi. Sebab memang Shaklee cipta Phytocol ni khusus untuk menghalang kolesterol dari makanan terus diserap ke dalam salur darah. Kiranya, Phytocol ni macam penapis kolesterol. Dan..kolesterol yang ditapis ni akan dibuang samada melalui air kencing atau buangan besar. (^-^)

4) VIVIX

vivix-bottleSebenarnya, Vivix ni menjaga kesihatan kita secara menyeluruh. Bukan kolesterol je..Vivix membantu mengurangkan sakit jantung, kanser even diabetes. Salah satu ramuan dalam Vivix ni ialah Polygonum Cuspidatum. Polygonum Cuspidatum ni la yang sangat elok untuk merendahkan tekanan darah, merendahkan kolesterol.

Jadi, ini la serba sedikit tentang supplemen untuk kolesterol. Kat sini, saya share juga testimoni customer saya tentang supplemen Shaklee untuk kolesterol ni.

testi kolesterol

Advertisements