Collagen Powder

16 jenis kolagen dalam badan manusia

Assalamualaikum semua

Tahukah anda (skema sikit..hihihi), yang sekurang-kurangnya ada 16 jenis kolagen dalam badan kita (at least 16 different types of collagen).

Maksudnya, lain bahagian lain kolagen yang badan kita bentukkan.

However, majority (kira-kira 80% – 90%) kandungan collagen dalam badan kita adalah dari jenis 1, jenis 2 dan jenis 3.

Antara jenis-jenis kolagen dan kegunaan yang terdapat dalam badan kita :

  • Jenis 1 – jenis yang paling banyak dalam badan kita. Jenis ini digunakan untuk kulit, otot, tulang, urat saraf, tendon dan juga organ. Penting untuk penyembuhan luka, jadikan kulit lebih elastik dan hold tissue together supaya tak senang koyak.
  • Jenis 2 – Kolagen Jenis 2 ni khusus digunakan untuk sendi.
  • Jenis 3 – Selalunya dijumpai bersama dengan kolagen Jenis 1 yang membantu kulit kekal elastik dan anjal. Juga digunakan untuk organ secara keseluruhan seperti hati, jantung, tulang sum-sum, arteri, usus, rahim.
  • Jenis 4 – Jenis 4 ni pegang fungsi yang penting  dimana kolagen ini membantu membentuk asas kepada sel membran dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang), kanta mata.
  • Jenis 5 – Diperlukan untuk permukaan sel, rambut dan juga uri.

Jadi, sebenarnya bukan hanya kulit kita je yang perlukan kolagen tapi hakikatnya satu badan kita perlukan kolagen.

Alhamdulillah.. Collagen Powder Shaklee tak tertumpu pada satu satu jenis kolagen je. Sebab tu Collagen Powder Shaklee bukan hanya famous di kalangan wanita muda tapi juga dikalangan warga emas tau. Mana taknya, sakit sendi hilang, kulit pun makin cantik.

 

InshaAllah, next post saya share ramuan utama Collagen Powder Shaklee yang menambahkan lagi specialnya..

Advertisements
Eczema

Fresh Laundry Concentrate Powder untuk Eczema

Assalamualaikum semua

Salah satu punca/triggers Eczema adalah dari serbuk pencuci pakaian. Bila saya tahu anak saya ada Eczema, saya dah set dalam kepala yang gaya hidup kami terutamanya anak saya kena berubah. Makan kena pantang, kena perhatikan apa yang menyebabkan Eczema anak saya triggers. Seboleh-bolehnya, saya nak kurangkan ianya dari berlaku berlaku, kesian tengok anak saya asyik menggaru.

Tahukah Anda?

Kebanyakkan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit  – penyebab biasa terjadinya alahan. Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT. Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, boleh merengsa hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengan bahan ini juga boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.

Asingkan pakaian

Memandangkan saya dan suami menggunakan serbuk pencuci pakaian biasa, jadi saya asingkan baju kami dan anak-anak. Sebab bila anak saya yang mempunyai kulit sensitif, pakaiannya dicampurkan dengan pakaian kami, kulit anak saya jadi lambat untuk recover.

Fresh Laundry Concentrate Powder

Fresh Laundry Concentrate Powder tidak mengandungi bahan Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate atau lain-lain bahan berbahaya.

Perbezaan Shaklee

Selamat

  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh
  • Tiada bahan kimia berbahaya

Berkesan

  • Berkepekatan tinggi
  • Hanya 1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
  • Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk
  • Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri.

Mesra Alam

  • Rumusan semulajadi yang mesra alam
  • Surfaktan bersifat biodegradeable
  • Tanpa fosfat, borat dan nitrat
  • Tanpa bahan pewarna
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan.

Eczema

Apa yang menyebabkan atau ‘triggers’ Eczema?

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah..Sabtu lepas, Group Euphoria di bawah Master Norita & Master Naquib ada anjurkan kelas Health Care Sharing : Understanding Eczema & Psoriasis oleh Dr. Anya Tay. Memang best sangat..banyak benda yang kami belajar. Ilmu-ilmu ni InsyaAllah, boleh kami praktikkan masa consult customer nanti.

Ok..sebelum discuss lebih lanjut, kita kena faham dulu apa yang boleh menyebabkan atau triggers Eczema ni kat kita atau anak-anak kita.

  1. Genetic – ada family yang ada history ahli keluarga yang mengidap Eczema, Asthma atau Allergies.
  2. Food intolerances – produk tenusu, gandum, kacang tanah, telur, makanan laut.
  3. Dry skin – kulit kering juga boleh menyebabkan Eczema
  4. Irritants – hand & dish soap, detergents, shampoo, body wash, surface cleaners, disinfectants, chlorine in water, perfume, wool clothing, synthetic fibers.
  5. Hot /Cold temperature & sweating – perubahan suhu dengan mendadak boleh menyebabkan Eczema. sebagai contoh, dari cuaca panas terus masuk bilik sejuk. Atau dari bilik sejuk terus keluar ke ruang panas.
  6. Allergens – Pollens, dust mites, bulu kucing, anjing, patung bulu-bulu.
  7. Stress
  8. Refined Sugar & Saturated fats – gula putih dan makanan lemak tepu boleh meningkatkan kerosakan sel dan keradangan.
  9. Infection – jika terdapat jangkitan kuman, perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan krim antibiotik dulu.

Nak info lebih lagi tentang Eczema? Nantikan post seterusnya ye. Kalau nak tanya, makanan tambahan yang sesuai untuk kurangkan Eczema, boleh whatsapp saya.

 

ESP Soy Protein, Performance Drink

Benarkah berpuasa boleh membuatkan susu merundum?

Assalamualaikum semua

Masa saya baru lahirkan anak ke dua saya, ini yang selalu saya risau. Rasanya, bukan setakat bulan puasa je. Tapi sepanjang masa sebab saya tak dapat menyusukan anak sulung saya lama. Jadi, saya takutttt sangat jadi benda sama pada anak kedua saya.

Alhamdulillah..Allah beri rezeki untuk Iman. Dapat saya menyusukan anak saya cukup 2 tahun.

Betul ke bila berpuasa susu akan merundum?

Sebenarnya, kalau kita jaga pemakanan dan minum cukup 3 L air, InsyaAllah anak kita masih dapat menyusu seperti biasa. Yang penting, minum air secukupnya. Air kosong ye..bukan air manis. Kadang-kadang bila bulan puasa, kita mudah terlupa nak minum air kosong. Kadang-kadang minum segelas je. Tak cukup..

Pada saya, Performance Drink Shaklee banyak membantu ibu-ibu menyusu ketika berpuasa. Bila berpuasa, boleh rasa tahap kulit nak merekah tahap dahaga tu. Bukan lah kata, dengan minum PD ni tak haus langsung tapi, InshaAllah bearable sebab elektrolit yang ada dalam minuman PD ni boleh buat kita bertahan lama sikit. Plus, PD ni boleh membantu badan kita kekal hydrate.

Selain itu, saya akan cadangkan juga minuman berprotein Shaklee ni. ESP boleh menbantu memberi tenaga berterusan. Disebabkan GI ESP ni lebih rendah dari nasi, jadi kita tak akan rasa cepat lapar. Kan best, masih bertenaga walaupun berpuasa. Ibadah pun boleh dilakukan dengan hati senang. tak ada lah asyik melepek je kan..hihihihi

Ok..cukup..minum air secukupnya dan jaga pemakanan kita.

Jangan lupa untuk sentiasa berfikiran positif. Kesilapan saya masa menyusu anak sulung ialah saya terlalu percaya cakap orang. Ye la..anak pertama. Tambahan pula, anak saya lahir tak cukup bulan. Jadi, tak ada masa nak prepare. Tetiba, baby da nak keluar..hihihihi. Jadi, berfikiran positif. Jangan stress2. Dan sentiasa berdoa pada Allah semoga Dia murahkan rezeki anak kita. Rezeki datang dariNya kan..jadi kena lah istiqamah meminta.

Salam sayang dari saya..

 

Carotomax, ESP Soy Protein, Garlic, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea, Vivix

3 peringkat pertahanan tubuh.

Assalamualaikum semua..

Tahukah anda ada 3 peringkat pertahanan dalam sistem imun kita. Apa yang membentuk imun badan kita ni bukan satu entiti tunggal, tapi satu sistem organ, sel dan tisu yang ada di seluruh tubuh badan kita. Jadi, amat lah penting untuk kita jaga ketiga-tiga peringkat pertahanan tubuh kita ni agar badan kita kuat dan sihat.

Bagaimana 3 tahap perlindungan imun bekerja?

Tahap Pertama

Peringkat pertama adalah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut kita yang bertindak sebagai penghalang untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang kuman daripada memasuki badan kita.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Protein, Vitamin & Mineral, Omega 3

Omega 3 terbukti dapat membantu mencapai kesihatan imun yang optimum, mengurangkan keradangan dan gerak balas imun yang terlalu aktif.

Vitamin & Mineral membekalkan nutrien lengkap untuk fungsi optimum pada semua organ sistem imun.

Protein menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman untuk memasuki badan.

 

Tahap Kedua

Apabila kuman berjaya melalui halangan pertama, kuman akan jumpa pelbagai sel-sel imun, termasuk sel darah putih dan sel-sel pembunuh semulajadi yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan badan kita. Isyarat imun ni di panggil Interferon memainkan peranan penting dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindakbalas imun untuk melindungi badan kita dari serangan kuman.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Vitamin C, Bawang Putih, Karotenoid, Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun.

Vitamin C adalah ‘otot’ sistem imun. Ia menggalakkan fungsi sel-sel darah putih seperti mencari, memerangkap & memusnahkan kuman.

Karotenoid meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih.

Bawang putih adalah antibiotik semulajadi yang kuat dan berupaya meningkatkan pengeluaran sel darah putih.

Biji labu, biji plantago, bunga safflower, Honeysuckle Jepun secara semulajadi meningkatkan tahap interferon & menyediakan sokongan imun pada peringkat sel.

 

Tahap Ketiga

Pertahanan tahap ketiga ni bertindakbalas secara khusus terhadap jenis kuman tertentu dan yang paling hebat badan kita boleh mengingati jenis kuman itu. Jika kuman ni menyerang badan kita lagi, sistem pertahanan badan kita akan bertindak sewajarnya. Tindak balas imun biasanya menyebabkan kerosakkan yang serius pada sel-sel badan kita. untuk pulih dengan sendiri, badan kita perlukan Resveratrol dan Polifenol untuk memulihkan sel dengan lebih cepat.

Nutrien yang merangsang sistem imun : Resveratrol dan Polifenol

Resveratrol dan Polifenol meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semulajadi semasa membaiki & melindungi sel-sel DNA.