B Complex, Breastfeeding, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Nutrisi penting ketika hamil dan selepas melahirkan bayi

Assalamualaikum semua

Lama tak update rindu pula rasa dengan blog sendiri. Sebenarnya, saya baru habis berpantang. Sekarang dalam proses nak adjust masa dengan baby. Al-maklum lah..dulu masa belum ada baby, masa agak teratur sebab bila anak-anak ke sekolah, ada la masa untuk update blog.

Tapi..memandangkan saya baruuu je habis berpantang. Terlintas pula nak share tentang nutrisi penting ketika hamil dan selepas bersalin (tempoh berpantang & menyusu)

Asid lemak Omega 3 (DHA & EPA)

Kenapa perlu ambil Omega 3 ketika hamil?

  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Galakkan tempoh kelahiran penuh
  • Menyokong perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin
  • Kurangkan risiko baby mengalami alahan

Kenapa penting ambil Omega 3 dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Kurangkan risiko kemurungan ibu
  • Tingkatkan fungsi mata dan otak bayi terutama pada 5 tahun pertama.
  • Kurangkan alahan makanan dan kulit sensitif pada baby.

 

Asid Folik

Kenapa perlu ambil Asid Folik ketika hamil?

  • Asid Folik diperlukan untuk pembentukkan tiub neural baby, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak
  • kekurangan Asid Folik boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural (berlaku selepas 15 – 28 hari selepas persenyawaan)
  • Asid Folik membantu mengurangkan risiko sumbing bibir dan lelangit.

Kenapa penting ambil Asid Folik dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga dan menyokong proses pemulihan selepas bersalin
  • Kurangkan risiko tekanan perasaan atau meroyan
  • Meningkatkan motor sensor dan perkembangan otak baby.

 

Protein

Kenapa perlu ambil Protein ketika hamil?

  • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim

Kenapa penting ambil Protein dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membekalkan tenaga pada ibu untuk kecergasan sepanjang hari
  • Menyokong penghasilan susu ibu dan membekalkan nutrisi lengkap bagi pertumbuhan baby

 

Zat besi

Kenapa perlu ambil Zat Besi ketika hamil dan semasa tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu penghasilan sel darah merah untuk menyokong keperluan oksigen ibu dan baby (perlukan 30%-50% lebih banyak darah)
  • Kurangkan risiko anemia
  • Kurangkan risiko bayi pramatang dan berat bayi yang rendah.

 

Vitamin C

Kenapa perlu ambil Vitamin C ketika hamil?

  • Boleh membantu meningkan kesuburan
  • Kurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Meningkatkan penyerapan Zat Besi & Asid Folik
  • Membantu pembentukkan tisu penghubung, pertumbuhan otot dan tulang.

Kenapa penting ambil Vitamin C dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk kesihatan baik dan sokongan imun.

 

Kalsium

Kenapa perlu ambil Kalsium ketika hamil?

  • Kalsium diperlukan untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, perkembangan jantung, saraf dan otot yang sihat untuk baby.
  • Membantu penguncupan otot
  • Melindungi kepadatan tulang ibu kerana kekurangan kalsium boleh mengakibatkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

Kenapa penting ambil Kalsium dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Untuk perkembangan dan pembesaran baby kerana susu ibu mengandungi 40% kalsium.

 

Alfalfa

Di ambil selepas kelahiran baby dan BUKANnya ketika hamil. Pastikan baby anda bebas jaundice sebelum mula makan Alfalfa.

Kenapa penting ambil Alfalfa dalam tempoh berpantang & menyusu?

  • Membantu melancarkan pergerakkan usus.
  • Digunakan secara tradisional bagi menggalakkan penghasilan susu ibu.

 

Supplemen ini la yang saya ambil ketika saya pregnant anak ke 2 dan yang ke 3 ni. Alhamdulillah..sepanjang kehamilan, saya tak kena cramp atau kejang kaki, Hb pun cantik, kaki pun tak membengkak, tak ada mengidam yang bukan-bukan.

Kalau anda ada rasa tanda-tanda kekurangan nutrisi seperti HB rendah, selalu pening-pening, pitam, cepat stress, tekanan gula dan darah tak stabil, simpul biawak, sakit gigi..saya amat cadangkan supplemen ini untuk membantu.

**Sumber dari Shaklee**

 

Advertisements
B Complex, Lecithin, Omega Guard

3 supplemen yang membantu minda pelajar

Assalamualaikum semua

Bukan senang sebenarnya jadi budak-budak zaman sekarang..dengan silibus yang makin mencabar, dengan jadual sekolah yang penuh. Saya tau..sebab saya guru tuisyen. Kadang-kadang ada student yang sampai tertidur kat kelas.  Jadi, apa yang boleh kita sebagai ibu bapa bantu supaya masa belajar yang kita tetapkan tu jadi masa yang berkualiti. Kalau 24jam belajar macam ulat buku tapi satu pun tak lekat di kepala pun tak betul juga..yang penting semua kena seimbang.

Untuk kali ni, saya nak share apa yang saya belajar, apa yang saya amati selama 10 tahun lebih saya mengajar, ketika saya jadi part time lecturer di UiTM sehingga sekarang.

Bagaimana kita nak ‘siapkan’ anak-anak kita supaya mereka bersedia untuk menerima pelajaran?

  • Makan

Yang penting, kita kena pastikan pemakanan yang seimbang untuk anak-anak kita, bukan sekadar makan banyak. Seperti bahagian tubuh kita yang lain, otak kita juga perlukan tenaga untuk kita kekalkan konsentrasi dan fokus. Menurut kajian, ada beberapa makanan yang boleh menbantu otak kita kekal cerdas dan kekal fokus. Antaranya :

3d82ac2b6864b013473765e97c49a96a

  • Bersenam

benefits-of-exercises1

Bila kita bersenam, sebenarnya bukan saja baik untuk badan malahan otak kita juga dapat faedah. Kajian menunjukkan dengan bersenam, darah yang mengalir ke otak kita akan meningkat, sekaligus darah akan membawa lebih banyak oksigen dan nutrien ke otak.

Selain dari tu, dengan bersenam, boleh release stress..ye dak? Ada juga yang ckp, dengan bersenam, kita impove kita punya self confidence.

  • Rehat

Ini satu kemestian. Seperti juga bahagian tubuh kita yang lain, otak pun perlukan masa untuk berehat selepas selalu under pressure. Bila otak kita letih, kita akan kurang daya tumpuan dan fokus

  • Bermain

brain game

Tujuan bermain ni ialah supaya anak kita boleh belajar sifat-sifat lain seperti belajar sifat  kepimpinan, belajar untuk bersosial dan mungkin juga belajar untuk bina keyakinan diri.

Jadi, dalam erti kata lain, Belajar ni adalah tugas Mental dan Jasmani sekaligus.

Bagaimana pula Shaklee boleh membantu?

Shaklee membantu melengkapkan nutrien kita dan anak-anak kita. Cuma perlu diingat, makanan tambahan atau supplemen bukan pil ajaib. Supplemen cuma ‘booster’ atau penolak saja. Jadi, walaupun kita da makan makanan seimbang, dan bersenam semua..tetap kena belajar. ok guys..*wink*

Alrite..

 

  1. Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan memang terkenal dengan kandungan omega 3, DHA dan EPA. Dan Shaklee ada minyak ikan terbaik dunia. Betul ni…tak tipu.

  • DHA adalah nutrien utama untuk otak, terutamanya bahagian Korteks Serebral. Korteks Serebral ni bahagian yang bertanggungjawab untuk memory, languange, emosi, dan segala sifat kreatif kita. Kekurangan DHA boleh mengakibatkan kita mudah lupa, depression atau mungkin juga Alzheimer.

2. Lecithin

lecithin

Lecithin ni memang best..ramai customer saya dikalangan student2 IPT suka sangat dengan Lecithin. Ada yg asalnya ambil Lecithin untuk kolesterol tapi dapat khasiat tambahan juga. Syok tak, sambil makan untuk pecah lemak dan kawal kolesterol, dapat mempertingkatkan daya ingatan dan ringankan stress? Best kan..

  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Acethylcholine ni dihasilkan dari choline. Jika bekalannya mencukupi, maka fungsi-fungsi otak dapat dilakukan. Jika tidak mencukupi, maka fungsi ini akan tergugat. Choline merupakan antara bahan utama Lecithin.

 

3. B Complex

b-complex

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadiyang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan yang sangat tinggi dan berkualiti.

  • menukarkan makanan kepada tenaga – bantu penghadaman, menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
  • melawan tekanan – memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • baik untuk mata.

Ok..selesai sudah cerita tentang supplemen untuk minda. Ops..sebelum saya lupa, supplemen ni sesuai untuk peringkat sekolah menegah dan ke atas. Untuk sekolah rendah, InsyaAllah next post ye.

Untuk pertanyaan yang lebih detail, boleh mesej je saya ye..

 

B Complex, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Set Hamil, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Set Hamil Shaklee : Khasiat lengkap untuk ibu dan baby

Dengan lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya happy betul..dapat berita gembira dari customer yg makan Set Hamil Shaklee. Saya faham sangat perasaan customer saya ni. Sebagai bonda, kita mesti sentiasa nak yg terbaik untuk anak kita kan? Bukan setakat baju, seluar, tempat tinggal, stroller je..bahkan, kita akan make sure yang anak kita dapat khasiat secukupnya. Kalau sebelum ni kita tak pernah minum susu tepung sbb tak tahan bau, bila mengandung ni, kita gagahkan jugak diri untuk minum..janji anak dalam kandungan kita sihat. Betul tak? I feel u my friend…

testi hamil

Jadi, dengan rasa happynya, hari ni saya nak share..sekaligus nak ajak ibu2 yg hamil cuba Set Hamil Shaklee ni. Sebab ingredient yg Shaklee gunakan untuk supplemen dorg ni memang terbukti semulajadi dan dah diuji beratus2 kali. After all, Shaklee da berada 100tahun di pasaran. Bila sesebuah company mampu bertahan begitu lama, mesti ada something yg they did it right kan?

Set Hamil Shaklee yg awesome.

set hamil

Ada 6 supplemen dalam Set Hamil Shaklee ni. Menjadikan khasiat yang ada dalam set ini lengkap untuk ibu dan baby. Best kan bila dapat khasiat bukan je untuk ibu, tapi untuk baby jugak.

ESP – 850 gram

esp shaklee poster

  • ESP ialah sumber protein.
  • ketika hamil, penting untuk kita ambil protein secukupnya sebab setiap sel dalam badan kita perlukan protein. Protein ialah binaan asas tubuh kita. Bila kita pregnant, lagi perlukan protein sebab bukan untuk kita je kan?untuk baby kita juga.
  • selain itu, kandungan GI nya yang rendah sesuai untuk ibu yang mengawal paras gula.

B Complex – 120 biji

b-complex

  • mengandungi FOLIC ACID.
  • sangat2 penting bagi tumbesaran saraf tunjang bayi.
  • mengelakkan kecacatan seperti spina bifida iaitu cacat pada tulang belakang.
  • mengawal stress, metabolisme serta membantu meningkatkan paras HB.

Ostematrix – 120 biji

oste-matrix

  • pil kalsium terbaik. Sebab ostematrix ni, bukan saja mengandungi kalsium, tapi juga mengandungi mineral lain yang membantu badan kita untuk serap kalsium dengan lebih baik.
  • Nak tau apa tanda2 ibu hamil kurang kalsium? Sembelit, sakit kepala, cramp otot terutama bahagian betis dan sakit belakang.

Vitalea – 120 biji

vita-lea

  • multivitamin yang membantu meningkatkan paras HB ibu
  • bekalkan nutrisi-nutrisi penting.
  • Memberi tenaga pada ibu yang hamil
  • mengurangkan alahan dan mengidam yang bukan-bukan. Untuk info semua pembaca, ibu yang banyak mengidam tanda badannya kekurangan nutrisi penting.

Sustained Release Vita C Plus – 180 biji

vita-c-plus

  • vitamin c ialah iron enhancer. Sahabat baik zat besi. Ia membantu badan kita menyerap zat besi dengan lebih baik. Jadi, ibu yang rendah HB digalakkan ambil zat besi bersama vitamin c.
  • membantu penghasilan kolagen. Baby dalam kandungan perlukan banyak kolagen, untuk hasilkan kulit, otot, tulang dan sebagainya.
  • vitamin c juga penting untuk meningkatkan imun badan kita dan baby.

Omega Guard – 90 biji

omega-guard

  • minyak ikan yang ultra PURE..hihihihih
  • mengandungi DhA & EPA yang membantu perkembangan otak baby.
  • membantu sistem pertahanan badan.
  • untuk ibu, omega membantu mengawal tekanan darah ketika hamil.

Nampak tak…perfect set untuk ibu hamil. Saya amat2 cadangkan ambil supplemen kalau kita mula rasa badan kita kekurangan nutrisi. Yang penting, kesihatan anak dan ibu terjaga..

Betui dak?

B Complex, ESP Soy Protein, Omega Guard, Ostematrix, Set Hamil, Sustained Release Vita C Plus, Vitalea

Set Hamil Shaklee – 6 suplemen penting.

Dengan Lafaz Bismillah..

Assalamualaikum semua..

Yeayyy..Alhamdulillah..Alhamdulillah..we are back in business uolssss…setelah berapa lama laptop kesayangan ni tunjuk perasaan, sekarang da tak merajuk da..yeayyy yeayyy. hihihihihi.

Dah lama nok kabo ni….

Dah lama nak share tentang supplemen untuk ibu hamil.

Time-time hamil la elok kita ambil supplemen. Sebab bukan je diri kita nak kena jaga kan? Kita kena jaga anak dalam kandungan kita juga.

set hamil

Shaklee cadangkan 6 jenis supplemen yang sangat elok di ambil oleh ibu hamil. ESP, Vitalea, Vitamin C, B Complex, Omega Guard dan Ostematrix. InsyaAllah, post kali ni saya akan share tentang kebaikkan suplemen-suplemen ni untuk ibu dan anak.

Best kan?

ESP (Energizing Soy Protein)

esp shaklee poster

ESP ni memang tersangat famous uolss..sebab ESP ni minuman berprotein. Protein kan elok untuk sel. Lagi satu plus point ESP ni ialah ESP ni dari sumber soya dan kacang soya yang digunakan oleh Shaklee adalah jenis non-GMO ataupun non-Genetically Modified Organism. Ada banyak soya di pasaran yang diubahsuai genetiknya. Jadi, hati-hati ye sahabat semua.

Ada juga dikalangan ibu-ibu yang paras gula dalam badan naik ketika hamil. Kandungan Indeks Glisemik (G.I) dalam ESP Shaklee adalah rendah iaitu 39, menjadikan ESP sangat sesuai untuk ibu hamil yang ada paras gula yang tinggi.

gi esp shaklee

Alrite?

Ni pula khasiat ESP untuk ibu dan anak :

  • Pembekal tenaga – Membekalkan tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
  • Merangsang pembentukan kulit dan otot – asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan lain-lain. Membaiki masalah rambut seperti rambut beruban dan rambut gugur.

 

Vitalea

vita-lea

Vitalea atau multivitamin Shaklee ni dah berada di pasaran selama 100 tahun da uols. Bila sesuatu produk mampu bertahan begitu lama, mesti ada sesuatu yang special kan?mesti ada sesuatu dalam supplemen ni yang sentiasa jadi permintaan ramai kan?

Saya pernah berbual dengan seorang agen insuran ni. Dia cerita yang dia sangat suka Vitalea sebab bila makan Vitalea, dia rasa bertenaga. Jadual seorang agen insuran sebenarnya padat juga tau. Bayangkan, kena berdiri lama di booth untuk tarik perhatian pelanggan yang lalu lalang. Lepas tu, kena bercerita lagi tentang insuran. Seme perlukan tenaga. Esok pulak, akan buat lagi benda sama. Penat tau..jadi, saya memang galakkan semua ambil Vitalea ni. Sebab 2 biji sehari je khasiat yang ada dalam Vitalea da cukup untuk keperluan badan kita sehari. Tapi, kena la konsisten. Kalo x konsisten, x bole juga sebab Vitalea ni multivitamin je..bukannya ubat.

Korang nak tau? Ujian klinikal membuktikan dengan pengambilan Vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65% tau dan pada tahun 2000, Public Interest telah menobatkan Vitalea ni sebagai The Best Multi Vitamin.

Ok…ni antara khasiat Vitalea.

  • Penambah tenaga segera – memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
  • Pelengkap nutrisi – setiap tablet Vitalea mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting seperti yang disarankan oleh RDA.
  • Keupayaan sistem produktif – penting untuk kanak-kanak dan remaja yang membesar.
  • Metabolisme – sangat membantu dalam stimulasi metabolisme dan melambatkan proses penuaan.
  • Elemen penting pada sel tubuh – menyediakan asa nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.
  • Melindungi organ – melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

Ni sikit jeeeeee…banyak lagi khasiat Vitalea ni.

 

Sustained Release Vita C Plus

vita-c-plus

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi khasiat bersamaan dengan 7 biji buah oren (termasuk kulit) dan pembebasan 1.5 vitamin c buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam. Mampu tak kita nak makan 7 biji limau termasuk kulit-kulit sekali?

Badan kita tak mampu nak simpan dan nak hasilkan Vitamin C, jadi kita perlu ambil vitamin c setiap hari.

Antara Khasiat Vitamin C Shaklee :

  • membentuk kolagen – merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asa otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.
  • memperbaiki simptom pendarahan – kekurangan vitamin c adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
  • meningkatkan sistem imun – membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun. Juga mengurangkan simptom selsema.
  • mencantikkan kulit – ambil vitamin c setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
  • Mengekalkan kolesterol sihat – mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, megekalkan kapilari darah yang sihat.

 

B Complex

b-complex

Biasanya, ibu hamil yg g check up di hospital atau klinik, mesti dapat asid folik kan? Haaaa…Shaklee pun ada. Dalam supplemen B complex ni mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuk 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Vitamin B adalah vitamin jenis larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem percernaan.

Antara khasiat B complex Shaklee:

  • melawan tekanan – meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • membantu tumbesaran – menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta menugurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
  • baik untuk mata – mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan dan memperkasakan daya pemerhatian/fokus.
  • mencegah anemia – membantu pembentukkan sel darah merah yang sihat, merangsang peredaran darah dalam tubuh.
  • menukarkan makanan kepada tenaga – bantu penghadaman, menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.

 

Omega Guard

omega-guard

Minyak ikan terbaik dunia.

Over ke statement?hihihihi..tapi memang betul. Cuma bandingkan kandungan minyak ikan Shaklee dengan minyak ikan lain. Omega Guard Shaklee ni merupakan minyak ikan paling tulen didunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.

Khasiat utama :

  • membantu tumbesaran & perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori – DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina.
  • mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan.

 

Ostematrix

oste-matrix

khasiat Ostematrix Shaklee :

  • Menguatkan tulang – kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, kuku rapuh, eczema, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.
  • Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas –  pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis.
  • meringkan stress – memelihara denyutan jantung, menggalakkan tidur yang selesa, penenang saraf.

Yang menambahkan keistimewaan Ostematrix ni ialah bukan pil kalsium semata. Ada juga kandungan Vitamin D, Magnesium, Zinc, Boron, Manganes, Kuprum.

lebih dari kalsium

 

Best tak?best tak?

Nak lagi jimat? Supplemen ni semua bukan untuk masa hamil je..masa berpantang, masa menyusu pun boleh makan. Jadi tak ade istilah, takot rugi tak habis..sebab memang kompom-kompom habis.

Nak tau cara makan yang detail?

Wa/sms saya je 017.347.1218

Your Most trusted Distributor, Fara.

 

Alfalfa Complex, B Complex, ESP Soy Protein, GLA Complex, Sustained Release Vita C Plus, Vita E Complex, Vitalea, Zinc Complex

Set Kesuburan Shaklee : Cadangan Lengkap untuk Suami dan Isteri

Assalamualaikum semua

Sumber ilham post kali ini adalah dari sorang customer saya ni..saya panggil dia Mrs Jay..Saya kenal Mrs. Jay masa saya buka booth di Shah Alam. Dia datang ambil fliers..then, that’s it. Satu hari Mrs. Jay telefon saya untuk bertanyakan tentang set kesuburan. Selepas tanya serba sedikit tentang kesihatan beliau dan suami, baru saya cadangkan set yang sesuai. (Memang kalau beli dengan saya, saya akan cuba beri consultation yang terbaik..hihihi).

Alhamdulillah..Mrs. Jay dan suami tak ada masalah kesihatan. Cuma suaminya saja yang merokok. FYI, Perokok tegar lebih berisiko mempunyai masalah bilangan sperma yang kurang dan peratus sperma yang bergerak juga kurang serta lambat atau perlahan. Ini fakta ye uols.

Jadi, supplemen ini yang saya cadangkan. Ramai yang ingat bila isteri tak hamil maknanya ada masalah pada isteri. Sebenarnya, TIDAK SEMESTINYA. Kadang2 isteri dan suami sihat dan subur tapi mungkin badan kita belum ready untuk terima baby. Jadi, dengan jaga pemakanan dan gaya hidup pun antara usaha kita untuk mendapatkan baby. Jangan la pandang rendah pada supplemen ni..sebab ini pun usaha. Selebihnya, Allah yang lebih tahu kan? InsyaAllah..Allah akan kurniakan juga kita rezeki. Kan Allah ada pesan, Dia hanya akan bagi apa yang kita mampu tanggung kan? Jadi..jom kita kuatkan diri kita.

 

Untuk Isteri :

1. GLA Complex

gla-complex

  • Boleh dikatakan supplemen wajib untuk isteri.
  • Tujuan asal GLA Complex ni ialah mengimbangi hormon kita atau membetulkan kitaran haid kita. Kitaran haid yang tidak teratur boleh menjadi salah satu punca isteri susah nak hamil.
  • Tapi, kalau isteri tadak mempunyai masalah kitaran haid, GLA Complex membantu menghasilkan cecair yang subur dan berkualiti pada faraj disamping menyediakan environment yang sesuai untuk memudahkan pelekapan ovum dan sperma.

 

Untuk suami dan isteri :

1. Energizing Soy Protein

esp shaklee poster

  • Baik untuk hormon. Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita.
  • Juga sangat elok untuk suami. Membantu meningkatkan motiliti sperma dan meninggikan kiraan sperma.

2. B Complex

b-complex

  • Anti stress dan memulihkan tenaga.
  • Mengandungi asid folic dan biotin yang penting untuk persediaan kehamilan.

3. Vitalea

vita-lea

  • Mengimbangi nutrien. Akibat dari amalan diet yang tidak seimbang, badan kita mungkin kekurangan vitamin dan mineral penting. Kekurangan vitamin dan mineral penting dalam badan boleh menjejaskan kualiti sperma dan ovum.

4. Vitamin E Complex

vita-e-complex (1)

  • Dikenali sebagai vitamin seks. Sangat elok untuk pasangan suami isteri.
  • Untuk isteri, kandungan selenium dalam vitamin E ini membantu mengeluarkan lendir ketika bersama yang membantu sperma untuk bergerak lebih tangkas.
  • Untuk suami, vitamin E membantu menjaga kualiti sperma.
  • Vitamin E ini berkawan baik dengan vitamin c. Bersama-sama dengan vitamin c, dua-dia vitamin ini bertindak sebagai anti oksadan yang boleh menghapuskan radikal bebas dalam tubuh badan manusia. Radikal bebas ni kalau dibiarkan, boleh merosakkan sperma dan ovum.

5. Alfalfa

alfafa-complex-s

  • Untuk isteri, bersifat anti kulat yang boleh merawat keputihan (jika ada)
  • Turut bertindak umpama kacip fatimah yang membantu hubungan suami isteri.
  • Juga berfungsi sebagai agen detox yang membersihkan usus. Bila usus dah bersih, penyerapan nutrien dari vitamin boleh dilakukan dengan optimum.

 

Untuk suami :

1. Zinc

zinc-complex

  • Pengambilan zinc untuk jangka masapanjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.
  • Penting untuk penghasilan hormon testosteron.
  • Memberi tenaga kepada sperma untuk lebih aktif menuju ke ovum.
  • Selain itu, zinc boleh melawan bakteria di dalam vagina isteri.

 

2. Sustained Released Vitamin C

vita-c-plus

  • Elok untuk suami. Meningkatkan motiliti sperma, menghalang sperma berbentuk gumpalan. Fakta : 1 batang rokok mampu melupuskan 50-100mg vitamin c.

Biasanya, selepas bercerita panjang tentang supplemen ni, customer akan tanya balik pada saya set mana yang elok? Jawapan dia….terpulang pada anda..kenapa?sebab kalau anda susah nak hamil sebab pernah gugur, maka saya akan cadangkan supplemen mana yang sesuai.

Untuk tahu lebih tentang set kesuburan Shaklee ni, boleh wa saya sekarang..