Herb-Lax, Lecithin, Set Diet

Berdiet dengan Herblax dan Lecithin

Assalamualaikum semua

Lepas raya tetibe berat ada naik daaaaa….hihihi. Jadi, dengan pantas saya mula balik berdiet dengan Shaklee. Mulakan dengan yang asas dulu, Herblax & Lecithin.

Herblax

herb-lax

Herblax ni turut dikenali sebagai Julap Lembut. Memang fungsi utama Herblax ni ialah membersihkan usus. Bila usus kita bersih, baru lah senang nutrien di serap. Tak kisah la nutrien dari makanan atau supplemen.

Selain itu, Herblax turut membantu :

1) Mengempiskan perut

2) masalah sembelit

Jadi, seelok-eloknya sekali sekala tu kita ambil Herblax untuk bersihkan usus kita. Tak semestinya nak kurus je kena detox usus. Kadang-kadang, kulit kita berjerawat pun disebabkan usus kita kotor. Tapi, tak semua macam tu. Ada juga sebab hormon.

Lecithin

lecithin

Lecithin ni pun best. Tambahan pula harga dia memang mampu milik. Lagi bertambah-tambah bestnya. hihihihihi. Lecithin ni bukan setakat membantu memecahkan lemak, tapi membantu mencantikkan kulit tau uols. Takkan tak nak, makan Lecithin untuk kurus, dapat kulit yang moist jugak.

Jom saya share testimoni dari ahkak ahkak yg pernah consume Herblax dan Lecithin.

testi lecithin 1 testi lecithin 2 testi lecithin 3 testi lecithin 4 testi lecithin 5

Sebenarnya, banyak lagiiii testi. Kalau nak info lanjut, jom wa/telegram je saya ye.

Love,

Fara | 017.347.1218

Advertisements
Alfalfa Complex, Cinch Energy Tea Mix, Cinch Shake, ESP Soy Protein, Herb-Lax, Lecithin, Omega Guard, Set Diet

Set Diet Shaklee : Bina, Bakar, Buang

Assalamualaikum semua..

Saya berazam nak KURUS DENGAN SIHAT..hihihihi..tak nak turun mendadak tapi nampak macam sakit je..macam tak cukup vitamin je. Kenapa saya cakap macam tu?sebab saya pernah alami situasi macam tu..ada satu masa tu, saya nak sangat kurus..tapi bila dah kurus, jumpa sedare mare, seme tanya “Nape kurus ni? Sakit ke?”. Terus jadi macam wake up call pulak. Tak nak da berdiet tak tentu hala pastu nampak macam orang sakit.

Jadi, post kali ni, nak tujukan untuk diri sendiri..boleh tak? hehehehe..Bila tengah nak berdiet ni, mula la study sikit pasal supplemen Shaklee ni. Memang best tau set diet Shaklee ni uols..bukan sebab saya nak menjual tapi sebab saya study dan makan. Memang banyak sangat khasiat dalam satu tablet kecik tu.

Jom, saya share apa ilmu yang saya dapat..

set diet

  • BUANG / DETOX

Buang atau detox ni, memang selalu kita dengar kan? Tapi kenapa pentingnya detox? Detox ni sebenarnya prosess membersihkan usus. Usus kan adalah tempat dimana semua khasiat di serap. Kalau usus kita tak bersih, penuh dengan kerak najis, penuh dengan toksin, macam mana khasiat dari makanan atau supplemen tu nak di serap. Jadi, step ni sangat penting. Bukan je untuk nak diet je..tapi kita sepatutnya kena selalu detox.

Dalam Shaklee, ada banyak supplemen untuk detox. Tapi untuk usus, ALFALFA dan/atau HERBALAX.

alfafa-complex-s

Alfalfa Complex ni banyak khasiat tau. Maknenya, kalau kita ambil Alfalfa ni sebagai supplemen detox, dia bukan detox je, tapi ada khasiat lain juga. Tapi, untuk topik ni, saya hanya cerita tentang khasiat Alfalfa untuk yang nak kurangkan berat badan.

  1. Mencuci hati, darah dan usus – Alfalfa ni sejenis makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.
  2. Menyingkirkan lemak dan kolesterol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Alfalfa satu2nya tumbuhan mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.
  3. Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Membantu mengurangkan masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

herb-lax

Herb-Lax ni pulak memang diformulasi untuk usus. Manfaat utama Herb-Lax :

  1. Merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh.
  2. Membantu masalah sembelit.
  3. Mengempiskan perut.
  4. Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit.

Sebab itu..dalam set diet ni, kalau anda nak pilih Alfalfa atau Herblax sebagai agen detox atau nak makan dua-dua pun boleh..tak ada masalah. Cuma, dapatkan nasihat dari SID anda ye..

  • BAKAR

Apa plak yang dimaksudkan bakar ni kan? Bakar ni maknanya bakar lemak atau supplemen yang meningkatkan metabolisma kita. Bagi yang tak faham makna metabolisma ni, boleh la bayangkan api dalam perut. Bila kita makan, api ni yang membakar lemak. Kalau api besar, cepat la terbakar lemak2 tu..tapi kalau api slowww je,lambat la terbakar lemak2 semua..lagi haru kalau belum habis bakar, da tambah makanan lain.

Jadi, Lecithin dan Omega Guard ni boleh membantu kita memecahkan lemak2 yang degil tu.

lecithin

Lecithin ni banyak sangat khasiat..ramai yang ingat Lecithin ni setakat membantu memecahkan lemak je tapi sebenarnye banyak lagiiii..tahukah anda antara khasiat Lecithin ialah membantu mencantikkan kulit? tak tau kan tak tau kan..hehehehe. Kan untung..makan Lecithin untuk kurus, tapi at the same time kulit pun cantik..

Alrite..ni antara manfaat utama Lecithin :

  1. Pemecahan lemak dan kolesterol – Lecithin bertindak sebagai ‘pembersih’ salur darah.
  2. Menghalang obesiti – Pengambilan dalam kuantiti yang banyak mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelangsingan yang seimbang.
  3. Menghalang tekanan darah tinggi – memperbaiki tekanan darah tinggi dengan menghalang arteriosklerosis, menggalakkan peredaran darah.
  4. Meringankan sembelit – Lecithin adalah pelembut najis yang berkesan, ianya melembabkan usus dan meleraikan toksin didalam usus.

omega-guard

Kalau kita google, antara makanan yang digalakkan untuk orang yang berdiet adalah makanan yang tinggi kandungan omega 3. omega 3 ni membantu meningkatkan kadar metabolisme kita. Sebab tu, Omega Guard Shaklee ni famous di kalangan mereka yang nak kurus. Uols nak tau tak? Omega Guard ni merupakan minyak ikan paling tulen didunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagiii.

Manfaat utama :

  1. merendahkan kolesterol, mencegah penyakit salur darah dan strok.
  • BINA

Lepas buang dan bakar, peringkat seterusnya ialah BINA. Bina apa? Bina otot. Ramai customer ingat step ni tak penting, tapi sebenarnye step ni pun penting uols..Kenape kita perlu bina otot? Sebab otot la akan menaikkan kadar metabolisme dan membakar kalori.

esp shaklee poster

Energizing Soy Protein ni merupakan satu-satunya produk dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. ESP ni sejenis minuman berprotein. Rasanya, semua pun tau yang protein sangat penting untuk tubuh kita. Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protein. Cuba teka bahagian mana lagi dalam badan kita yg perlukan protein? Otot..

cinch-shake-mix

Wohooo..Cinch Shake Mix ni memang best..sampaikan tagline cinch shake ni ‘Memberi khasiat seperti mengambil makanan tetapi rasanya seperti menikmati pencuci mulut’. Sedap la tu nak bak hang..hehehehe. Comes in 3 flavours. Ada vanilla, cafe latte dan chocolate. Apa yang bezanya dengan ESP? Cinch Shake ni mengandungi Leucine. Leucine elok untuk memelihara otot semasa kita nak turunkan berat. Yang lagi best, tak ada perasa tiruan, pewarna atau pemanis uols.

ADD ON

cinch-tea

Alrite..sebelum penutup, nak cite jugak pasal Cinch Tea Mix. Kalo kita gugel, akan jumpa jugak green tea sebagai makanan yang meningkatkan metabolisme. And guess what? Shaklee pun ada…dan lagi special. Cinch Tea Mix ni bukan saja mengandungi green tea, tapi ada juga red tea, white tea dan rooibos red tea extract. Nak tak saya discuss pasal Cinch Tea Mix ni? Ok..next post ya..

 

 

 

 

 

 

ESP Soy Protein, My Story, Omega Guard, Set Diet, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Set Diet Shaklee : Day 7..Ada new challenge

Assalamualaikum semua..

Sorry sangat sebab saya janji nak update everyday diet challenge saya. Tapi, laptop ni tetibe buat hal plak..tak bole on berhari-hari..macam mintak yang baru je laptop ni..

Janji tetap janji..saya akan update slow-slow hari-hari yang tertinggal.

Semalam genap seminggu saya berdiet..dan semalam rest day dan cheat day..hehehehe. So, semalam takde exercise..dan makan lebih sikittt je dari biase. Bila da seminggu diet ni, rasa sayang plak nak makan lebih-lebih.

Dari segi diet, saya takde buat jumping jacks ke yang lan semua..saja nak bagi otot rest 1 hari. InsyaAllah, esok saya plan nak buat cardio exercise (jogging untuk 45mins). Doakan saya ye…hehehehe.

Semalam, tengah-tengah saya google healthy menu, saya terjumpa 21 days challenge ni. Menarik plak rasa..jadi, saya share kat sini semoga semua pun join skali.

21 day challenge

Sodas, candy, chocolate, fast food tu da memang saya jauhkan..yang paling mencabar rasanya cakes..huhuhu..nak plak cheese cake..lagi la payah nak say no..hehehehe

White bread pun nmpak gayanya kena lupakan..selama ni malam saya x makan nasi, makan roti je..rupanye kurang betul jugak..hehehe.

It’s ok..sekurang2nya kita belajr ye dak?eche…

Oh ye..walaupun semalam cheat day saya, tapi saya tetap minum ESP 2 kali, Vitalea 2 biji, Omega 2 biji sebelum makan dan SR Vita C 2 biji.

 

My Story, Set Diet

Set Diet Shaklee : Day 2..Jom Puasa

Assalamualaikum semua..

Semalam masuk hari ke dua saya berazam untuk diet..dan kebetulan pulak semalam hari Isnin (16/11/2015). Jadi, saya berpuasa. Bukan sebab nak diet..tapi memang saya nak cuba konsisten puasa Isnin Khamis.

Maknanya, tak ada menu sahur dan lunch sebab hehehehe saya terlepas sahur. Bangun2 je tengah azan.

Sepanjang berpuasa semalam saya cuba juga untuk exercise tapi tak dapat buat banyak..buat jumping jack 10x pun da lembik..hahahaha mengada je kan.

motivational

Dinner

Memandangkan saya mengajar tuisyen waktu malam, jadi biasanya menu berbuka saya simple je sebab kalo makan kenkenyang kang ngantuk pulak nak mengajar. Jadi ni menu saya :

Air kosong

Nasi putih separuh dan kari ayam (menu lunch untuk husband).

Telan Sustained Release Vita C 2 biji.

Lepas kelas, saya sambung exercise yang tertangguh tadi.

20 jumping jacks

5x burpees

10x sit up.

That’s it..harap sangat diet kali ni berjaya..seluar jeans seme tak le pakai da weyyy..huhuhu **nangeh lagi**

 

ESP Soy Protein, My Story, Omega Guard, Set Diet, Vitalea

Set Diet Shaklee : Challenge Accepted..Day 1

Assalamualaikum semua

Macam da tak cukup cabaran dalam hidup..kali ni, saya mencabar diri sendiri plak untuk kurus. Hehehehehe…Lately ni, saya dapat rasa badan macam tak secergas dulu..which is frustrating..dulu boleh pusing 2-3 shopping complex satu hari, sekarang ni nak abeskan satu shopping mall pun rase da lelah. Mungkin sebab faktor umo?tapi..saya salahkan dulu faktor berat badan..hahahaha.

So, bermula semalam (15/11/2015) saya da mula berdiet..i mean secara serius. Sebelum ni pun diet juga tapi diet ala-ala je giteww. Kali ni, memang bertekad. Of kos, dengan bantuan supplemen Shaklee. InsyaAllah setiap hari saya akan update di blog dengan jujur sejujur2nya. Tujuannya, bukan nak berlagak atau poyo. Tapi supaya saya rasa bertanggungjawab sikit. Ye la..sebelum ni asyik culas je, hopefully kali ni boleh berjaya.

Saya mark kat sini..

Tinggi 161cm.

Berat 58kg

berat ideal ikut ketinggian 5okg

berat target 49kg

DM-I-will-fight-for-it

Day 1 – Sunday 15/11/2015

Breakfast

Lepas subuh semalam, saya mula bancuh ESP dan makan murtabak untuk breakfast. (hehehehe…i know kan..on diet tapi da melantak murtabak. Tapi murtabak tu tempting sgt wey..haish..) Jujur kan?

Selepas breakfast, dengan langkah berat saya melangkah untuk exercise.

20 Jumping jack, 10 crunches.

Niat dihati nak sambung buat squats dan push up..tapi mengah wey..ok..stop dulu exercise, kang sambung..hehehehe

Sebelum lunch, saya telan Vitalea 2 biji dengan air kosong. Vitalea ni multivitamin Shaklee. Walaupun berdiet, saya nak make sure badan saya dapat khasiat yang secukupnya. Aim saya bukan saja nak kurus tapi nak kurus dengan sihat.

Lunch

Sebelum lunch, saya telan dulu Omega Guard 2 biji. Kat rumah ni, memang stok Omega Guard ada sentiasa sebab anak saya eczema plus Omega ni elok untuk otak.

Lepas telan Omega, untuk lunch saya makan laksam..sebungkus laksam tu share dengan husband dan anak saya. Kiranya saya makan ulam-ulam dia je..ok ngan 2 potong laksam. Minum dengan air kosong.

Bila nak berdiet, satu tips yg saya baca, banyakkan minum air kosong. Sebab air kosong ni bole naikkan kadar metabolism kita.

Dinner

Petang semalam, husband ajak keluar jalan-jalan g shopping mall. Seronoknyeeeee….boleh cuci2 mata. hehehehehe..tapi, godaan betul orang tgh nak berdiet ni..sorang anak mintak kepci..sorang pulak nak makan nasi beriani. Huish..

Akhirnya, suami pilih makan di kedai makan masakan melayu. Jadi, saya dan anak share bihun goreng dan air milo ais.

Supper

Eh..ada supper? lapa jugak sebenarnye..hehehehe tapi teringat hari ni da makan murtabak kan, jadi sebelum tido saya minum air kosong je dan makan roti bakar lebihan anak saya.

Oooppss..saya sambung juga buat side plank exercise 10 sec dan 10 sit up.

Boleh la untuk first day..ye dak?(nak sedapkan hati)